Etiket Arşivleri: Ölüm

Oppenheimer ve Trajedinin Kutlu Ezgisi

Oppenheimer

Hindu kutsal kitabından alıntıladığı “İşte ben ölüm oldum, dünyaların yok edicisi” sözüyle akıllarda yer buldu Robert Oppenheimer. Öncesindeki ve sonrasındaki tüm fizikçilerden bir şekilde ayrılmayı ve özel bir kişilik olarak tanınmayı başardı. Kendisinin çelişkili hayatı ve yaptıkları, anlaşılmasını daha da zor hâle getirdi ve ortaya bir bilim insanından ziyade bir Hint prensini andıran bir karakter çıktı: Atom bombasının babası, dünyaların …

Devamını gör »

Ölüm | Varlık Ergen (Kısa Öykü)

öykü

Ayaklarım kaşınıyor. Artık anımsadığım ve tekrar tekrar yaşadığım en gerçekçi hayat belirtisi bu: Kaşıntı. Parmaklarımın her biri, “Ben buradayım sevgili sahip, gör beni,” diyor. Gör beni diye diye o karşı konulmaz kaşıntı hissi ile el sallıyor bana. Sonra ayak tabanlarım sesleniyorlar. Kuş tüyü dokunuşları ile yaşanılan o irkilmeye teslim oluyorum. Varoluşun en belirgin buhranları da böyle çıkmaz mıydı sanki? “Ben …

Devamını gör »

Çevresine Ölüm Saçan Bir Adamın Hikâyesi: Radius

radius

Hikâyesinde keskin dönüşler bulunan anlatılar şaşırtıcı olduğu kadar da risklidir. Çünkü olay örgüsündeki kırılmayı enine boyuna işleyemezseniz, bu dönüşler sadece bir sürpriz, daha fazla düşünmeyi teşvik etmeyen bir yakalanma anından ibaret kalır. Ve hepimiz iyi biliriz ki, izleyicinin algısını yeniden konumlandırmak için sadece şaşırtıcı bir şeyler ortaya koymak yetmez. Bağımsız ve amatör prodüksiyonlarda bu tür üst metinsel ve iyi kurgulanmış …

Devamını gör »

Yapay Zekâ Hastaların Ölüm Zamanını Hesaplayabiliyor

Bilgisayar bilimcileri ve doktorlar, ölümcül hastaların ölüm zamanını hesaplamak için ortaklaşa bir çözüm geliştirdi. Yapay Zekâ, ölüm zamanlarını hesaplayarak ölmek üzere olan hastalara sevdikleriyle veda etme fırsatı sağlayacak. İlk bakışta ürkütücü görünen yazılım, gelecekte iyileşme şansı olmayan hastalar için ölüm zamanını tahmin edecek. Hastalar daha sonra yoğun bakım ünitesinde ölmek yerine palyatif bakıma sevk edilecek. Palyatif bakımın amacı, iyileşmesi imkansız …

Devamını gör »

Ölüler 50 Yıl İçinde Facebook’u Ele Geçirecek!

Giderek aktif kullanıcıdan çok “anıt hesap” göreceğimiz zamanlar geliyor. Akademi dünyasının hesaplamalarına göre, Facebook‘ta ölenlerin sayısı 50 yıl içinde yaşayanları geçecek. Oxford Üniversitesi tarafından yayınlanan yeni araştırma, bu artışın mirasımız ve tarihimiz için de ciddi sonuçları olacağına işaret ediyor. Facebook kullanıcı seviyeleriyle ilgili 2018’de yapılan bir analiz, en az 1.4 milyar mevcut kullanıcının 2100 yılından önce öleceğini öngörüyor. Bu tahmine göre 2070 …

Devamını gör »

Evrim, Üreme ve İsimsiz Bir Ufuk

Yaşam kendi kopyasını yaratarak bir zincir halinde büyür. Bu kopyalama mekanizması gittikçe karmaşıklaşır. Yeni kopyalar artık daha renkli ve biçimlidir. Sonrası malum. Bugün, bir zamanlar Güneş’e yakın bir noktada duran ve üzerinde sıvı su barındıran bu ıssız gezegende şimdi sekiz milyara yakın insan var. Bu insanlar yaşamın ve tabiatın en temel dürtüsü ile durmadan çoğalıyor. Üremek bir varlığı yaşama ve …

Devamını gör »

Ölümsüzlüğü Ararken

olumsuzluk

“Önümüzdeki 30 yıl içinde hepimizin sonsuza kadar yaşayabileceğinden eminim.” Bu sözler Rus internet milyoneri Dmitry Itskov’a ait. Itskov, insan beynini bilgisayara yüklemeyi mümkün kılacak bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını açıklayarak dünya gündemine oturmayı başardı. Bu açıklamanın bilim insanlarından değil de bir iş adamından gelmesi yadırgatıcı olabilir, ancak bu tip bir teknolojinin icadı, herhangi birini dünyanın en zengini yapmaya yetecek potansiyele sahip. …

Devamını gör »

Filmler Sebebiyle Muhtemelen İnandığınız 15 Bilimsel Mit

İnternetin icadından önce insanlar bilimi filmlerden ve kitaplardan öğrenmekteydi. Filmlerin çekici olmak adına yarattıkları mitler ise ne yazık ki günümüzde halen bilimsel gerçeklermiş gibi sanılmaktadır. Burada, bu mitlerden bazılarını derleyip çürüteceğiz. Başlamadan önce uyaralım: günümüzde burada bahsettiğimiz bazı mitleri gerçek kılmaya çabalayan çalışmalar yürütülmekte olabilir. Ancak bunlar, filmlerde gözüktüğü kadar gelişmiş vaziyette değiller veya hiç yoklar. Bu sebeple burada yer …

Devamını gör »

Danimarka Usulü bir Felaket Senaryosu: The Rain

the rain

“Yağmur geri geldiğinde sen kim olacaksın?” Alman bilimkurgu yapımı Dark’ın başarısına müteakip olarak Netflix, aynı başarıyı benzer bir yapımla, ama bu sefer Danimarka usulü bir felaket senaryosuyla göstermek istiyor. Her iki dizinin karanlık, kasvetli ormanlar gibi ortak bazı özellikleri olmasına rağmen, Dark zaman yolculuğu, The Rain ise kıyamet sonrası bir distopya’yı temel alıyor. Yapımcılığını Jannik Tai Mosholt, Esben Toft Jacobsen ve …

Devamını gör »

Lütfen Bu Yazıyı Okumayın

ölüm istatistik

Başlıkta açıkça belirtiliyordu bu yazıyı okumaman gerektiği. Ama merakına engel olamayıp linki tıkladın. Baştan söylemeliyim, bu yazıyı okumak sana hiçbir şey kazandırmayacak. 2 boyutlu düzlemde sıralanmış kelimeler, cümleleri oluşturacak. Ve o kelimelerden bir anlam çıkarmaya çalışacaksın, boş bir uğraş olmalı bu. Bu satırlar keyifli bir gün geçirmeni sağlamayacak, sana ilham vermeyecek ya da seni daha iyi bir insan yapmayacak. Bu …

Devamını gör »