Etiket Arşivleri: Polisiye

sorusturma

Bir Stanislaw Lem Polisiyesi: Soruşturma

“Her yanımızda kavrayışımızın tümüyle dışında yaşam parçacıkları görüyoruz – onları olağandışı diye sınıflıyoruz, fakat gerçekte onları anlamak istemiyoruz. Gerçekte tek var olan şey istatistik.” Bilimkurgu dendiğinde akla ilk gelen yazarlardan Stanislaw Lem’in türün çeşitli alanlarına yayılmış pek çok eseri bulunuyor. Dünya sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Andrey Tarkovski tarafından sinemaya da uyarlanan Solaris, yazarın en çok kişiye ulaşan eseri olarak bilinmesine …

Devamını gör »
P. D. James kapak

Polisiyenin Kraliçesi: P. D. James

Polisiye roman yazarı ve kamu görevlisi olan Phyllis Dorothy James, 3 Ağustos 1920’de Oxford’da gelir memuru Sidney Victor James (1895-1979) ile eşi Dorothy May’in (1893-1966) üç çocuğundan en büyüğü olarak dünyaya geldi. Dorothy’e göre anne babasının evliliği kötü gidiyordu. Babası son derece soğuk ve otoriterdi. Annesi ise rahatsızlık geçirdi ve Viktorya dönemine özgü kasvetli bir akıl hastanesine yatırıldı. Phyllis, on …

Devamını gör »
bodies-2023-netflix-dizi

Geleceğin Geçmişe Doğurduğu Ölü Çocuklar: Bodies

2023’ün sonlarında yayımlanan İngiliz bilimkurgu/polisiye dizisi Bodies, artık adına şüpheyle yaklaşılan Netflix‘in çıkardığı en iyi işlerden biri olarak kabul edilebilir. Paul Tomalin tarafından yazılan dizi, 2021’de hayatını kaybeden yazar Si Spencer‘ın aynı adlı çizgi romanına dayanıyor. İlk dört bölümü Marco Kreuzpaintner, son dört bölümü ise Haolu Wang yönetiyor. Başrollerini Amaka Okafor, Kyle Soller, Stephen Graham, Jacob Fortune-Lloyd, Shira Haas ve …

Devamını gör »
robot serisi - celik magaralar

Robot Serisi #1: Çelik Mağaralar

Isaac Asimov’un dört kitaptan oluşan Robot Serisi romanları, 2021 yılında İthaki tarafından yayımlandı. Asimov, serinin ilk romanı olan Çelik Mağaralar‘ı 1953 yılında kaleme aldı. Romanda New York polis teşkilatının dedektiflerinden Elijah Baley, robot ortağı Daneel Olivaw ile birlikte politik açıdan önemli olan bir cinayeti aydınlatmaya çalışıyor. Bu macera sırasında Elijah Baley, örtük bir romantik ilişki de yaşıyor. Roman bugünden binlerce …

Devamını gör »
kor-talih-kapak

Bilimkurgu Sosuna Batırılmış Bir Polisiye: Kör Talih

“Yine de, kosmostaki yerimizi tanımlamak mümkün olmalı, siz ne dersiniz? Ya gösterişsiz bir ortalamayız ya da bir ayrıcalığız, üstelik göz kamaştırıcı.” –Stanislaw Lem. Avrupa bilimkurgusuna yön veren, öykü ve romanlarıyla en büyük bilimkurgu yazarları arasına adını yazdıran Stanislaw Lem’in Kör Talih isimli romanı ilk kez 1976 yılında yayımlandı. Türkiye’de ise 1999 yılında İletişim Yayınları tarafından bilimkurgu okurları ile buluşturuldu. Sevil Cerit’in İngilizceden çevirisini yaptığı roman, tıpkı …

Devamını gör »

Polisiye ve Bilimkurgu Birlikteliği: Suçun Altın Devri

Bilimkurgu öyküleriyle tanıdığımız Gökcan Şahin‘in ilk kitabı “Suçun Altın Devri“, Antares Yayınları’ndan geçen ay çıktı. Hem Gökcan Şahin’le hem de Antares Yayınları’yla ilgili birkaç şey söylemek yerinde olacak. Suçun Altın Devri, Gökcan Şahin’in ilk kitabı olsa da, yazar eserleriyle daha önce birçok derlemede yer aldı. Yeryüzü Müzesi”, “Yüksek Doz Gelecek”, “Yerli Bilimkurgu Yükseliyor Bilimkurgu Seçkileri” bunlardan bazıları. Bu yüzden, yazarın …

Devamını gör »
gizli göz

Bilimkurgusal Polisiye Öyküleri: Gizli Göz

Charles G. Waugh ve Martin H. Greenberg tarafından oluşturulan bu derlemenin orijinal dildeki basım tarihi 1997. Kısa bir süre sonra dilimize kazandırılan ve Karizma Yayınları tarafından 1999 yılında kitapseverlere buluşturulan bu derlemede 9 öykü bulunuyor. Bilimkurgu türünün önde gelen yazarlarını bir araya getiren derlemede bilimkurgu temasının içine polisiye unsurlarının girdiğini görüyoruz ve iki türün kesişiminden ortaya çıkan kaliteli öykülere rastlıyoruz. …

Devamını gör »
beyaz kelebek kopya hayatlar

Kopya Hayatlar: Sizce Bu Kaçıncı Hayatınız?

“Tarihin karanlık sayfalarından günümüze uzanan dünyanın en eski sırlarından biri gün yüzüne çıkıyor. Profesör Richard dostu Profesör William’ın esrarengiz bir şekilde kaybolmasının ardından Beyaz Kelebek lakaplı esrarengiz ve gizemli bir siber suçlunun izini sürer. Keşfettiği sır sayesinde doğaüstü güçlere sahip olan Beyaz Kelebek hem Richard’ın hem dünyanın hem de evrenin kaderini değiştirebilecek derecede önemli bilgilere sahip birisidir…” Bir çırpıda okuyup …

Devamını gör »

Yazarların ve Kitapların Son Kullanma Tarihi

Bir yapının, eşyanın, makinenin yaşını uzatmak istiyorsanız, yapmanız gereken olabildiğince basitleştirmektir. Binlerce yıl geçmişten günümüze kalan yapılara baktığımızda taştan olduklarını görüyoruz: piramitler ve Çin seddi gibi. Bir felaket nedeniyle insan türü ilkelleşse, 20 bin yıl sonraya günümüz uygarlığından çok fazla şey kalmaz… O çağın insanları için Atlantis veya Mu gibi bir efsane oluruz. (Bir teoriye göre geçmişte uzaylılar dünyayı ziyaret …

Devamını gör »