George R.R Martin fantastik serisi ile büyük bir şöhret kazanmış olsa da, kendisi aynı zamanda çok iyi bir bilimkurgu yazarı da. Malum seriyi yazmadan çok önce de kendisi ödüllü bir yazardı zaten. 1980 senesinde Nightflyers (Gece Kuşları) isimli bir novella yazmıştı ve 1981 senesinde bu eser Locus Ödülü’nü kazanmıştı. Eser, George R.R. Martin’in alametifarikası olan “Thousand Worlds” isimli evrenin de …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Novella
Katilbot Günlükleri: Kaçak Protokol
“Bilimkurgunun en sevilen yapay zekâsı yine iş başında.” Kaçak Protokol, Martha Wells’in Katilbot Günlükleri serisinin bol ödüllü Tüm Sistemler Çöktü ve Yapay Koşullanma kısa romanlarının arkasından gelen üçüncü kitabı oldu. Kendisine Katilbot ismini veren ve kendi yönetim modülünü hacklemiş GüvBirim, bu kitapta da yeni ama öncekileriyle bağlantılı bir maceraya çıkıyor. Aslında tek isteği biraz yalnız kalıp eğlence programlarını izlemek ve …
Devamını gör »Katilbot Günlükleri: Yapay Koşullanma
Yapay Koşullanma, Martha Wells’in Katilbot Günlükleri serisinin ikinci kitabı. İlk kitap 2018 yılının ödüllerini topladıktan sonra ikincisi de bu seneye “Hugo En İyi Kısa Roman” ödülünü alarak başladı. İlk kitabın başarısının bir tesadüf olmadığı da böylece kanıtlandı. Yaramaz bir yapay zeka bilimkurgunun klasik konularından biridir. Bilinç kazanmış asi sibernetik robotlar, akıllı uzay gemileri ve androidler çoğu örnekte isyan ettikten sonra …
Devamını gör »Katilbot Günlükleri: Tüm Sistemler Çöktü
Kapakta sert görünüşlü bir robot ve üstünde büyük harflerle “Tüm Sistemler Çöktü” yazıyor. Hemen altında ise daha küçük harflerle yazılmış “Katilbot Günlükleri” ibaresi hemen göze çarpıyor. Bir bilimkurgu hayranı için neredeyse her şey kapakta mevcut gibi. Bu kadar iddialı bir kapaktan sonra “içeriği de iyi olmalı” diye düşünmemek elde değil. Martha Wells’in 2017 yılında yayımladığı kısa roman serisi Katilbot Günlükleri’nin …
Devamını gör »Yeniden Doğuş Distopyası: Yüksek Doz Çürüyüş
2015 yılında Funda Özlem Şeran, Serdar Yıldız ve Orkun Uçar’ın hayalini kurdukları çok yazarlı roman projesi olan “Yüksek Doz Gelecek” isimli kitap 2017 yılının Ocak ayında yayımlandı. Ülkemiz bilimkurgu edebiyatı ve bu alanda yazmanın hayalini kuran yazarlar için önemli bir adımdı. Kimi yayınevlerinin yerli bilimkurgu dosyalarını okumadan çöpe atmak yerine üzerinde düşünmeye başladıkları bu süreçte, yerli bilimkurgu edebiyatını yakından takip …
Devamını gör »Distopyayı Solumak: Yüksek Doz Çürüyüş’ün Yazım Süreci
“Yüksek Doz Gelecek” bundan tam iki yıl önce raflarda yerini aldığında Türk bilimkurguseverler de dünyada eşine az rastlanan bir seriye ilk adımlarını atmış oldu. Kısa romanlardan (novella) oluşan ve içerisinde beş farklı yazarın kaleminden birbirinden bağımsız eserlerin yer aldığı bir kitaptı bu. İlk kitabın çıkışının ardından yeni proje duyurusu yapılmış ve yeni konseptin “distopya” olacağı bilgisi verilmişti. Uzun yolculuk, benim …
Devamını gör »Ölümcül Yumurtalar: Hızlandırılan Tarihin Bir Alegorisi
Rus edebiyatının izleri Gogol’a dek sürülebilen hicivsel anlatı geleneğinin 20. yüzyılda bilimkurgu alanındaki en önemli temsilcilerinden Mihail Bulgakov’un “Ölümcül Yumurtalar” adlı novellası, ilk kez 1925 yılında yayımlandı. Dolaşıma girdiği andan itibaren lehinde ve aleyhinde politik tartışmaların nesnesi haline gelen eser, Rus tarihinde büyük bir kırılmaya karşılık gelen 1917 Bolşevik devrimi sonrasında kurulan Sovyetler Birliği’nin 20’li yıllardaki toplumsal ve siyasi dokusuna …
Devamını gör »Beşi Bir Yerde: Yüksek Doz Gelecek
2017’nin Ocak ayında Altın Kitaplar etiketiyle piyasaya çıkan Yüksek Doz Gelecek, daha önce yerli yazınımızda pek fazla örneğini görmediğimiz bir çalışma. İçinde beş farklı yazardan beş kısa roman (novella) barındıran kitap, hayal gücünün başka başka diyarlarına yelken açmak isteyenler için tadına doyum olmaz bir ziyafet vaat ediyor. Zaten kısa romanların en güzel tarafı, okurunu içine çekecek kadar bonkör, tadını damakta …
Devamını gör »