Etiket Arşivleri: Orman

yesil binalar

Avrupa’dan Sıcaklara Doğal Çözüm: Yeşil Binalar

Avrupa Belediyeleri, sıcaklığın her yıl daha da çekilmez boyutlara gelmesi ve özellikle yaşlılar ile çocukları olumsuz etkilemesi üzerine harekete geçiyor. Gölgesinde serinlik verecek ve nemi absorbe edecek ağaçların oluşturduğu şehir planlamaları ile değişikliğe gidiliyor. Simülasyon destekli planlamada kullanılacak ağaçların uygunluğu test edilerek, binaların çatı ve duvar çevresi yeşillendiriliyor. Yeşil çatılar ve cepheler, binalarda doğal klimalar gibi çalışıyor; gölge sağlıyor ve …

Devamını gör »
kristal dunya kapak

“Asıl Yabancı Gezegen Dünyamızdır!”: Kristal Dünya

“Virüslere bak Doktor, kristalimsi bir yapıları var, ne canlılar ne de cansız, zamandan bağışıklar.” Bilimkurguda teknoloji tapınmacılığına karşı çıkan yazarların başında gelen James Graham Ballard, yeni dalga akımının öncülerindendir. Ursula K. Le Guin, Philip K. Dick, Robert Silverberg, Frank Herbert, Kurt Vonnegut gibi yazarların da içinde bulunduğu ve 60’lı yıllardan itibaren varlığını hissettiren yeni dalga akımı, hem Amerikan hem de …

Devamını gör »
enter nowhere

Issızlığın Ortasında: Enter Nowhere

Yönetmenliğini Jack Heller’in üstlendiği Enter Nowhere, eski korku filmi geleneklerinin tekrar tekrar canlandırıldığı bir zamanda taze ve yenilikçi olmaya çalışmasıyla öne çıkıyor. Aslında yapım, ne eski klasik korku filmlerinin yeni bir uyarlaması ne de devamı niteliğinde. Ancak korku türüne ilişkin beklentilerimiz ve bağlamsal bilgilerimizle oynayarak turnayı gözünden vuruyor. Filmin başlarında, tipik hayatta kalma hikâyesinin bütün klasik öğeleriyle bombardımana tutuluyoruz: Eski …

Devamını gör »

Amerika’nın Kör Noktası: Darién Boşluğu

Kolombiya ve Panama, birbirine karayla bağlı olmasına rağmen, ortada yol yok. Bu bölgeye ‘Darien Gap’ yani Darien Boşluğu adı veriliyor. Tam 14 ülkeden geçen ve uzunluğu 48.000 kilometreyi aşan Pan-American Highway’in kesintiye uğradığı tek yer burası. Adını Panama’nın aynı isimli bölgesinden alıyor. Bilinen ünvanı ise “geçilmesi imkansız bölge”. Bataklıklar ve yağmur ormanlarıyla kaplı, aşağı yukarı 100 kilometrelik bir cehennem. Bu …

Devamını gör »
Wangari Maathai

Nobel Ödüllü Yılmaz Bir Kadın Savaşçı: Wangari Maathai

Etrafımızdaki pek çok şey, yaşadığımız dünyadaki eşitsizliği gözümüze sokuyor. Nobel gibi insanlığın gelişiminin ödüllendirildiği en üst düzey organizasyonda bile bu belli oluyor. Bugüne kadar 27 organizasyon ve 896 kişi Nobel ödülü aldı. Bu 896 kişinin sadece 49`u kadın. İnsanlığın %50`sini oluşturan kadınlara düşen pay sadece %5. Aşağıda, 2013’te Washington Post’ta yayımlanan bir harita var. Bölgelere göre Nobel ödüllerinin dağılımını gösteriyor. …

Devamını gör »
homo bene

Yeni Bir İnsan: Homo Bene

İnsanın doğayı kendi çıkarları doğrultusunda değiştirmeye başlaması buzul devrinin sona ermesinden bugüne en az otuz bin yıldır devam ediyor. İnsan önce büyük av hayvanlarını yok etti. Tarih ilerledikçe, daha da etkili bir avcıya dönüştü. Bir aslan on avlanma girişiminden sadece birinde başarılı olurken, insan geliştirdiği avlanma teknikleri sayesinde yüzde yüz başarılı hale geldi. Aslan zayıf, hasta, yaşlı ve yavruyu avlarken; insan, …

Devamını gör »
dunyaya orman denir kapak

Dünyaya Orman Denir

“Arzlı insan çamur ve kırmızı tozdu. Athsheli insan ise dal ve köktü…” Ursula K. Le Guin, Amerikan edebiyatının yetiştirdiği en önemli yazarlardan biri. Gerek bilimkurguya gerekse fantastiğe hâkimiyetiyle geniş bir okur kitlesi edinen yazar, iki türün de hakkını ziyadesiyle veriyor. Yer yer politik ve sosyolojik mesajlarını aktarabilmek için kurgusunu yazınsal bir dekor olarak kullanan Le Guin, çağımızın ötesinden yankılanan berrak …

Devamını gör »