Etiket Arşivleri: Nikola Tesla

Tesla’nın Gizli Makinesi ile Çoklu Evreni Kurtarmak

teslanin gizli makinesi

Rob Dircks’in kaleminden çıkan Tesla’nın Gizli Makinesi (Where the Hell is Tesla?), çoklu evrenin kapılarını, dâhi bilim insanının ölümünden sonra sır olarak kalmış çalışmalarıyla aralayan eğlenceli bir roman. Bilimkurgu gibi belli bir türe yoğunlaşan okurlar için öykünün orijinalliği ön plana çıksa da, kendi sesi olan karakterler ve sıra dışı bir anlatı işleri daha zevkli hâle getirebiliyor. Düz bir çizgide ilerleyen, …

Devamını gör »

İzlenmesi Gereken Bilim Belgeselleri #1

Bilim insanlarının ortaya koyduğu icatlar, dünyanın gelişimine her daim doğrudan etki etmiştir. Newton‘dan Einstein‘a bilimin öncülüğünü üstlenen bu isimlerin öngörüleri ve gösterdikleri gayretin neticesinde bugünün imkanlarına sahibiz. Halen imrenerek takip ettiğimiz birçok gelişmede de onların imzası bulunmakta, ardıllarının yürüdüğü yolu açmış olarak saygıyla anılmaktalar. İşbu yazı dizimizde, bilimsel gelişmelerin irdelendiği belgeselleri inceleyecek ve kısaca tanıtacağız. İlk bölümde bilim insanlarını anmak …

Devamını gör »

Elektrik Savaşları: The Current War

Defalarca dillendirildi bu hikaye: Elektrik savaşlarının ortasında kalan Nikola Tesla‘nın yürek dağlayan hikayesi. Ve şimdi, Eylül ayında Hollywood, tarihin Tesla’ya yaptığı haksızlığı tüm çıplaklığı ile gözler önüne sererken, adaletsiz, zalim dünyada insanın maddeden ötesine değer vermeme karanlığına kapılması neticesinde zulmetmeye meylinin kontrolsüz arttığını anlatmaya çalıştı. Alfanso Gomez Rejon‘un yönettiği, senaryosunu Michael Mitnick‘in yazdığı Elektrik Savaşları’nın son sahnesi çarpıcı. Mümkün mertebe …

Devamını gör »

Mucit, Deha ve Zamanın Çok Ötesinde Bir Fütürist: Nikola Tesla

nikola tesla

“Bilim insanı derhal sonuç beklemez. İleri fikirlerinin hâlihazır biçimde kabul edileceğini de ümit etmez. Onun eserleri, geleceğe dikilen bir fidan gibidir. Bilim insanının amacı ileride geleceklerin temelini atmak ve onlara yol göstermektir.” Nikola Tesla yeni bir çağın kapılarını aralayan, bilimle yaratıcılık ve hayal gücünü birleştiren bir deha, pek çok kişiye göreyse zamanının ötesinde bir dâhidir. Dünyaya yüz yıl kadar erken …

Devamını gör »

Dünyanın Meşhur Robotları: Robo Sapiens’e Doğru

Çok iyi bilindiği üzere, bir terim olarak “robot” kelimesi ilk kez 1920 yılında Çek yazar Karel Čapek’in “R.U.R.” (Rossumovi Univerzální Roboti – Rossum’un Evrensel Robotları) adlı tiyatro oyununda kullanılıyor. Büyük ilgi gören ve kısa süre içinde 30 dile çevrilen oyundaki robotlar, fabrikada çalıştırılan yapay insanlara karşılık geliyordu. Günümüzdeki modern anlamıyla robotlara en çok Čapek’in oyununda olduğu gibi fabrikalardaki üretim bantlarında …

Devamını gör »

Supra – Bir Parçacık Sonsuzluk

Baştan söyleyelim: Taner Güler’in üst düzey fizik tartışmalarından beslenen ilk romanı, atom fiziğine de profesörlüğe de lanet eden bir bilim insanının maceralarını anlatıyor. Kitabı çoktan okumuş olanların bir an düşünüp içlerinden “Harbiden de öyle!” diye geçireceklerinden eminim. Bu denli ciddi ve varoluşsal düşüncelerin buluştuğu bir kitabı kolayca izah edebilmemin başka yolu yoktu. Siz yine de benim mizahi yorumuma aldırış etmeyin. …

Devamını gör »

8-bit GIF’lerle Bilim İnsanlarının Süper Yetenekleri

Brezilyalı sanatçı Diego Sanches, insanlık tarihinin süper bilim insanlarını dövüş oyunu karakterlerine dönüştürerek GIF’lerini yarattı. São Paulo menşeli tasarımcı ve illüstratör Diego Sanches, Superinteressante Dergisi ismini tarihe unutulmayacak buluşlarla kazıyan bilim insanlarını, dövüş oyunlarının 8-bit süper karakterlerine dönüştürdü. Bu süper bilim insanlarını hafızamıza kazıyan buluşları da onların özel güçlerinin referansı oldu. Stephen Hawking‘in özel hareketi solucan deliği ile müthiş hızlı hareket etmesiyken Charles …

Devamını gör »