Avatar filmlerinde gördüğümüzü andıran beyin arayüzü teknolojisi, bugün gerçek dünyada da bazı şeyleri mümkün kılabiliyor. Örneğin, robotik bir kolu hareket ettirdiğinde olduğu gibi kullanıcının yalnızca düşüncelerini kullanarak makineleri kontrol etmesi sağlanabiliyor. Buna rağmen, hâlihazırda zihin transferi veya zihin yüklemesi hayalini gerçeğe dönüştürebilecek bir teknoloji elbette yok. Daha da kötüsü, bilim henüz bir kişinin bilincini başka bir bedene aktarma yeteneğini geliştirmeye …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Pandora
James Cameron’ın Avatar’ına Dair Kapsamlı Bir Rehber
Bu yazıda Avatar evrenine ait film, kitap, çizgi roman ve video oyunu gibi yapımları tek tek derleyip, külliyatın bilimsel altyapısına değineceğiz.
Devamını gör »Avatar: Suyun Yolu’nda Kahraman Olmanın Bedeli
2022’nin bitimine çok az bir zaman kala vizyona giren Avatar: Suyun Yolu ile James Cameron 13 yıllık sessizliğini bozdu. 2009 yılında vizyona giren Avatar’ın devam filmi olan eser, izleyiciyi aksiyon dolu bir seyre davet ediyor. Blockbuster olarak ifade edilen ve neredeyse yarım milyar dolara ulaşan bütçesiyle yapım, Hollywood’daki en büyük bütçeli filmler arasında. Gişe gelirinin yaklaşık 1.5 milyar dolara ulaştığı …
Devamını gör »Pandora’nın Uçan Dağları: Hallelujah
Hallelujah Dağları ya da Na’vi dilindeki adıyla “Ayram Alusing“, bölgedeki manyetik akımlar sayesinde kule gibi göğe yükselen, denizdeki buz dağları misali birbirlerine sürtünerek yavaşça deveran edip süzülen doğal yapılardır. Yerçekimine meydan okumalarının sebebi ise içerdikleri zengin unobtanium madeninde gizlidir. Meissner Etkisi‘ne maruz kalan bu tepecikler, yüzeyden ayrılarak manyetik girdaplarda süzülmeye başlar. Ortaya da muhteşem manzaralar çıkar. Zirveleri yabanıl bitkilerle kaplıdır. …
Devamını gör »Bilimkurgu Filmlerine Dair 10 Çılgın Hayran Teorisi
Hayran teorileri zaman zaman çılgın hatta saçma olabiliyor. Ancak genellikle eğlenceli ve büyüleyici. Lise edebiyat bilgileriyle donanmış milyonlarca izleyici arasından çıkan nispeten keskin zekalı ve dikkatli biri, bir filmdeki küçük ayrıntıları fark eder ve onu mantığın sınırlarını zorlayarak zenginleştirir. Bu amatör sinema analistlerine göre başka filmlere atıflar açıkça önümüzdedir; karakterlerin gizli karanlık tabiatları ve geleceğin alametleri gözler önünde gizlenmektedir. Bu …
Devamını gör »Avatar’daki Na’viler Gibi Nasıl Yaşarız?
James Cameron’un 2009 tarihli Avatar filminde kurguladığı Pandora gezegeni, bazı izleyiciler için salt bir fantastik sinema deneyiminin ötesinde, gerçekte de yaşamak istedikleri bir dünya. Dünya kaynaklarının tükendiği bir gelecekte kurgulanmış James Cameron filmi, nadir görülen bir minerali çıkarmaya çalışan bir şirketin öyküsünü anlatıyor. İnsanlar, 7 metre boylarındaki barış yanlısı, mavi derili Na’vi yerlileriyle savaşıyor. Na’viler doğayla inanılmaz bir uyum içerisinde …
Devamını gör »Spekülatif Evrim: Atanamamış Biyologların Bilimkurgusu
Bir gün insanlık ortadan kaybolursa dünya nasıl bir hal alır? Fabrikalar, şehirler, arabalar… tüm bunlara ne olur? Satın almak için belki yıllar harcanan onlarca eşya, zavallı insan hayatının en alelade unsurlarından tutun en büyük eserlere kadar hatıralara ve insanlığa dair tüm bu izlere ne olur? Büyük yangınlar, depremler, tabiatın ve zamanın aşınması ile toz duman olurlar elbet. Peki ya sonrası? …
Devamını gör »Bilimkurgunun Yaşayan Gezegenleri
Özellikle keşif odaklı hikayeleri işleyen bilimkurgu eserlerinde karşılaştığımız yaşayan gezegenler, aşina olmadığımız bir unsur olarak hikayeye girip ilgimizi canlı tutar. Avatar’ın Pandora’sını, Vakıf’ın Gaia’sını ya da Solaris’i göz önüne alacak olursak, bu gezegenlerin dahil oldukları eserlere cazibe kattığını görürüz. Bilimkurgunun alametifarikalarından olan yadırgatıcılık, yaşayan gezegen betimlemeleriyle zirve noktasına ulaşır. Doğa anayı keşfettikçe duyduğumuz hayranlığın bir benzerini , bilimkurgunun bu yaşayan …
Devamını gör »Acılı Bir Kahraman: Prometheus
Prometheus, mitolojik bir kahraman olsa da kadim çağların adı sanı unutulmuş bütün bilim kahramanları bir anlamda onun izinden gitmişlerdir. Prometheus’un öyküsü, anlamlı bir öykü… Kim bilir, belki de bu isimde bir insan yaşamıştır tarihte; belki de ateşi gerçekten o bulmuştur. Ancak, Prometheus’un tanrılardan çaldığı ateş, belli ki bilginin mecazıdır. Prometheus’un kim olduğunu anlamak için Yunan mitolojisine kısaca değinmek gerekir. Yunan …
Devamını gör »Frank Herbert’tan Görevimiz: Uzay Boşluğu
“Bir savaş uçağını uçurması için yapay zekaya güvenir miydiniz?” Bu tehlikeli konuya girmeden önce gerekli bilimsel testleri ve değerlendirmeleri yapalım diyebilirsiniz. Yine de sonuç tam olarak bilinemeyecektir. Orijinal adı Destination: Void olan Görevimiz: Uzay Boşluğu, ilk olarak Galaxy Magazine dergisinde “Do I Wake or Dreaming” adı ile Ağustos 1965’te ortaya çıktı. Bu isim, yazarın “The Eyes of Heisenberg” eserini de çağrıştırdığı …
Devamını gör »