Etiket Arşivleri: Öykü Derlemesi

dunyanin oteki yuzu

Feminist Bilimkurgu: Dünyanın Öteki Yüzü

Feminist bilimkurgu, bilimkurgu edebiyatının bir alt türü olarak 1960’lar ve 1970’lerden itibaren kendini daha fazla göstermeye başladı. Feminist hareketin güçlenmesiyle paralel olarak edebiyatta daha görünür hale geldi ve geleneksel bilimkurgunun temel öğelerini kullanırken; toplumsal cinsiyet rolleri, cinsiyet eşitsizliği ve kadınların yaşadığı sorunlara odaklandı. Feminist bilimkurgu dediğimizde aklımıza hemen Charlotte Perkin Gilman’ın Kadınlar Ülkesi, Ursula K. Le Guin’in Karanlığın Sol Eli, …

Devamını gör »
jupiteri satiyorum

10 Öykülük Bir Asimov Derlemesi: Jüpiter’i Satıyorum

Bilimkurgu öyküsü dendiğinde akla gelen ilk yazarlardan biri olan Isaac Asimov, türün bütün temalarını kullanarak unutulmaz öykülere imza atmıştır. Yurt dışında ve Türkiye’de birçok öykü kitabı da yayımlanan Asimov’un orijinal adı “Buy Jupiter and Other Stories” olan ve içinde 24 kısa öykü barındıran derlemesi 1981 yılında basılmıştır. 1992’de Altın Kitaplar Yayınevi tarafından yayımlanan “Jüpiter’i Satıyorum” isimli bu kitapta ise 10 …

Devamını gör »

Joan D. Vinge’den Öyküler: Amber Gözler

“Her birimizin gerçekleştiremeyeceğimiz o kadar çok şeyimiz var ki, neden ne olursa olsun – zaman, yetenek, hayatın acımasız cilveleri. Hepimiz sonsuzluğa doğru dönüşü olmayan bir yolculuktayız. Şanslıysak hayatımız boyunca istekle, severek yapacağımız bir iş çıkıyor karşımıza ya da hayatımız boyunca seveceğimiz bir insan. Ya da eğer çok şanslıysak ikisi birden.” 1948 yılında ABD’de doğan Joan D. Vinge, Hugo Ödülü’nü kazanan …

Devamını gör »
Güneş Sistemi Öyküleri

Asimov’un Editörlüğünde Ortaya Çıkan Bir Antoloji: Güneş Sistemi Öyküleri

“Sadece boyunu posunu kıstas alırsan insan önemsiz bir yaratıktır. Ama hayal gücünü de hesaba katarsan evrenden bile büyüktür.” -Robert F. Young. Türkiye’de daha önce yayımlanan yabancı yazarlara ait bütün öykü antolojilerine şu başlıkta değinmiştik. Bu derleme  ise biraz özel bir yere sahip. Zira derleyen kişi bizzat Isaac Asimov. Güneş sistemimizde bulunan gezegenler, kuyruklu yıldızlar ve astreoidleri zeminine oturtan 13 öyküyü bir …

Devamını gör »
Yakma Zevki

Fahrenheit 451 Öyküleri: Yakma Zevki

“İnsanlar düşünmek istemiyorlar artık. Hayatlarından memnunlar, eğleniyor, hoşça vakit geçiriyorlar.” 22 Ağustos 1922’de ABD’de doğan Ray Bradbury, bilimkurgu türünü yaşatan ve yücelten yazarların başında geliyor. Kısa öyküleriyle ayrı, romanlarıyla ayrı başarılara imza atan Bradbury’nin şüphesiz dünya genelinde en bilindik eseri Fahrenheit 451’dir. Başyapıtı olarak görülen bu kitaba ek olarak Resimli Adam, Mars Yıllıkları, Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana, Sonbahar Ülkesi gibi …

Devamını gör »
melezler venuste

11 Öykülük Asimov Seçkisi: Melezler Venüste

Bilimkurgu yazarları arasında Türkiye’de en çok romanı ve öyküsü basılan yazar unvanına sahip olan Asimov‘un 80’li ve 90’lı yıllarda Altın Kitaplar Yayınevi tarafından birçok eseri yayımlandı. 11 öyküden oluşan “Melezler Venüste” ise, Gönül Suveren çevirisiyle Aralık 1993’te okurla buluştu. Kitabın içinde her Asimov okurunun bildiği robot öyküleri de olmak üzere, bilimkurgunun birçok alt temasına sahip kısa ve uzun öyküler bulunuyor. …

Devamını gör »

Stanislaw Lem’in Robot Öykülerinden Oluşan Bir Derleme: Ölümlü Makineler

“Soylu bir alçaklıktı benimki ve özgürlüğüm beni doğrudan emredileni değil, yaratıldığımda bizzat istediğim şeyi yapmaya zorluyordu.” Bilimkurgunun usta kalemlerinden Stanislaw Lem‘in öykülerinden oluşan bu derleme, 2001 yılında İletişim Yayınları tarafından basıldı. Hande Taylan çevirisiyle İngilizce’den dilimize aktarılan derlemede 14 kısa öykü bulunuyor. Lem’in 1971 ile 1976 yılları arasında kaleme aldığı bu öyküler belirli bir tema çerçevesinde bir araya toplanmış. Tıpkı …

Devamını gör »
sus projesi

Us Yayınları’ndan Öykü Şöleni: Sus Projesi

Us Yayıncılık’ın 2000 tarihli “Sus Projesi” adlı kitabı, aynı zamanda yayımladığı “Bilimkurgu Dizisi”nin ilki olma özelliğini taşıyor. Özlem Kurdoğlu’nun seçtikleriyle hazırlanan derleme, Atılgan Bilimkurgu Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hakan Alpin’in önsözüyle açılıyor. Alpin, yazısında bilimkurgu türlerine eğiliyor ve bahsettiği tüm türlerin ilk örneklerini de bizimle paylaşıyor. Ardından ekliyor: “Bu kitapta 20’nin üzerinde bilimkurgu alt türüyle karşılaşacaksınız.” Çevirmen kadrosunda Akın Akıncı, Aylin Uzmaner, Barış Emre Alkım, Bora Dursun, …

Devamını gör »
yorungeden-cikanlar

TBD Ödüllü Öyküler 2. Kitap: Yörüngeden Çıkanlar

Türkiye Bilişim Derneği‘nin (TBD) 1998’den beri aralıksız olarak düzenlediği bilimkurgu kısa öykü yarışmasında dereceye giren öykülerin derlendiği 2. kitap olan Yörüngeden Çıkanlar, 2011 yılında yayımlandı. Studio Rodeo aracılığıyla yayımlanan kitaptaki öyküler 2006-2010 yılları arasında yarışmadan başarıyla ayrılan öykülerden oluşuyor. Birincilik, ikincilik, üçüncülük ve mansiyon ödüllerine layık görülen 18 farklı ismin toplamda 19 öyküsünü bünyesinde barındıran kitapta her öyküye ait illüstrasyonlar …

Devamını gör »
orhan seyfi şirin

Orhan Seyfi Şirin’in Öykü Derlemesi: Gelecek Yüzyıllardan Anılar

“İnsanlar ancak ve ancak ortak bir tehlike karşısında birlik oluyorlardı. Aksi halde mümkün olduğu kadar geçimsiz ve kavgacı olmak yaradılışlarının bir sonucuydu.” 1961’de Eskişehir’de doğan Orhan Seyfi Şirin, 1985’te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji bölümünden mezun oldu. Televizyon programı yapımcılığı, senaryo yazarlığı ve yazarlığın yanı sıra şairlik de yapan Şirin, edebiyatın birçok dalında eserler verdi. Senaryo anlamında birçok dizi, film …

Devamını gör »