Man Booker ödüllü George Saunders’ın yazar kimliğini açıklamaya çalışırken bilinen tüm basmakalıp kelimelerin ve tanımlamaların dışına çıkmak gerekir. Örneğin sürükleyici, merak uyandırıcı, çok katmanlı, özgün bir dile sahip tarzı, farklı eserler için dile getirilebilecek ifadeler aslında eser veya yazarın genelde öyle olmadığının ipuçlarını verir, zorlama etiketlerdir. Kimi yazarlar bu nitelikleri eserlerine işlemek için özel çaba sarf etseler de, daha önce …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Niran Elçi
Doris Lessing’in Odysseia’sı ve İç Cehennemde Yolculuk
Doris Lessing, yazarın derdini anlatma yollarına dair zengin örnekler sunan, bu bağlamda farklı teknikler deneyen, yazın sınırlarını olabildiğince geniş tutan, hayal gücünü kuvvetli metinlerle dışa vuran bir isim. Çok yönlü edebi kimliğiyle feminizm gibi birtakım hareketlerin anlaşılması ve gelişmesinde önemli katkılar sağladığı gibi, doğduğu-büyüdüğü-olgunlaştığı çağın büyük dertlerini, ezilen toplumların karanlık deneyimlerini görmezden gelmez. Bireyi, kitleleri, tarihsel şeridi, tüm bu unsurların …
Devamını gör »Argos’taki Kanopus Arşivleri III: Sirius Deneyleri ve Evrim Mühendisliği
Bilimkurgu zaman ve mekânda uçsuz bucaksız mesafelere, türlü bakış açılarıyla yol alabildiği için birbirinden kışkırtıcı birçok temaya ulaşabilir. Yazar ve yönetmenlerin işlediği konuların önemli kısmı uzaydaki keşif, yabancılarla temas kurma çabası ve bilinmeyenden gelebilecek tehlikenin çeşitliliğiyle ilgilidir. Üzerinde bir denetim yetkimizin bulunmadığı, seyrini değiştiremediğimiz ortam veya varlıkların dünyayı nasıl etkileyebileceği noktasında hem edebiyatta hem de sinemada sayısız örnek sunuldu. Kozmik …
Devamını gör »Argos’taki Kanopus Arşivleri II: Evlilikler’de Zıtlıkların Gücü
Nobel Ödüllü yazar Doris Lessing, Argos’taki Kanopus Arşivleri serisinin ilk kitabı Şikeste’nin ön sözünde, kurduğu yeni dünyanın motivasyonlarından bahsederken, deneysel biçimler denemek konusunda özgür hissettiğini ifade ediyordu. İçerik anlamındaysa bireylerin ve hatta gezegenlerin aciz kaderlerinin kozmik evrimin parçalarından ibaret olabileceğini ekliyordu. Serinin ilk iki kitabında bu bakış açısının hakimiyetini görmek mümkün. Galaktik imparatorlukların kontrollü deneylerle yeni bir hayat kurmak için …
Devamını gör »Nobel Ödüllü Bir Bilimkurgu: Şikeste
2007’de Nobel Edebiyat Ödülü’nün Doris Lessing’e verildiği ilan edilirken komite sözcüsünün açıklaması şu şekildeydi: “Kuşkuculuğu, ateşi ve hayal gücüyle, bölünmüş bir uygarlığı derin bir incelemenin hükmü altına alan, kadın deneyiminin destancısı.” Lessing’in edebi atmosferine dair yapılan bu değerlendirmenin satır aralarında, onun yazarlık yolculuğunun ana hatlarına ulaşmak mümkün. Kuşkuculuk, hayal gücü, uygarlık, kadın deneyimi gibi ifadeler, bu kısa açıklamada bile yazarın …
Devamını gör »