Bugün 10 Kasım… Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü, ebediyete intikalinin yıl dönümünde bir kez daha saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Kendisi yalnızca muzaffer bir asker ve başarılı bir devlet adamı değil, aynı zamanda büyük bir öngörü sahibi, aydınlanmacı bir bireydi. İktidarında Türkiye Cumhuriyeti ve halkı, âdeta bilimkurgunun gerçeğe dönüştüğü bir dönemi, bir ütopyayı yaşadı. …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Nutuk
Bilimkurgu Edebiyatından 10 İlginç Bilgi
Isaac Asimov bilimkurguyu, “Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin insanlık üzerindeki etkisiyle ilgilenen bir yazı türü,” diye tanımlar. Bilim ile bilimkurgu arasındaki güçlü ilişkiyi ortaya koyan bu tanım, aynı zamanda türün günümüzdeki artan önemine dair de fikir verir niteliktedir. Bilimkurguyu önemsiyoruz, çünkü bize bir yandan içinde yaşadığımız çağın ruhunu bahşederken, bir yandan da önümüzde uzanan geleceğin ana hatlarını sunuyor. Ancak bilimkurguya bakış …
Devamını gör »H. G. Wells’in Hayranlık Verici Öngörüleri
Sosyalist bilimkurgu yazarı H.G. Wells, 1866’da İngiltere’de işçi sınıfı bir ailenin çocuğu olarak gözlerini açtı. Yazarlık dışında, gazetecilik ve öğretmenlik de yapan Wells, Jules Verne ve Hugo Gernsback ile birlikte bilimkurgunun babası olarak kabul edilir. Çocukluğunda geçirdiği uzun süreli hastalıklar onu kitap okumaya yöneltti. Bilimi daima yakından takip etti. Biyoloji bilimi ise özel uğraş alanı oldu. 1895’te yazdığı Zaman Makinesi …
Devamını gör »Sosyalist Bir Bilimkurgu Yazarı: H.G. Wells
Herbert George Wells 21 Eylül 1866’da Bromley, İngiltere’de işçi sınıfı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Profesyonel bir kriket oyuncusu olan babası aynı zamanda hırdavatçıydı. Henüz 7 yaşındayken hayata gözlerini yuman kız kardeşi gibi George da çok sağlıklı bir çocuk değildi ve ailesi onu da kaybetmekten çok korkuyordu. Birkaç ay boyunca yatağa bağlı kalmasına sebep olan bir kaza, Washington Irving ve Charles Dickens gibi …
Devamını gör »