Bilimkurgu eserlerinde bilimsel argümanlara dayanılarak kurgusal dünyalar yaratılır, ayrıca ilgili argümanları işlerken de içinde bulunulan zaman çizgisinde oynamalar yapılır; geleceğe ve hatta geçmişe gidilir. Bilimsel argümanların gerçekçiliği de yazarın inisiyatifine kalmıştır. Şöyle ki; yazar detaylar için yaratıcılığından faydalanabilir. Zamanda yolculuk, ışınlanma ve hatta ölümsüzlük gibi unsurlar işte bu bahsi geçen konulara örnektir. Kısacası zamanda yolculuk yapan bir karakterin yaşadığı sürecin …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Pisagor
Pisagor Bir Katil miydi?
Pisagor, adıyla anılan teoremden dolayı adı en çok bilinen matematikçidir hiç kuşku yok. Ancak, onunla ilgili bilgimiz bunun ötesine pek de geçmiyor. Esasında Pisagor sadece bir matematikçi değildi. Onun sıfatlarından bazılarını sayarsak, ne demek istediğimiz anlaşılır: Pisagor, matematiksel düşüncenin temellerini atan adam, sayıların babası, kendine filozof diyen ilk insan, Thales’in öğrencisi, kült lideri, politikacı, parti kurucusu, etyemez, entrikacı, müzisyen, müzik …
Devamını gör »Altın Oran ve Gerçekler
Altın Oran Nedir? Yazıya başlamadan önce “Oran” ve “Orantı” demekle neyi kastettiğimizi anlatalım: Şimdi Altın Oran‘ın tanımını verebiliriz: “İkiye bölünmüş bir doğru parçasında, küçük parçanın uzunluğunun büyük parçaya uzunluğuna oranı ile büyük parçanın uzunluğunun bütünün uzunluğuna oranı bir orantı oluşturuyorsa (yani bu iki oran birbirine eşitse), bu orana altın oran denir.” Yani şunu demek istiyor, bir çubuğu al, iki parçaya …
Devamını gör »Uzay ve Zaman Nasıl Ortaya Çıktı? (5. Bölüm)
Uzay ve Zamanın ortaya çıkışıyla ilgili teorilerin tanıtımına ayırdığımız yazı dizimizin son kısmına geldik. Sizin de fark ettiğiniz gibi yazı dizimiz “uzay” ve “zamanın” tam olarak nasıl ortaya çıktığı sorusunu nihai olarak yanıtlamıyor. Yani dizinin ilk bölümünde vaat ettiğimiz şeyi tam olarak gerçekleştiremedik. Kral Lear‘ın “Hiçten hiç çıkar!” sözünü tam olarak yalanlayamadık. Açıkça görülüyor ki bu sorunun tam olarak yanıtını …
Devamını gör »8-bit GIF’lerle Bilim İnsanlarının Süper Yetenekleri
Brezilyalı sanatçı Diego Sanches, insanlık tarihinin süper bilim insanlarını dövüş oyunu karakterlerine dönüştürerek GIF’lerini yarattı. São Paulo menşeli tasarımcı ve illüstratör Diego Sanches, Superinteressante Dergisi ismini tarihe unutulmayacak buluşlarla kazıyan bilim insanlarını, dövüş oyunlarının 8-bit süper karakterlerine dönüştürdü. Bu süper bilim insanlarını hafızamıza kazıyan buluşları da onların özel güçlerinin referansı oldu. Stephen Hawking‘in özel hareketi solucan deliği ile müthiş hızlı hareket etmesiyken Charles …
Devamını gör »