Bir Çin şirketi olan Betavolt Technology, telefonları şarj etme ihtiyacı duymadan tam 50 yıl boyunca çalıştırabilecek yeni bir nükleer (atomik) pil geliştirdiğini iddia ediyor. Ayrıca, söz konusu pillerin başarılı şekilde küçültüldüğü de duyuruldu. Pil, 15 x 15 x 5 mm’lik boyutlarıyla aşağı yukarı bir madeni para büyüklüğünde ve Nikel-63 izotoplarının radyoaktif bozunmasından faydalanarak 100 mikrovatlık bir güç ve 3V elektrik …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Nükleer Enerji
Dünyanın En Büyük Füzyon Reaktörü: ITER
Dünyanın en büyük füzyon reaktörü olan ITER ile yakın gelecek değişebilir. Yenilenen ITER’in vakum tankı 840 metreküp plazma içerecek. Bu, bugüne kadar var olan tüm tokamak füzyon cihazlarından daha fazla plazma anlamına geliyor. Her şey planlandığı gibi giderse, ITER ilk plazmasını Aralık 2025’te üretecek ve ardından nükleer füzyon ateşlenecek. Daha sonra buhar türbinleri aracılığıyla yaklaşık 200.000 haneye elektrik üretmek için …
Devamını gör »Bir Nükleer Patlama Dünya’yı Yörüngesinden Çıkarabilir mi?
20. yüzyıl, insanların birbirlerini daha hızlı öldürmek için kitle imha silahları keşfetme uğraşlarıyla geçti. I. Dünya Savaşı’nda zehirli gazlar, II. Dünya Savaşı’ndaysa atom bombası geliştirildi. Onları türlü kimyasal ve biyolojik silahlar izledi. Ama açığa çıkan enerji ve verilen hasar göz önüne alındığında, nükleer bombalar insanlığın en güçlü silahı gibi görünüyor. Peki, bu silahların gücü bir gezegenle boy ölçüşebilir mi? Örneğin …
Devamını gör »Bilimkurgu ve Nükleer Enerji
Nükleer enerjinin ortaya çıkışı Albert Einstein’ın ünlü ‘Görecelik’ kavramına dayanır. Bu formülde görülebileceği gibi az bir miktar madde sayesinde oldukça fazla enerji elde etmek mümkün olacaktır. Zaten BK yazarlarının da binlerce ışık yılı uzaklıktaki gezegenlere, yıldızlara gidebilecek uzay gemilerinin yakıt sorununu bir yoldan halletmeleri gerekmektedir. Çünkü bugünün teknolojisine sahip uzay araçları tonlarca sıvılaştırılmış yakıtı beraberlerinde götürmek zorundadırlar ve ancak Dünya’dan …
Devamını gör »Bir Modern Zaman Nostradamus’u: Albert Einstein
İkonik fotoğraflar vardır. Napalm bombalarının alevlere boğduğu bir arka planda felaketten kaçan çırılçıplak bir kız çocuğu, kadın çocuk ayırmayan duygusuz gerçekliğiyle Vietnam Savaşı’dır. National Geographic dergisinin 1985 Haziran sayısının kapağındaki yeşil gözlü kız, acılarla dolu tarihi, yabancı güçlerce bitimsiz işgalleri ve belki de bu güneşle kavrulmuş dağlar, uçurumlar, kayalık çöller ülkesinde her şeye rağmen filizlenen umutla Afganistan’dır. Seyrek beyaz saçları …
Devamını gör »Demokrasi, Çevre, Elektrik ve Nükleer Enerji
Günlük hayatın sıkıntılarından, savaşlardan, yoksulluktan, çevre kirliliğinden, zulümden ve bürokrasiden bunalınca hepimiz hayal kurarız. Hayal dünyamızın en seçkin köşesi ise, altın çağa özlem duyan İyonya düşünürlerinden bu yana değişmemiştir: Doğanın bağrında, olabildiğince “doğal” bir yaşam. Oysa, tümüyle “doğal” olan doğa öldürücüdür. Şöyle düşünün: İnsanoğlunun bütün üretim araçları ve ürünleri elinden alınsa, teknolojik birikimi silinse, bugün yaşayan milyarlarca kişiden acaba kaçı …
Devamını gör »