Şüphesiz Soğuk Savaş oldukça büyük değişimler getirdi. Kutuplara ayrılan dünya pek çok çekişmeye, çatışmaya sahne oldu. Özellikle postmodernizmin ortaya çıkışı edebiyat ve diğer sanat dallarını da savaşa kattı ve sürece uygun olarak yeniden biçimlendirdi. İkinci Dünya Savaşı sona erdiğinde ve Soğuk Savaş resmi olarak başladığında, bu tesirin ilk dalgası doğal olarak Avrupa’da görüldü. Bunun en önemli kanıtı da aynı zamanda …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Nobel
Kanda Aranan İpucu Nobel Ödülü’nü Kazandırdı
Hepatit C, günümüzde artık tedavi edilebiliyor. Çünkü hastalığın arkasındaki virüsün keşfiyle Harvey Alter, Michael Houghton ve Charles Rice bunun yolunu açtı: Ayrıca bu keşifleri onlara Nobel Tıp Ödülü’nü getirdi. Koronavirüs salgınının ardından, bu yıl birçok küresel sağlık sorunu arka plana atılmak zorunda kaldı. Ancak sadece koronavirüs değil, bulaşıcı hastalıklar her zaman insanlar için zaten bir sorun olmuştu. Bunlardan biri de …
Devamını gör »Genç Einstein’lara Yer Yok
Albert Einstein’ın genel görelilik kuramını özetleyen denklem, pek çok fizikçi için bir güzellik ve zarafet abidesidir. Matematiksel bir gösterim yöntemi olan tensörler kullanılarak yazıldığında 10 denklemi bir arada tek bir denklem olarak yazmak mümkün olsa da hepsini ayrı ayrı açıkça yazmak için sayfalar gerekebilir. Bu arada bu denklemlerin zarif ve güzel olması, onları anlamanın kolay olduğu anlamına gelmiyor. 1907 yılında …
Devamını gör »StockFish vs AlphaZero
Günümüzde hâlâ konuşulan ve tartışmalara konu olan Deep Blue ile Garry Kasparov satranç partilerini hatırlayanlarınız olacaktır. IBM şirketi tarafından 1993 yılında geliştirilen Deep Blue, Kasparov ile ilk 6 partilik maçını 1996 yılında oynamıştı. Kasparov’un 4-2 yendiği Deep Blue; 1997 yılında tekrarlanan ikinci 6 partilik maçta, 3,5-2,5 sonuçla rövanşı almıştı. Nitekim, bu Deep Blue’nun son maçları oldu. Çünkü Kasparov, ikinci partideki …
Devamını gör »Einstein Mutlu, Mirasçıları Gururlu
Albert Einstein, 22 Haziran 1916’da Prusya Bilimler Akademisi’nde bir konferans verdi. Konferansta, kendisi tarafından geliştirilen genel görelilik teorisi bağlamında kütle çekimi dalgalarından söz ediyordu. Fakat Einstein’ın bahsettiği kütle çekim dalgaları, uzun süre yalnızca cesur bir fikir olarak kaldı. Aradan 99 yıl geçti. Bu süre içinde birçok fizikçi, bir yandan bilgi havuzunu genişletirken bir yandan da kütle çekim dalgalarını nasıl ispatlayacaklarına …
Devamını gör »