Etiket Arşivleri: Okyanus

Bu Ne Bilimsizliktir: Meg 2 – The Trench

Tek ihtiyacınız olan bir tutam tek satırlık aksiyon-komedi repliği, üstüne Jason Statham sosu ve bolca ucuz görsel efekt. Artık siz de kendi Meg’inizi afiyetle izleyebilirsiniz! Meg 2: The Trench (Meg 2: Çukur), nesli tükenmiş devasa köpekbalığı megalodonu konu edinen bilimkurgu aksiyon film serisinin ikincisi. Yönetmen koltuğunda, genellikle psikolojik korku yapımlarında çalışan Ben Wheatley oturuyor. Filmin başrolünde ünlü aksiyon oyuncusu Jason …

Devamını gör »
su alti uygarlik 1

Su Altında Gelişmiş Bir Medeniyet Ortaya Çıkabilir mi?

Yaşamın tam olarak nerede başladığı hâlâ tartışma konusu olsa da, edinilen bulgular su altındaki yanardağları işaret ediyor. Dolayısıyla Dünya’daki yaşamın kaynağı suyun altında ve bu da devam edebilmek için yaşamın suya ihtiyaç duyduğu anlamına geliyor. Tabii ki insanların da suya olan ihtiyacı hayati ölçüde. Evet, şu an için gezegenin hâkimi biz olabiliriz ve başka gezegenleri fethetmeyi de düşleyebiliriz, ancak su …

Devamını gör »
solaris

Stanislaw Lem’den Bir Bilimkurgu Klasiği: Solaris

“Kozmosa çıkıyoruz, her şeye hazırız: Yalnızlığa, zorluğa, tükenişe, ölüme… Alçak gönüllülükten söylemeye dilimiz varmıyor ama, kendimize hayran hayran baktığımız oluyor. Ama çok, çok yazık! Birazcık yakından baktığımızda bütün o şevkin aslında düzmece olduğunu görüyoruz. Aslında kozmosu ele geçirmek değil istediğimiz, yalnızca Yer’in sınırlarını kozmosun sınırlarına dek genişletmek” (86). Bilimkurgunun “atılım” çağının aydınlanma, modernleşme ve kapitalizmin yükselişine denk gelmesi tesadüf değildir. …

Devamını gör »

Dünya’da İnsan Öncesi Gelişmiş Bir Uygarlık Var Olmuş Olabilir mi?

Yok olmuş medeniyetler denince aklımıza ilk gelen deniz dibindeki batık heykeller, toprağa gömülmüş kalıntılar ve höyükler gibi şeylerdir. Birkaç bin yıllık bir zaman diliminden söz edildiğinde sorun yok. Ancak milyonlarca yıl söz konusu olduğunda işler değişiyor. Bir endüstriyel uygarlığın doğrudan kanıtını mı arıyorsunuz? Şehirler, fabrikalar ve yollar gibi şeylerin kalıntılarını bulabileceğiniz jeolojik kayıtlar, Kuaterner olarak adlandırılan dönemin (2,6 milyon yıl …

Devamını gör »
europa isik

Europa’nın Yaydığı Gizemli Işık

Jüpiter’in uydularından biri, tıpkı fosforlu bir oyuncak gibi karanlıkta parlıyor olabilir. İlk bakışta bu pek de heyecan verici bir bulgu gibi görünmüyor. Malum, Dünya’nın da uydusu karanlıkta parlıyor, Güneş’ten aldığı ışığı yansıtıyor. Jüpiter ise oldukça uzakta ama yine de güneş ışığı oraya kadar da ulaşıyor, gezegeni ve uydularını aydınlatıyor. Bu uyduların arasında Europa da var. Fakat Europa öbürlerinden farklı. Son …

Devamını gör »

Mars Okyanuslarının Akıbeti

Son zamanlarda NASA’nın Mars yörüngesine yolladığı MAVEN isimli uzay aracı sayesinde kızıl gezegenin atmosferi hakkında detaylı bilgilere ulaşıldı. Bu bilgiler sayesinde önemli bir sorunun cevabı bulunmuş olabilir: Mars’ın bir zamanlar sahip olduğu okyanuslar nerede? Cevap, belki de yüzeyden 150 kilometre kadar yukarıda. Bununla alakalı detaylı bir yazı yakın zaman önce Science dergisinde çıktı. Yazının içeriğine göre suyun izlerini yüzeyde aramak …

Devamını gör »

GTA Vice City’den Bilimkurgu Esintileri

Warhammer 40K oyunlarında geleceğin ordularına kumandanlık edersiniz; karanlık ormanlarda, bazen şehirlerden artakalan harabelerde savaşırsınız. Deus Ex serisinde siberpunk distopyayı tadarsınız, karanlık komplolara karışırsınız. Fallout oynarken kıyamet sonrası bir dünyayı deneyimlersiniz. Piyasada bilimkurgu içeriğini sonuna kadar tadabileceğiniz onlarca oyun vardır tıpkı bunlar gibi. Peki GTA Vice City? Bu oyunun neresi bilimkurgu? Vice City denince akla gelen pek çok şey arasında bilimkurgu …

Devamını gör »

Stanislaw Lem’in Solaris Filmlerine Dair Görüşleri

Leh yazar, filozof ve fizikçi Stanisław Herman Lem (12 Eylül 1921 – 27 Mart 2006) dünyada en çok takip edilen ve bilinen bilimkurgu yazarlarından biridir. 1961 yılında çıkan Solaris kitabı büyük ses getirdi. Bu kitap dünya çapındaki şöhretine zemin sağlayan bir kilometre taşıydı. Solaris hafızanın tabiatı, duyusal deneyimler ve insanlar ile insan harici varlıklar arasındaki iletişimin yetersizliklerini ele alıyordu. Bu …

Devamını gör »
solaris

Solaris Neden Yeniden Çekilmeli?

Stanislaw Lem’in unutulmaz eseri bugüne kadar üç kez sinemaya uyarlandı. Rus yönetmen Andrei Tarkovki tarafından 1971 yılında yapılan uyarlama, genellikle Steven Soderberg tarafından yapılan 2002 yapımı uyarlamaya yeğ tutulur. Tarkovski filminin başarılı olduğunu kabul etmekle birlikte, bana göre her iki film de sinemanın ifade olanaklarını tam olarak kullanmamış ve son tahlilde romanın hakkını verememişlerdir. Bunun nedeni olarak kısmen romanın felsefi …

Devamını gör »

Okyanuslarda Yeni Bir Ekosistem: Plastisfer

Ömrümde okyanusa kıyısı olan herhangi bir ülkede bulunmadım fakat iletişim çağı sayesinde okyanuslar hakkında bir hayli ahkam kesme şansım var. Hiper-gerçeklik bu işte. Benim için okyanuslar artık canlılığın tehlike altında olduğu, dengesinin bozulduğu ve de balina avlayan trollerin üzerinde keyifle yüzdüğü bir imgeden ibaret. Fakat hakikat bundan çok daha büyüktür elbette. Örneğin, az da olsa bir zekaya sahip deniz canlısı …

Devamını gör »