Etiket Arşivleri: Nostromo

Alien Filmine Dair 10 İlginç Bilgi

alien ilginc bilgiler

“Uzayda çığlığınızı kimse duyamaz!” Bundan yaklaşık yarım asır önce, Ridley Scott’ın yönettiği Alien adlı bir film ortalığı fena karıştırdı. Dönemin genç yıldızı Sigourney Weaver, hayatta kalabilmek için amansız bir mücadeleye girişen kahraman Ripley rolüyle nefeslerimizi kesti, silinmemecesine belleklerimize kazındı. Zaman içinde bir kült hâline gelen yapım, devam filmleri, video oyunları, çizgi romanlarıyla uçsuz bucaksız bir evrene dönüştü. Üstelik bu evren …

Devamını gör »

Alien Serisindeki Olayların Kronolojik Sırası

Bazı film serilerinin öncül ve devam filmlerinin (prequel ve sequel) yayımlanma sırası, filmin evreninde geçen olayların kronolojik dizgesine uymaz. Bu durum da izleyiciler arasında hikâyedeki sebep-sonuç ilişkilerini takip etmek bakımından kafa karışıklığına yol açabilir. Bunun en bilindik örneklerinden birisi elbette ki Yıldız Savaşları serisi. Fakat Yıldız Savaşları’nda en azından filmlere numara verilerek bu sorun bir nebze hafifletilmişti. 1979 yılında yayımlanan …

Devamını gör »

Alien’ın 40 Yıllık Cazibesi

alien

“Alien: Sanatsal açıdan mükemmelliği, hikâye anlatıcılığıyla eş durumda.”[1] Yazının devamı ciddi anlamda spoiler içermektedir. Fakat Alien’ı hâlâ izlemediyseniz zaten hiç yaşamamışsınız demektir… Yetmişli yıllar, dünyamıza kimi tuhaf, kimi harika pek çok şey armağan etti; The Six Million Dollar Man, İspanyol paça pantolonlar, Disney World ve tabii disko gibi. Bunlar dönemin hem en parlak, hem de en ucuz yanlarıydı. Fakat yetmişli …

Devamını gör »

Türkiye’de Bilimkurgu Dergiciliği

Bilimkurgunun ülkemizdeki macerasına geçmeden önce, türün okurlar arasında sevilme ve tutulmasına ilişkin elimizde bulunan iki ankete de bir göz atmakta fayda var. Elimizdeki ilk sonuç, A.B.D.deki bilimkurgu dergilerinden Analog‘un 1960’lı yıllarda okurları arasında düzenlediği bir anketten geliyor. Buna göre ortalama bilimkurgu okuru 35 yaş civarında olup, %98,7’si resmi bir öğretim kurumundan mezun. Bunların da %14,7’si yüksek okul, %45,6’sı kolej, %38,4’ü de diğer …

Devamını gör »

Uzaylılar Neden Hep Canavar Olarak Gösteriliyor?

Çocukken geceleri yorganı başıma kadar çeker ve karanlık, tekinsiz sokaklarda bir başıma yürüdüğümü ya da okyanusların dibinde, daha önce kimsenin görmediği ışık almaz derinliklerde yüzdüğümü düşlerdim. Bu hayaller beni korkuttuğu kadar eğlendirirdi de. Eğlendirirdi çünkü tam bir korku filmi tutkunuydum. Korkuturdu çünkü karanlık bir sokakta karşınıza kimin çıkacağını veya okyanusun derinliklerinde nasıl bir yaratık ile karşılaşacağınızı bilemezsiniz. İşte korkuyu da …

Devamını gör »

Türk Edebiyatının Yılmaz İşçisi: Orkun Uçar

Orkun Uçar

“Apartmanımızın bodrum katında simsiyah demir kapısı olan kilitli bir mahzen vardı. Öyle siyah bir kapıydı ki mum ışığını bile emerdi sanki. Seyrettiğim vampir filmlerinin etkisiyle geceleri tabutundan çıkan bir canavarın orada olduğunu hayal ederdim. Korkumu atmak için o kapının ardındaki odada bir gölge tiyatrosu gösterisi yapıp, çocuklara bilet keserek hikaye anlattığımı hatırlıyorum. Artık orası benim egemenliğime girmişti.” Orkun Uçar, ülkemizin …

Devamını gör »

Doğu Yücel’in Bilimkurgu Öyküleri

gunes-hirsizlari-dusler-kabuslar-ve-gelecek-masallari

1977 İstanbul doğumlu olan Doğu Yücel, yazmaya genç yaşlarda başlayan ve öyküleriyle çeşitli yarışmalarda ödül kazanan bir yazar. İlk kitabı “Düşler, Kabuslar ve Gelecek Masalları“nı henüz 23 yaşındayken yayımlama fırsatı bulan Yücel, burada yer alan öykülerinden “Ölümsüzlüğün Gıcık Sırrı” ile 1999’da Nostromo Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda başarı ödülü kazandı. İlk olarak Çitlenbik Yayınları’ndan çıkan kitap, ikinci baskısında Stüdyo İmge Yayınları aracılığıyla …

Devamını gör »

Orhan Duru ve Bilimkurgu

80’li yılların ortası, lisedeyim; ilk defa bir dergide ismimi gördüm. Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi’nin okur mektupları köşesinde… Yazının içeriği “Kurgubilim değil, Bilimkurgu” idi. Dergide yayınlanan bir yazıda ne yazık ki bilimkurgu yerine “kurgubilim” kullanılmıştı. O tarihlerde yaygın ve hatalı olarak kurgubilim kelimesi kullanılıyordu. (Bugün de süregelen bir yanlış.) Ben çocukken tek kanallı ve siyah beyaz TRT’de, kısıtlı yayın saatine …

Devamını gör »

Alien: Uzayda Çığlığınızı Kimse Duyamaz!

Başyapıt nedir? Bir eserin başyapıt olabilmesi için neleri içermesi gerekir? Provakatif bir soru! Tartışma konusu yapılırsa, işin içinden çıkılamayabilir de. Görece kimi kusurlu eserler, içerdiği kimi farklı yönlerle sanata ışık tutabilmekte ve yön verebilmektedir. Eserin mutlaka her yönüyle mükemmel, sanatın tüm kurallarına uyan, kolay hazmedilir olması gerekli midir? Örneğin Quentin Tarantino Pulk Fiction’uyla senaryo ve yönetmenlik yönünden katı kurallara çok …

Devamını gör »

Türk Bilimkurgu Dergiciliğinin Tarihi

Türkiye’nin ilk bilimkurgu dergisi olan Antares, ODTÜ’de matematik bölümü öğrencisi Sezar Erkin Ergin tarafından 1971’de çıkarılmıştır. Bu, “Aylık Haber Bülteni” adı altında çıkan dokuz sayfalık bir teksirdir. Ergin, bir sene sonra bu bülteni yine teksir makinesiyle İngilizce ve Türkçe olarak basarak İtalya’ya gider. Orada bu çalışmayı beğenirler ve ona ödül verirler. O da bu hevesle matbaada basılan “Anteres” adlı bir …

Devamını gör »