Etiket Arşivleri: Post-Apokaliptik

colde gecen bilimkurgu filmleri 1

Çölde Geçen Bilimkurgu Filmleri 1: Post-Apokaliptik Dünyalar

Böyle Buyurdu Zerdüşt’te “çöl büyür,” der Nietzsche; “vay hâline içinde çöl saklayanın.” Nietzsche’nin büyüyen çölü, temelde modern insanın içindeki boşluğu sembolize eder. Geleneksel değerlerin ve anlamın yitirilişinden kaynaklanan boşluktur bu. Nietzsche’ye göre, boşluğun yerini yeni değerler ve anlamlarla dolduramayan insan, bir anlam kriziyle karşı karşıya kalır. Çöl, anlamsızlıktır. Aynı zamanda anlam arayışıdır. Boşluktur, yalnızlıktır, ümitsizliktir, yok oluştur. Aynı zamanda yeniden …

Devamını gör »
Furiosa mad max motor post apokaliptik

Popüler Örneklerle Kıyamet Sonrası Bilimkurgusunda Motorcular

“Motosiklette bir kafes yoktur. Her şeyle doğrudan temastasınızdır. Artık, izlemekten öte, sahnedesinizdir; bunu kuvvetle hissedersiniz. Ayağınızın on santim altında vızıldayan asfalt gerçektir, her zaman üzerinde yürüdüğünüz şeydir, oradadır; öyle flulaşır ki gözünüzü üzerinde odaklayamazsınız, ama istediğiniz an ayağınızı aşağı indirip dokunabilirsiniz ve dolaysız bilinciniz hiçbir şeyi, hiçbir yaşantıyı kaçırmaz.” – Robert M. Pirsig, Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı Gregory David …

Devamını gör »
A Boy and His Dog

Bir Harlan Ellison Öyküsü: A Boy and His Dog

Elli küsur yıl sonra bir bilimkurgu metninin çarpıcılığını koruması sık rastlanan bir durum değil. Yazdıkları kadar kişiliğiyle de provokatif biri olan Harlan Ellison’ın nükleer kıyamet sonrası bir dünyayı anlattığı A Boy and His Dog öyküsü, o zaman için kuşkusuz çok çarpıcı, kışkırtıcı bir metindi. Bu konu sonrasında defalarca işlenmesine rağmen hâlâ da öyle. Her şeyden önce, edebi anlamda matematiği tıkır …

Devamını gör »
the sun vanished

Güneş Ortadan Kaybolursa: The Sun Vanished

30 Nisan 2018 tarihinde Twitter’da gezinenler, çok garip ve sırrı uzun süre çözülemeyecek Abdiel adlı bir hesapla karşılaştı. Bu hesabın iddiasına göre sabah olmuştu ama güneş hâlâ doğmamıştı. “Güneş nerede?” diye sorarak girdi lafa. “The Sun Vanished“, yani “Güneş Kayboldu” diye bir hashtag attı. İnsanlar bunun bir şaka olduğunu düşündü. Ancak beklenildiği üzere olay kısa sürede viral oldu. Tabii Abdiel’a …

Devamını gör »
nauru kapak

Aydınlıktan Karanlığa: Nauru

Ütopya, her türlü olumlu durumun var olduğu hayali bir ideal toplum ya da ülkedir. Distopya, ütopyanın karşıtıdır. Baskıcı ve totaliter bir rejimin var olduğu, özgürlüklerin kısıtlandığı hayali bir toplum ya da ülke resmeder. Post-Apokaliptik anlatılarda ise çoğunlukla küresel bazen de bölgesel bir doğal veya yapay felaket sonucu devlet sistemi kısmen veya tamamen çöker. Böylesi bir dünyada insanların yaşama ve var …

Devamını gör »
Dr. Strangelove

“Dünyanın Sonu” Temalı Bilimkurgu Filmleri #1

Düşünmeye başladığımızdan beri sonumuzun nasıl geleceğini hep merak ettik. Kıtlık, kısırlık, salgın, aşırı üreme, küresel ısınma, göktaşı ya da bir uzaylı istilası… Sonumuzu getirebilecek felaketler listesi bir hayli uzun. Öteden beri insanlığın zihnini kurcalayan bu mesele, bilimkurgu filmlerinin de sayısız kez ana teması olarak varlık buldu. Çünkü film yapımcıları, sessiz sinema günlerinden bu yana felaket anlatılarının gişede iyi iş yaptığını …

Devamını gör »
Tengoku Daimakyou

Bir Cennet Hikâyesi: Tengoku Daimakyou

Masakazu Ishiguro’nun yazıp çizmeye devam ettiği Tengoku Daimakyou, 2023 baharında Production I.G tarafından animeye uyarlandı. Hayatta kalma hikâyesi olan Tengoku Daimakyou macera, gizem ve bilimkurgu türlerine dayanan bir seinen yapım. Hikâye, Çöküş’ün ardından post-apokaliptik bir dünyada ‘Cennet’i arayan Kiruko ve Maru’nun yolculuğunu merkeze alıyor. Onların ‘Cennet’i arayışları boyunca tıpkı karakterler gibi biz de her bölümde yeni bir şey öğreniyor, üzerine …

Devamını gör »
bilimkurgu iklim gezegen cevre

Yüzyıllık Bir Geçmiş: Bilimkurgu, Çevresel Etmenler ve İklim Değişikliği

Yirminci yüzyılın bilimsel ve evrimsel zaman ölçeklerini benimseyen bilimkurgu, gezegeni bizden önce var olmuş ve muhtemelen bizden sonra da var olacak bir şey olarak düşünmeye çoktan başladı. İklim değişikliği fikri ortaya çıkmadan önce bile bilimkurgu, türümüzün yok oluşuna sebep olabilecek dünyevi felaketlerin vizyonlarını hayallerden kelimelere aktararak bizlere sunuyordu. Dünyanın bir bilimkurgu filmine dönüştüğünü artık söylememize bile gerek yok. Zaten hâlihazırda …

Devamını gör »
priest-kapak

Post-Apokliptik Vampirler Western ile Buluşursa: Priest

Sinemada türlerin birbirine karışması ve birkaç türe birden giren filmlerin görülmesi sıkça rastlanan bir durumdur. Örneğin, yaratıkların insanlara saldırması korku filmlerinin konusudur. Ancak Gremlins filminde bu, komedi unsurları katılarak izleyiciye aktarılır. Alien filminde ise yaratığımız bir uzay gemisinin mürettebatına saldırır ve hikâye bilimkurgu ile harmanlanır. Hatta bazen üç türün birbirine karıştığı bile olur. Alien‘ın devamı olan Aliens filminde bilimkurgu ve …

Devamını gör »
fallout-tv

Birinci Sezonuyla Fallout

“Savaş… Savaş asla değişmez.” 1997 yapımı ilk Fallout oyunu, kısa sürede ikonlaşacak bu sözlerle açılıyordu. Hellboy ve Blade 2 gibi yapımlardan tanıdığımız Ron Perlman’ın insanın içine işleyen sesiyle seslendirdiği bu cümle ve sonrasında anlattıkları, savaş olgusunun neredeyse insanlık tarihi kadar eski olduğunu vurgularken oyunun geçtiği alternatif tarihin de arka planını çiziyordu. Tam adı “Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game” …

Devamını gör »