Bilimkurgu, konusu itibarıyla geleceğin tasvir edildiği bir alandır. Teknolojik gelişmelerin ne gibi toplumsal dönüşümlere sebep olabileceğini sorgular ve bu konuda çıkarımlarda bulunur. Böylece gelecekte bizi bir ütopya mı yoksa bir distopya mı beklediğini ortaya koyar. Bir dönemin bilimkurgusu, başka bir dönemin gerçeği olabilir. Geçen yüzyılın başlarında, yavaş yavaş gelişen medya teknolojileri ve özellikle de Leni Riefenstahl gibi yönetmenlerin Nazi Almanya’sı …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Politika
Bilimkurgu ve Politika: Geleceği Şekillendiren Hikâyeler
Bilimkurgu sadece teknolojik yeniliklerin ve uzay maceralarının peşinde koşmaz; aynı zamanda politik ideolojilerin ve toplumsal düzenlerin sınırlarını sorgulayan cesur bir düşünce laboratuvarıdır da. Ursula K. Le Guin’den George Orwell’e kadar pek çok yazar, gelecekteki politik senaryoları, bireysel özgürlüğü ve güç dinamiklerini yeniden ele alarak okuyucuyu dünyaya farklı bir açıdan bakmaya davet etmiştir. Bu tür, geleceğin toplumlarını tahayyül ederken, bugünün sorunlarına …
Devamını gör »Türk Siyasetinde Bir Propaganda Unsuru Olarak Bilimkurgu
14 Mayıs 2023 tarihinde ülkemiz yeniden bir genel seçime gidiyor. Milletimizin cumhurbaşkanı ve kendisini temsil edecek milletvekillerini seçeceği bu seçimde de partiler yine hummalı bir propaganda çalışması içinde. Gelişen teknoloji ve sosyal medya başta olmak üzere artan imkânlar sayesinde seçim bütçeleri çok düşük olan ve mecliste temsil edilmediği için devlet desteğinden yararlanamayan partiler bile seslerini duyurabiliyor. Yakın geçmişe kadar kentlerin …
Devamını gör »İnsan Haklarının (Bilim) Kurgusu
Bilimkurgu daha geniş topluluklara nasıl hitap edebilir ve insan hakları düşüncesini ve pratiklerini nasıl daha çok zenginleştirebilir? İlk bakışta insan haklarının bilimkurguyla ne alakası olabilir ki diye düşünülebilir. Bunun yerine raporlar, kampanyalar, savaşların ve otoriteryenizmin gerçek dünyasında uğraşılan hukuki davalar, sosyal eşitsizlikler, kutuplaştırıcı teknolojiler, ekolojik çöküş ve insan haklarına etki eden diğer varoluşsal tehditler akla gelebilir. Bu yüzden kurmacalar ve …
Devamını gör »İlk Bilimkurgu Yazarları İklim Değişikliğini Nasıl Hayal Etti?
Günümüzde “iklim-kurgu” adıyla anılan alt türün ortaya çıkmasından bir asır önce, pek çok erken dönem bilimkurgu yazarı iklim kaosu tarafından şekillendirilen rahatsız edici dünyalar hayal etti. Örneğin 80 Günde Devri Alem ve Denizler Altında 20.000 Fersah gibi popüler macera hikayeleriyle tanınan Fransız yazar Jules Verne, 1890’da kaleme aldığı Kuzey Yolcuları romanında kapitalistlerin kömür rezervlerini çıkarmak için kutupları kasıtlı olarak ısıtmalarından …
Devamını gör »Hibrit Filmler #6: Bilimkurgu-Politik
Yazı dizimizin altıncı bölümünde politik bilimkurgu filmlerini sıraladık. İlk 10’a giremese de orada olmayı hak eden pek çok film de oldu. Örneğin Otomatik Portakal ve Dr Strangelove gibi filmleri, daha önceki listelerimizde yer verdiğimiz için bu listeye almadık. İlk 10’a aldığımız hemen her film, belki de listemizde birinci olabilecek potansiyelde. İşte filmlerimiz… Children of Men (2006) 2027 yılında, uzunca süredir …
Devamını gör »Mars Üçlemesi 2: Yeşil Mars
Yeşil Mars, Mars Üçlemesi‘nin ikinci kitabı. Üçlemenin ilk kitabı Kızıl Mars’ın birkaç yıl sonrasına uzanıyoruz. Öyle görünüyor ki bu Mars destanı birçok doruk noktasına sahip ve bu yüzden tek bir roman gibi okunmalı. Kim Stanley Robinson, “hangi karakter kimdi, şu an ne yapıyorlar?” gibi soruların cevaplarına yoğunlaşmadığı için serideki kitapları sırasıyla okumak son derece önemli. Birçok açıdan Yeşil Mars, ilk …
Devamını gör »Robotların Yükselişi Ne Tür Değişimlere Neden Olabilir?
“Kemiklerin una dönüşecek ve onların üstünde yeni bir Tanrı yürüyecek”. Yeni popüler televizyon dizisi Westworld‘un karakterlerinden Dolores böyle diyor. Robotlarla yaşam düşünüldüğü kadar kötü olmayabilir. Ama onlardan kurtulmak isteyenler için çalışma yasalarını değiştirmek ya da ülkenin etrafına duvar örmek yeterli olmayacak. Robotların yükselişi önümüzdeki yılın hikayesi olmaya aday. Sanayi devrimi döneminde fabrikalardaki makine kırıcılar hareketinin isyanından beri mekanizasyon insanların işlerini …
Devamını gör »Isaac Asimov’a İki Bakış
Hiç kuşkusuz Isaac Asimov, bilimkurgunun dünya edebiyatına armağan ettiği en önemli yazarlar arasında. Bilimkurgu edebiyatına gönül verip de yolu Asimov’la kesişmemiş insan yok gibidir. Hugo, Nebula gibi sayısız ödülün sahibi olan Asimov, geride bıraktığı yüzlerce eseriyle hayal gücünü ve fikir parıltılarını geleceğe taşımaya devam ediyor. Öyle ki Vakıf‘tan Robot Serisi‘ne, kısa öykülerden popüler bilim kitaplarına kadar bir dolu esere imza atan bu …
Devamını gör »Babylon 5 Bölüm Özetleri
“İnsanoğlunun Üçüncü Çağı’nın başlangıcıydı. Dünya-Minbari Savaşı’ndan 10 yıl sonra. Babylon Projesi, gerçeğe dönüştürülmüş bir rüya idi. Amacı: İnsanların ve uzaylıların birlikte geçinebilecekleri bir yer yaratarak yeni bir savaşı önlemek. Diplomatlar, dolandırıcılar, girişimciler ve maceracılar için evden çok uzakta bir uğrak limanı. 2,5 milyon ton dönen metal içine sarılmış insanlar ve uzaylılar, gecenin içinde yapayalnız. Tehlikeli bir yer olabilir. Ama barış …
Devamını gör »