Etiket Arşivleri: Poul Anderson

Sert Bilimkurguda Savaş Sonrası Ekolojisi

post-apocalyptic

Sert bilimkurgu (Hard Sci-Fi), 60’lardan önce genellikle ekolojik kaygılar ile ilgili konularla pek ilişkilendirilmez. Bu dönemin sert bilimkurgu eserlerini inceleyen araştırmacıların çoğu, ekolojiyi görmezden geldi ya da dünyaların inşasında kullanılması pratik olmayan bir şey olarak bir kenara itti. Kurgusal dünyaların yaratılmasında belirli bilimsel ilkelerin nasıl dikkate alındığına dair ayrıntılı bir inceleme sunan David Samuelson‘un Tahmin Modları: Sert Bilimkurgu Formülleri kitabı, …

Devamını gör »

Savaşın Yıkımında Bir Arayış: İki Dünya Savaşıyor

iki-dunya-savasiyor

“Savaşta kazanan ordu önce zafer kazanılacak şartları oluşturur sonra savaşa girişir. Kaybedecek olan ise önce savaşa başlar sonra kazanacağı şartları arar.” Savaş Sanatı – Sun Tzu Savaş Sanatı adlı yapıt binlerce yıllık kadim Çin tarihinin belki de en bilindik eserlerinden. Pek çok komutanın okuduğunu, ilham aldığını söylediği bu eser ilk bakışta cephede yaşananlar üzerine bir söylev gibi anlaşılmaktadır. Ancak bundan ibaret …

Devamını gör »

Asimov’un Editörlüğünde Ortaya Çıkan Bir Antoloji: Güneş Sistemi Öyküleri

Güneş Sistemi Öyküleri

“Sadece boyunu posunu kıstas alırsan insan önemsiz bir yaratıktır. Ama hayal gücünü de hesaba katarsan evrenden bile büyüktür.” -Robert F. Young. Türkiye’de daha önce yayımlanan yabancı yazarlara ait bütün öykü antolojilerine şu başlıkta değinmiştik. Bu derleme  ise biraz özel bir yere sahip. Zira derleyen kişi bizzat Isaac Asimov. Güneş sistemimizde bulunan gezegenler, kuyruklu yıldızlar ve astreoidleri zeminine oturtan 13 öyküyü bir …

Devamını gör »

Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri

Bilimkurgu, 20. yüzyılla birlikte yazın alanında adını duyurmaya başlayan nispeten genç bir tür. Ortaya çıktığı ilk dönemlerde, yazın aristokrasisi tarafından her ne kadar “ucuz kurgu” olarak yaftalanıp görmezden gelinse de üretkenliği, içsel devingenliği, modern çağın tinsel atmosferini yansıtmadaki başarısı ve kalem koşturma alanındaki enginliğiyle her daim ayakları üzerinde durmayı ve toplumsal etkisini genişletmeyi bildi. 1950’li yılların sonuna değin özellikle Isaac …

Devamını gör »

Bilimkurgusal Polisiye Öyküleri: Gizli Göz

gizli göz

Charles G. Waugh ve Martin H. Greenberg tarafından oluşturulan bu derlemenin orijinal dildeki basım tarihi 1997. Kısa bir süre sonra dilimize kazandırılan ve Karizma Yayınları tarafından 1999 yılında kitapseverlere buluşturulan bu derlemede 9 öykü bulunuyor. Bilimkurgu türünün önde gelen yazarlarını bir araya getiren derlemede bilimkurgu temasının içine polisiye unsurlarının girdiğini görüyoruz ve iki türün kesişiminden ortaya çıkan kaliteli öykülere rastlıyoruz. …

Devamını gör »

Bilimkurguda Baharat

Dune’dan Star Wars’a, baharın (spice) gezegenler arası çekiciliğinin kökeni dünya tarihimizde gizlidir. Bilimkurguda mecazi anlamı çok geniş bir yelpazeye yayılan baharat, günümüz mutfağında kullanılan halinden bambaşka bir anlama sahip. Örneğin Frank Herbert‘ın Dune eserinde aşırı tüketimi ölümcül olsa da, yıldızlararası seyahat için vazgeçilmez bir madde. Chitra Banerjee Divakaruni‘nin Baharatın Metresi eserinde de neredeyse sihirsel özelliğe sahip bir baştan çıkarıcı rolünde. Yine Star …

Devamını gör »

Playboy’da Edebiyata Soyunan Bilimkurgu Yazarları

Dünyaca ünlü Playboy dergisinin kurucusu, 91 yaşında hayata veda eden Hugh Hefner’dı. Tavşanlı meşhur logosuyla kültürel bir ikona dönüşmüş olan dergi, 18’den teneşir paklayıncaya dek her milletten milyonlarca erkeğin hayallerinde pornografik içeriğiyle taht kurmuş olsa da, Playboy çıplak kadın fotoğraflarından çok daha fazlasıydı. Hele ki bilimkurgu takipçileri için… Hefner, Playboy’u hem üst düzey yöneticilerin hem de üniversitede öğrenim gören genç erkeklerin …

Devamını gör »

İlham Verici Bir Yazar: Poul Anderson

Poul Anderson kapak

“Hiçbir problem bilmiyorum ki ne kadar karmaşık olursa olsun, doğru açıdan bakıldığında daha da karmaşıklaşmasın.” Bilimkurgu edebiyatının ünlü yazarlarından Poul Anderson, bir İskandinav ailenin çocuğu olarak 1926 yılında Pensilvanya, Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyaya geldi. 2. Dünya Savaşı’nın başlamasına kadar ailesiyle bir süre Danimarka’da yaşadı. Ancak savaşın başlamasıyla birlikte Anderson Ailesi Amerikaya dönüş yaptı. Anderson, Minnesota Üniversitesi’nin fizik bölümünden 1948 yılında …

Devamını gör »

Satirik ve Mizahi Bilimkurgu Öyküleri: Mikromega

Mikromega Us Yayınları

2000 yılında, Us Yayıncılık‘ın Bilimkurgu Dizisi kapsamında çıkardığı kitaplardan biri Mikromega. Yine aynı yayınevinden çıkan bir başka öykü derlemesi Sus Projesi‘ne yakın çevirmen kadrosu ise şöyle: Akın Akıncı, Aylin Uzmaner, Bora Dursun, Emir Gümrükçüoğlu, Ulaş Apak, Özlem Kurdoğlu. 1. Geri Kalmışlık – Poul Anderson 1926 doğumlu Poul Anderson, hem bilimkurgu hem de fantazya alanlarında önemli eserlere imza atmış bir yazardır. …

Devamını gör »

Bilimkurguda Ölümsüzlük

İnsanlığın düşlerinden biri ölümsüzlüktür. Eskiden beri gençlik iksiri ya da hayat suyu arayışları, masal, destan ve efsanelerin konusu olagelmiştir. Tithonus efsanesinde ve Jonathan Swift’in Struldrruggs’larla ilgili öyküsünde de belirtildiği üzere, gençleşme olmadan ölümsüzlüğün ne tadı olur ne tuzu. İşbu sebepten dolayı ölümsüzlük veren herhangi bir şifa, ekseriyetle yaşlanmayı da önler veyahut kişiyi hepten gençleştirir. Ölümsüzlük masallarında ilk dikkatimizi çeken, ölümsüzlüğün …

Devamını gör »