Etiket Arşivleri: Pi

Görsel Efektsiz de Oluyormuş Dedirten Bilimkurgu Filmleri #2

İlk bölümü büyük ilgi gören “Görsel Efektsiz de Oluyormuş Dedirten Bilimkurgu Filmleri” yazı dizimizin ikinci bölümüyle tekrar karşınızdayız. Bu yazı dizisiyle amacımız, aslında görsel efektsiz de iyi bilimkurgu filmi çekilebileceğini ve işin biraz da yaratıcı senaryo ve öykülerde yattığını gösterebilmek. Evet, bilimkurgu sineması için görsel efektlerin önemi yadsınamaz, ancak bu olmazsa olmaz anlamına da gelmiyor. Bütçe ve dolayısıyla teknolojik yetersizlikler, …

Devamını gör »
pi

Pi’yi Hesaplamanın İlginç Yolları

Matematikçiler pi sayısını hesaplamak için sonsuz serileri kullanırlar. Bu serilerin bazıları çok hızlıdır ve pi sayısına çabucak yakınsar, bazılarıysa nazlıdır; virgülden sonraki üçüncü terimi bulmak için bile yüzlerce işlem yapmanız gerekebilir. Ama biz bu yazıda herkesin kolayca uygulayabileceği deneysel yöntemleri anlatacağız. Oldukça eğlenceli olan bu yöntemlerin tadını çıkarmak için evinizde ya da okulunuzda tekrarlayabilirsiniz. Ancak pi irrasyonel bir sayı olduğundan bu yöntemlerin …

Devamını gör »
the-matrix-code

Evren Bir Simülasyon mu?

2003 yılında felsefeci Nick Bostrum, ortaya çok ilginç bir soru attı. Biz, çevremizdeki canlılar, yaşadığımız dünya, hatta evrenin tamamı, ileri bir uygarlık tarafından tasarlanmış bir simülasyon olabilir mi? Yani, bildiğimiz anlamıyla “gerçek” dediğimiz her şey, sadece modellenmiş, ayrıntılı bir yazılımın kodlarından mı ibaret? Bu oldukça ilginç soru, felsefi bir problem olarak değerlendirildi ve geçtiğimiz yıllarda bilim ve felsefe çevrelerinde heyecanla …

Devamını gör »
Yeni Dönem Sinema

Kısa Film Sanatı

Kısa film, hikâyeyi uzun metrajlı yapımdan daha kısa sürede, en etkin biçimde anlatabilme sanatıdır. Kısa filmlerin uzun metrajlı yapımlara göre kendine özgü bazı zorlukları vardır. Sürenin kısıtlı olmasından dolayı iyi bir planlama yapılması gerekmektedir. Sinema üzerine kariyer yapmak isteyen yönetmen adaylarının, kısa film çalışmaları ile yola çıkmaları büyük bir avantaj sağlayacaktır. Kısa film çalışmaları, bir kartvizit görevi görecek ve büyük …

Devamını gör »

Pi Filmi Üzerine Bütünsel Bir Bakış

Pi (1998), dünyayı anlamak için biçim kadar içeriğin, matematik kadar şiirin ne denli gerekli olduğunu oldukça gerilimli bir tarzda göstermiş, enteresan bir film. Evrendeki biçimsel örüntüleri idrak edebilmek için, zihnimizde hali hazırda var olan uzay/zaman formunun bilimi olan geometri ve matematiğe başvurmak gerekir. Bu sayede Einstein, deney ve gözlem yapmaksızın genel görelilik kuramını geliştirmiş ve 1919’da bu kuram başkaları tarafından …

Devamını gör »