Etiket Arşivleri: Pangea Kitaplığı

Çok Katmanlı ve Şaşırtıcı: Güneşi Yanında Taşıyan Adam

gunesi yaninda tasiyan adam-kapak

Bilimkurgu edebiyatında peş peşe distopya örneklerinin yayımlandığı bir dönemdeyiz. Bununla da kalmıyor, her fırsatta ütopyaları ve distopyaları konuşuyor, tartışıyoruz. Ütopyalar devri mi kapandı yoksa hakkını veremediğimiz ütopyalar kendi distopyalarına mı dönüşüyor sorularına cevap aramaktan henüz bıkmadık. Çağımızın koşulları ve genel kötümserliği başka türlüsüne imkân tanımıyor anlaşılan. Gülbike Berkkam’ın, 2019 yılında yayımlanan ve FABİSAD 2023 GİO Ödülleri’nde özel ödül alan romanı …

Devamını gör »

Kayıp Rıhtım’dan Tüm Panayırların Heyulası

tum panayirlerin heyulasi

Son yıllarda öykü antolojilerinin sayısı git gide artıyor. Özellikle bilimkurgu, korku, fantazya gibi spekülatif kurgu olarak tabir edilen türlere bağlı antolojilere sıklıkla rastlıyoruz. Bunda kuşkusuz ilk etken öykü yazımının artışı. Matbu ya da sanal platformlarda devamlı olarak yeni öyküler yayımlanıyor ve üretim giderek hız kazanıyor. Elbette bu durum niteliğin de aynı ölçüde geliştiğini göstermiyor, kalite belirli bir çizgide kalmaya devam …

Devamını gör »

İlk’in Yazarlarıyla Online Söyleşi

ozgen berkol dogan bilimkurgu kutuphanesi ilk oyku derlemesi bilimkurgu kulubu

Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi bünyesinde gerçekleştirilen Perşembe Söyleşilerinin bu haftaki konukları, bilimkurgu öykü seçkisi İlk‘in yazarlarından Afşin Kum, Arzu Uçar, Burak Albayrak, Feyza Hepçilingirler ve Müfit Özdeş oldu. Sıcak Kafa ile FABİSAD en iyi roman ödülünü kazanan Afşin Kum, Dış Kapının Mandalı ve Bir Küçük Delilik kitaplarıyla kendi okur kitlesini yaratmayı başaran Arzu Uçar, kitabın editörlüğünü de üstlenen İthaki …

Devamını gör »

Bülent Somay’ın Kaleminden İlk

ilk bilimkurgu seckisi

Haksız çıktığım, en azından geleceği doğru dürüst göremediğim için sevindiğim konuların en önde geleni, 1980’lerin sonlarından beri bilimkurgu hakkında yaptığım kara kehanetlerin son yıllarda tepetakla olmasıdır. Karamsar olmak için her türlü neden vardı aslında: 1982-92 arasında sırasıyla Dick, Herbert, Heinlein ve Asimov ölmüş, Clarke ve Pohl kendilerini tekrarlamak dışında bir şey yapmaz olmuşlardı. Yani ‘klasik’ kuşak yoktu artık (Dick ne …

Devamını gör »

Bilimkurgu Kulübü, İlk’i Sunar

ilk - ithaki - bilimkurgu kulubu - kitap

Bilimkurgu iyi ki var! İthaki Yayınları etiketiyle 3 Şubat’ta raflardaki yerini alan İlk, bilimkurgu alanında senelerdir eser veren yazarlar ile türe yabancı ama edebiyatta tecrübeli isimleri yan yana getiriyor. Bilimkurgu Kulübü‘nün Yeryüzü Müzesi‘nin ardından İthaki Yayınları ile ortaklaşa yürüttüğü bu ikinci proje, ismiyle müsemma şekilde Pangea Kitaplığı‘nın ilk öykü seçkisi olma özelliğini de taşıyor. İlk, tematik bir öykü derlemesi ve …

Devamını gör »

Kurbağa Adası: Bir İklim Distopyası

İthaki’nin Burak Albayrak editörlüğünde başlattığı fantastik, korku ve bilimkurgu türlerini birleştiren kitap serisi Pangea, Türkçe bilimkurgu türüne yaptığı katkılara bir yenisini daha ekledi. Serinin altıncı kitabı, daha önce dört kitabıyla kendini ispatlamış olan Selim Erdoğan’ın yazdığı “Kurbağa Adası” oldu. Kurbağa Adası, adından da anlaşılacağı gibi bir iklim distopyası. Gerçi kitap kendini “Bir İstanbul Distopyası” olarak tanımlıyor ama benim görüşüme göre …

Devamını gör »

Bilişsel Bilimden Psikoterapiye: Beyin Kırıcı

Sinan İpek, bilimkurgu çevrelerinde bilinen bir isim. Türkiye Bilişim Derneği bilimkurgu öykü yarışmasında birinciliği iki kez kazanmış. 2. Engelliler Öykü yarışmasında birincilik yine ona ait. 44. Antalya Altın Portakal belgesel film yarışmasında finalist olarak yarışmış. Bilimkurgu Kulübü ve Matematiksel’in yazarlarından. İthaki’den çıkan Yeryüzü Müzesi adlı öykü derlemesine de Bin Yılın Buluşu: Cingöz adlı öyküsüyle katılmış. Beyin Kırıcı, İpek’in ilk kitabı. …

Devamını gör »