Yok olmuş medeniyetler denince aklımıza ilk gelen deniz dibindeki batık heykeller, toprağa gömülmüş kalıntılar ve höyükler gibi şeylerdir. Birkaç bin yıllık bir zaman diliminden söz edildiğinde sorun yok. Ancak milyonlarca yıl söz konusu olduğunda işler değişiyor. Bir endüstriyel uygarlığın doğrudan kanıtını mı arıyorsunuz? Şehirler, fabrikalar ve yollar gibi şeylerin kalıntılarını bulabileceğiniz jeolojik kayıtlar, Kuaterner olarak adlandırılan dönemin (2,6 milyon yıl …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Plastik
Okyanuslarda Yeni Bir Ekosistem: Plastisfer
Ömrümde okyanusa kıyısı olan herhangi bir ülkede bulunmadım fakat iletişim çağı sayesinde okyanuslar hakkında bir hayli ahkam kesme şansım var. Hiper-gerçeklik bu işte. Benim için okyanuslar artık canlılığın tehlike altında olduğu, dengesinin bozulduğu ve de balina avlayan trollerin üzerinde keyifle yüzdüğü bir imgeden ibaret. Fakat hakikat bundan çok daha büyüktür elbette. Örneğin, az da olsa bir zekaya sahip deniz canlısı …
Devamını gör »Dünden Bugüne Robotlar #4: Otomasyon
İlk Endüstri Devrimi İngiltere’de 18. yüzyılın sonlarında tekstil endüstrisinin makineleşmesi ile başlamıştı. Daha önceleri yüzlerce kişi tarafından bir araya getirilen iplik artık tek bir makine ile hatasız şekilde bir araya getirilebilmekteydi. Bu makineleşmenin ilk adımıydı. Bundan sonra makinesiz bir dünyayı düşünmek mümkün olmayacaktı. Makineler, endüstrinin ilk günlerinden beri artan bir şekilde insan hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldi. İkinci Endüstri …
Devamını gör »Pasifik’i Plastikten Arındırmak
Okyanusların derinliklerinin hâlâ tamamıyla keşfedilemediğini belki duymuşsunuzdur. Peki, ama bizim ulaşamadığımız bu derinliklere ve ücra köşelere çöplerimizin, özellikle plastik atıkların ulaştığını biliyor muydunuz? Ya da Pasifik Okyanusu’nda belirli bir alanın yüksek plastik atık yoğunluğu nedeniyle Büyük Pasifik Çöp Alanı olarak adlandırıldığını…. Bu konu için araştırma yaparken içim burkularak seyrettiğim YouTube videoları arasında bir deniz canlısının midesinden çıkan plastikler, bir naylon …
Devamını gör »Plastik Yiyen Yeni Bir Tür: Ideonella Sakaiensis
Dünya üzerinde her yıl ortalama 311 milyon ton plastik üretildiği tahmin edilmektedir. 2050 yılına ulaştığımızda denizde balıktan çok plastik olacak. Belki de şu anda yediğimiz yemeğin içinde plastikler cirit atmakta ve plastikler, soyumuz tükendikten sonra bile büyük ihtimalle dünya üzerinde etkisini devam ettirecek. Plastik şişeleri üretmede kullanılan Polietilen tereftalat (PET olarak da bilinir), yıllık plastik üretiminin beşte birini oluşturuyor. PET’in sıcaklığa …
Devamını gör »Giderek Ölmekte Olan Bir Dünya’da Yaşamak!
Bir an için kim olduğumuzu unutalım ve Dünya’mıza şöyle uzaktan, uzaylıların gözünden bakalım. Farz edelim ki herhangi bir ülkenin, herhangi bir coğrafyanın insanı değil de uzaydan gelen yabancı bir varlığız. Sonra gemimizle Dünya üzerinde dolaşmaya başlayalım. Ne görürüz? Karaları mı? Şehirleri mi? Binaları mı? Hayır, bunları göremeyiz. Tek gördüğümüz okyanus olacaktır. Çünkü Dünya’mız esasında bir okyanus gezegenidir. Karasal varlıkların kütlesini düşündüğümüzde denizdeki …
Devamını gör »