Etiket Arşivleri: Otostopçunun Galaksi Rehberi

Bilimkurgu Romanlarından Unutulmaz Açılış Cümleleri

Bir kitabın ilk cümlesi, şüphesiz ki en önemli cümlesidir. Ve tabii okuru selamlama niteliği de taşır. Çünkü kitapla ilişkimiz o cümleyi okuduktan sonra gelişir. Hatta çoğu okur için o ilk cümle, kitabı okuyup okumama konusunda bir karar alma noktasıdır. Ya o kitabı okuma isteği uyandırır ya da kitaptan uzaklaştırır. Bir yazar için de ilk cümle önemlidir kuşkusuz. Mükemmel açılış cümlesini …

Devamını gör »

Bilimkurgu Yapımlarından 5 Çeviri Yöntemi

bilimkurgu ceviri

İletişim tarih boyunca önemli bir kavram oldu. Hatta bilincimizin ve farkındalığımızın oluşumunda dilin hayati rol üstlendiğini savunan dilbilim teorileri bile var. İletişimin önemi o kadar büyük ki, yeri geldiğinde bir sözcükle dahi savaşlar önlenebilir, yanlış anlamalar giderilebilir, tarih yeni baştan yazılabilir. Diplomasi dediğimiz şeyi boşuna var etmedik sonuçta. Bugün dünya üzerinde 5000’e yakın farklı dil konuşulduğu tahmin ediliyor. Elbette bir …

Devamını gör »

Keyifle Okuyacağınız 11 Mizahi Bilimkurgu Kitabı

otostopcunun galaksi rehberi bilimkurgu komik

Kuşkusuz bilimkurgu hikâyeleri, karanlığa ve ciddiye sapma konusunda talihsiz bir üne sahip. Ve evet, uzay operası ve kıyamet sonrası kabuslar hakkında okumak istiyorsanız birçok seçenek bulunmakta. Ancak bilimkurgu kitaplarının patlayan gezegenler ve galaksiler arası politikadan ibaret olması gerekmiyor (ya da en azından patlayan gezegenlerin tamamen mizahsız olması gerekmiyor). Uzayın enginliği varoluşun tam bir yansıması, yani saçma; hâliyle yazarlar bunu görüp …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Unutulmaz Dünyaları

Bilimkurgu, robotların insan hayatında yer aldığı, uzaylıların olduğu, zaman yolculuğunun gerçekleştiği, insanların klonlandığı ve daha akla gelmeyecek türlü türlü teknolojinin varlığıyla bugüne dek ilgi odağı olmuştur. Tüm bunların yanında kurgusal gezegenler de bilimkurgu filmlerinde ve kitaplarında çok önemli bir yere sahiptir. Yazarların Dünya’dan esinlenerek kurguladığı gezegenler de gelecek uzay yolculukları ve yeni keşifler için birer fener olma özelliği taşımaktadır. İklimleriyle, …

Devamını gör »

Hibrit Filmler #3: Bilimkurgu-Komedi

Spaceballs

Hibrit filmler serisinin üçüncü bölümü ile karşınızdayız. Bu yeni bölümümüzde hem komedi hem de bilimkurgu elementler taşıyan en iyi 10 filmi sizin için listeledik. Seri filmleri, daha çok filme değinebilmek adına tek çatıda topladık. İşte ilk 10 için seçtiğimiz yapımlar… Not: İlk 10 listemize alamadığımız filmlerden özellikle Brazil, Mars Attacks ve Dark Star yapımlarını da keyifli vakit geçirmek için değerlendirebilirsiniz. …

Devamını gör »

Havlunu Kap Gel: Otostopçunun Galaksi Rehberi Partisi

havlunu kap gel parti

Dünyadaki diğer otostopçular ile aynı anda havlu partisinde olmaya ne dersiniz? Alfa Yayınları, Bilimkurgu Kulübü, Feza Gezginleri, Kayıp Rıhtım ve Muzip Masal Cini tarafından ortaklaşa düzenlenen bu eğlenceli ve sıra dışı etkinliğe davetlisiniz. Otostopçunun Galaksi Rehberi’nin havlular konusunda söyleyecek bir çift sözü var. “Bir havlu,” der, “Yıldızlararası seyahat eden bir otostopçunun sahip olabileceği neredeyse en işe yarar şeydir. Bir kere …

Devamını gör »

Geleceği Yazmak: Cesur Yeni Dünyalar ve Distopik Kabuslar

Bilimkurgu, 300 yıl önce, bilimde büyük ilerlemelerin olduğu bir dönemde ortaya çıktı. O zamandan beri yazarlar, geleceğin nasıl bir şey olacağı üzerine düşünüp kendi dünyalarını anlamlandırmaya çalıştılar. Bugün hâlâ bilimkurgu edebiyatında popüler olan post-apoliptik toplumlar, uzaylı istilaları, robotlar ve çevre felaketleri gibi konular o zamanlardan beri yerini korur. Bu yazıda, bilimkurgu edebiyatının tarihindeki bazı önemli anları özetlemeye çalışacağız. Gulliver’in Seyahatleri: …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Büyük Hukukçuları

Eğer sayısız bilimkurgu eseri tek bir konuda uzlaşabilseydi, bu büyük ihtimalle geleceğin kusursuzluğu olurdu. Anlaşmazlıkların destansı bir uzay savaşıyla çözülemediği nadir durumlarda ise, avukatların kapısını çalmanın vakti gelmiş demektir. Avukatların, diğer türlerdeki temsillerine oranla bilimkurguda hak ettiği yeri bulduğu pek söylenemez. Hemen hemen her tür yapımda ortaya çıkan doktorlara kıyasla, bir avukatın sahneye çıkması için genelde çok belirgin bir sebebe …

Devamını gör »

Radyodan Televizyona: Otostopçunun Galaksi Rehberi

Douglas Adams tarafından ilk kez 1978’de BBC’de bir radyo programı olarak yayınlanan Otostopçunun Galaksi Rehberi, hayal gücünden yoksun yapımcılarca uzun süre “filme çekilemez” diye geçiştirildi. Buna rağmen BBC 2’de 1981 yılında dizi olarak gösterime girdi. 2005 tarihli sinema uyarlaması herkesçe bilinse de, altı bölümlük dizisinden pek haberdar olan yoktur. Oysa çeşitli ödüller kazanan dizide birçok ünlü aktör rol almıştır. Örneğin Simon Jones Arthur Dent olarak, Mark …

Devamını gör »

SpaceX Falcon Heavy’nin Önemi

6 Şubat Salı günü SpaceX firması Falcon Heavy ismini verdiği roketin ilk test fırlatışını gerçekleştirdi. Bir gün önce Elon Musk verdiği röportajda, “ya muhteşem bir yolculuk izleyeceğiz ya da insanlara pahalı bir havai fişek gösterisi sunacağız,” diyordu. Elon Musk, uzun menzilli bir roketin sözünü bundan tam 5 yıl önce vermişti ve sonunda sözünü tutmayı başardı. Elon Musk, Falcon Heavy roketini …

Devamını gör »