Etiket Arşivleri: Philip Jose Farmer

Jimi Hendrix’in Bilimkurgusu

“Jimi Hendrix kısa ömrü boyunca bir bilimkurgu hayranıydı. Küçük bir çocukken Hendrix ve erkek kardeşi Leon, uzak gezegenleri ve uçan daireleri hayal ederek günlerin sıkıntısından kurtulurdu.” Bilimkurgunun, müziğini oluşturmasında Jimi Hendrix’e nasıl temel sağladığını, şarkılarında yer alan dış uzayın seslerini ve kıyamet görüntülerini nereden esinlendiğini sorgulayan yukarıdaki video bu cümleyle başlıyor ve Hendrix’in bilimkurgu deneyimini araştırıyor. Hendrix, yapımcısı ve menajeri …

Devamını gör »
gizli göz

Bilimkurgusal Polisiye Öyküleri: Gizli Göz

Charles G. Waugh ve Martin H. Greenberg tarafından oluşturulan bu derlemenin orijinal dildeki basım tarihi 1997. Kısa bir süre sonra dilimize kazandırılan ve Karizma Yayınları tarafından 1999 yılında kitapseverlere buluşturulan bu derlemede 9 öykü bulunuyor. Bilimkurgu türünün önde gelen yazarlarını bir araya getiren derlemede bilimkurgu temasının içine polisiye unsurlarının girdiğini görüyoruz ve iki türün kesişiminden ortaya çıkan kaliteli öykülere rastlıyoruz. …

Devamını gör »
bilimkurguda-cinsellik

Bilimkurguda Cinsellik ve Erotizm #1

Bilindiği üzere bilimkurgu tutucu ve daha çok erkeklere hitap eden bir tür. Cinsellik ve erotizm ise, 1960’lara kadar verilen eserlerde pek söz edilmemesine karşın tüm popüler edebi türlerde de olduğu gibi günümüzde hiç sakınılmadan sıklıkla masaya yatırılan konulardan biri. Olaya bu noktadan bakıldığında bilimkurgu, popüler önyargıların ve cinselliğe dair duyguların yıllardır gerçek bir aynasıdır. Bunu özellikle fantezi ve tabuların komplike eserlere kıyasla …

Devamını gör »
new wave

Bilimkurguda Yeni Dalga Akımı

Yeni Dalga (New Wave), 1960 ve 1970’lerde bilimkurguya yeni bakış açılarının getirildiği, deneysel metinlerin öne çıktığı bir akımdır. İçinde birçok tema ve türden eser bulundurur ancak bunlar genelde hard sci-fi çerçevesinde olmaz. Yeni dalgacılar teknolojik gelişmelerin değil; politika, psikoloji, toplum bilim gibi sosyal bilimlerin ya da felsefenin öne çıktığı ve genelde alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı kurgulara önem verirler. Bu teknoloji karşıtlığında, …

Devamını gör »