2000’li yılların başında, Japonya başta olmak üzere Uzak Doğu sinemasının Amerikan uyarlamaları (The Ring, The Departed) veya eskiden yayımlanmış filmlerin orijin öyküleri (Casino Royale, İkinci Star Wars Üçlemesi) ya da gerçek olaylardan uyarlama öykülerin anlatıldığı filmler dışında Hollywood adeta tıkanmıştı. O dönemde herkes Hollywood’un konuları tükettiğini ve özgün senaryo bulamadığını söylüyordu. 2005 yılında Christopher Nolan, Batman Begins filmini çekti ve …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Oblivion
Bilimkurguda Satürn ve Uyduları
Güneş Sistemi’nin –Dünya haricinde- en güzel gezegeni hangisidir diye sorulsa, hemen hemen herkes “Satürn” diyecektir. Etrafını saran halkalarıyla Güneş Sistemi’nin mücevheri diyebileceğimiz Satürn, gelecekte uzay turizmi başladığında yörüngesinde kurulacak uydu otelleriyle hiç şüphesiz en gözde balayı mekanlarından biri olacak. Kadim çağlardan beri insanlar tarafından gözlemlenen ve mitolojide önemli bir yere sahip olan Satürn gezegeni, uyduları Titan ve Enceladus’ta yaşamın olası …
Devamını gör »Hibrit Filmler #7: Bilimkurgu-Western
“Hibrit Filmler” yazı dizimizin yedinci ve son bölümüyle karşınızdayız. Bu bölümde hem bilimkurgu hem de western elementler taşıyan 10 filmi listeleyecek, haklarında kısa bilgiler vermeye çalışacağız. Sıralamayı film kalitesine ve işlediği konulara göre belirlemeye özen gösterdik. Özellikle ilk 4 film çok kaliteli ve hepsi de birinci olmayı hak ediyor. Nihai sıralamayı çok küçük farklar belirledi. Lafı daha fazla uzatmadan kiminin …
Devamını gör »İzlenmesi Gereken Yapay Zekâ Temalı Bilimkurgu Filmleri
Geçmişten günümüze, sinema dünyası yapay zekâ kavramını çeşitli olasılıklar dâhilinde ele alıyor. Kimi zaman alt edilmesi güç bir düşmanken, kimi zaman iyi bir dost olan yapay zekâ destekli bu karakterler, bilimkurgu heveslileri için de ayrıcalıklı hoş saatler sunuyor. Bilimkurgu edebiyatının sinema dünyası üzerindeki etkisinden sıyrıldığımızda onun bilimi de yönlendiren büyük bir güç olduğunu kavrıyoruz. Bugün kategorilere ayrıştırılmış çeşitli bilgisayar sistemlerini …
Devamını gör »İkiz Bilimkurgu Filmleri
Biliriz ki bazı filmler sinema tarihine damgasını vurur ve tekrar tekrar beyaz perdede yeni versiyonlarını bazen keyifle bazen de hayal kırıklığı ile seyrederiz. Ancak bazı filmler de vardır ki çok yakın tarihlerde vizyona girip birbirlerine olan benzerlikleriyle dikkat çekerler. Bu filmlere “İkiz Filmler” deriz. Bu durumun nasıl oluştuğu ile ilgili birkaç görüş var. Genel olarak kabul edilen en yaygın görüş …
Devamını gör »En İyi 10 Post-Apokaliptik Bilimkurgu Filmi
Post-apokaliptik (kıyamet sonrası) senaryosu bilimkurgunun altın konularından biridir. Bu alanda birçok yapım karşımıza çıkmıştır. Bu yapımların hepsini listelemek mümkün değildir. Aralarından en iyi 10 film seçildi. Tabii yazının da konusu olduğu gibi bu yapımlara ağırlıklı olarak ”post-apokaliptik” bakış açısı ile yaklaşıldığını unutmayın. 10) Air 10. sırada kendisini Red Dead Redemption adlı efsanevi Rockstar yapımı vahşi batı oyununun senaryo yazarlığından tanıdığınız bir Christian …
Devamını gör »Tom Cruise ve Bilimkurgu
Üç kez Altın Küre kazanıp, üç kez de Oscar‘a aday gösterilen Tom Cruise, sinema kariyerine Endless Love (Affedilmeyenler / 1981) ile başladı. Cruise bu romantik filmde Billy karakterine can verdi. Ünlü oyuncu özellikle 80’li yıllarda yer aldığı filmler ve yakışıklılığı ile gençlerin sevgilisi haline geldi. Posterleri genç kızların odalarını ve hayallerini süsledi. Top Gun (1986), Rain Man (Yağmur Adam / 1988) ve Born on the …
Devamını gör »Joseph Kosinski ve Oblivion
Bir önceki yapımı Tron: Legacy (2010) ile senaryo açısından zayıf ama görsel açıdan dikkat çekici bir işe imza atan Joseph Kosinski, maalesef gene benzer problemlere sahip bir eserle karşımızda. Makine mühendisliği ve mimarlık eğitimi alan Kosinski, bu yeteneğini sinemasında sonuna kadar kullanıyor. Her iki yapımında da özenle işlenmiş araç ve yapı tasarımları fütüristik özellikler taşıyor ve aynı zamanda işlevseller. Görsel anlamdaki …
Devamını gör »Varoluşçu Bir Dekonstrüktivist Bilimkurgu: Oblivion
Sinemaya 80’lerin hemen başında adım atan Tom Cruise’un yaşı 50’yi aşarken rol aldığı film sayısı da 40’a yaklaştı. Yani onunla birlikte birkaç neslin büyüdüğünü söylemek yanlış olmaz. Kariyerinde farklı deneyimlere (“Interview with the Vampire” ya da “Tropic Thunder” gibi) soyunma cesareti gösterdiği bir gerçek; ‘dünyayı kurtaran cesuryürek’ rollerini çok sevdiği de… Tom Cruise hâlâ bir dünya starı ve ismiyle bir filmi …
Devamını gör »Yeni Amerikan Bilimkurgusunun Karakteri Üzerine
Sinema teknolojisindeki yenilikler ve farklı boyutlara ulaşıp ucuzlayan teknik imkânların büyük etkisiyle, en gösterişli ve en politik sinema türü olan bilimkurgu hızla yükselişe geçti. Bu yeni bilimkurgunun her şeyden önce daha ‘inandırıcı’ olmaya çalıştığı tespitini yapabiliriz. Örneğin geçtiğimiz dönemin en iyi film listelerinin birçoğunda başlarda yer alan Gravity’nin temel özelliği simülatif bir film olmasıydı ve film izleyicilerine uzay boşluğunda olmayı etkileyici …
Devamını gör »