1970’li yılların ilk yarısı bilimkurgu yazarı Philip K. Dick (PKD) açısından oldukça zor geçmişti. Bu dönemde yazarın dördüncü eşi Nancy Hackett’la olan evliliği çatırdamaya başlamış ve eşi ayrı bir eve taşınmıştı. Önceki on yılda yoğun olarak kullandığı amfetamin yüzünden zihnen tükenmiş durumdaydı ve yazma yeteneğini neredeyse kaybetmişti. Eşinin ayrılmasından sonra uyuşturucu kullanan çok sayıda genci evine kabul etmiş ve oldukça …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: PKD
Kategori Dışı Bir PKD Başyapıtı: VALIS
“Platon’un farkına vardığı gibi, dünyanın ruhunda bir delilik damarı vardır. Diğer bir deyişle, evrenin kendisi ve onun arkasındaki zihin delidir. Bu nedenle gerçeklikten kopmamış olanlar delilikle temas halindedir.” 1974 yılı Mart ayında Philip K. Dick (PKD) geçirdiği zorlu diş ameliyatı nedeniyle evinde acı içinde kıvranmaktadır. Eşi Beth’ten eczaneye telefon etmesini ister ve sabırsızlıkla eczacının eve göndereceği ilacı beklemeye başlar. Nihayet …
Devamını gör »Hudutsuz Bir Düş: Simulakra
Hugo Ödülü sahibi Philip K. Dick, gerek eserleri gerekse de kısacık sürmüş özel yaşamı ile dikkat çekmiş önemli bir bilimkurgu yazarı. İntihara meyilli melankolik kişilik yapısı tüm eserlerinin üzerinde bir gölge gibi gezinirken, ondan ilham almış bilimkurgu çevresini de etkilemeyi sürdürüyor. 54 yıllık yaşamına 44 roman ve 121 hikâye sığdıran PKD, plakçı dükkânı işletmesinin yanı sıra radyo için klasik müzik …
Devamını gör »PKD’nin Kasvetle Geçen Yılları: Şizofreni ve Değişimler Kitabı
Philip K. Dick’in “Şizofreni ve Değişimler Kitabı”, Murat Karlıdağ çevirisi ve 6:45 Yayınları etiketiyle dilimize kazandırılmış 48 sayfadan oluşan bir eser. Kitabı ve neden yazıldığını anlayıp hakkında konuşmadan önce yazarını biraz daha yakından tanımaya ihtiyacımız var. 1928 Kaliforniya doğumlu yazar, henüz ilk çocukluk döneminde ailesinin parçalandığına şahit olur. Üstelik ikiz kardeşi doğum sürecinde hayata tutunamamış ve ölmüştür. Başarısızlıkla sonuçlanan beş …
Devamını gör »Paralel Evrenlere Açılan Kapı: Uzaydaki Çatlak
Chicago doğumlu Amerikalı ünlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick, inişli çıkışlı yaşamına 36 roman ve onlarca öykü sığdırdı. Tüm yaşamı boyunca bitmek bilmeyen sıkıntılarla uğraşan yazar, henüz 54 yaşındayken aramızdan ayrıldı. Eserlerini kişiliğinden yansıyan sayısız imgeyle süsleyen yazarın ismi, birçok bilimkurgu filmine de doğrudan ya da dolaylı olarak katkıda bulundu. Onun tüm dünyada bu denli ün kazanmasının sebeplerinden biri de …
Devamını gör »2019’da Öne Çıkan Bilimkurgu Kitapları
Son yıllarda İthaki, Alfa ve Ayrıntı Yayınları‘nın ağırlık verdiği bilimkurgu eserleri dilimize kazandırılmaya devam ediyor. Çeviri eserlerin ön planda olduğu bu dönemde, yerli kurguların da azımsanmayacak sayıda olduğunu belirtelim. İthaki Yayınları, ‘İstikbal Göklerdedir’ parolasıyla çıktığı bu yolda Bilimkurgu Klasikleri’ne ara vermeden yeni eserler eklemeyi sürdürüyor. Bunun yanında Pangea Serisiyle de yerli bilimkurgu eserlerini ön plana çıkarıyor. Öte yandan PKD eserlerini …
Devamını gör »Bilinmeyen Yönleriyle Philip K. Dick
Philip K. Dick’in zihinleri dağıtan öyküleri ve romanları popüler kültürde önemli bir yere sahiptir. Ridley Scott’ın yönettiği Blade Runner, Arnold Schwarzenegger’li Total Recall ve Steven Spielberg imzalı Minority Report en iyi bilinen Philip K. Dick uyarlamalarıdır. Ancak günümüzü ve geleceği etkilemeye devam eden bu büyük yazarla ilgili pek bilinmeyen gerçekler de var. Maus’un yazarı Art Spiegelman, “Eğer Franz Kafka 20. yüzyılın …
Devamını gör »Bulanık Hayatların Arayışı: Gökteki Göz
“Tanrım, hayatım tıpkı romanlarımın ve öykülerimin izlekleri gibi… Bir PKD kitabının kahramanıyım ben!” Philip K. Dick kimilerince yüceltilen, kimilerince de eserlerinin yeterince bilimkurgu olmadığı söylenen, fakat günümüzde ilgi odağı olmayı başarmış bir bilimkurgu yazarı. PKD eserlerinde kendi hayatını, kaybedenleri ve sıradan insanları başkarakterler olarak çıkartır karşımıza. Kurgusunun dayanakları arasında bilim ve mistik güçler iç içe geçmiş desek yeridir. Mistik güçlerden kastım …
Devamını gör »Paranoyanın Gölgesindeki Hayatlar: A Scanner Darkly
Bıçak Sırtı, Sabah Devriyesi, Gerçeğe Çağrı, Azınlık Raporu, Kader Ajanları, Yüksek Şatodaki Adam gibi filmlere/dizilere ilham vermesiyle tanınan ABD’li ünlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick’in dilimize Karanlığı Taramak adıyla çevrilen romanı A Scanner Darkly‘den esinlenen ve aynı adı taşıyan filmi 2006 yılından beri beklentileri karşılayabilmiş ve türün en önemli temsilcileri arasındaki yerini hiç kaybetmemiştir. Hayranları tarafından PKD ismiyle tanınan yazar, eserlerinde bilimkurgusal …
Devamını gör »Philip K. Dick Toplu Öyküleri Cilt 1: Bay Uzay Gemisi
“Evrene bir anlam vermeye çalışmak beyhude bir çaba. Ama öyle ya da böyle devam etmeliyiz sanırım.” – Philip K. Dick. 5 ciltten oluşan Philip K. Dick toplu öykülerinin ilki “Bay Uzay Gemisi”, Aralık 2013 yılında Türkiye’de yayımlandı. Berna Kılınçer çevirisiyle, Büyülü Fener Yayınları tarafından basılan bu ilk ciltte 25 öykü bulunuyor. 1’i hariç hepsi 1951-1952 yılları arasında 9 aylık bir …
Devamını gör »