Etiket Arşivleri: Nightfall

Isaac Asimov Bilimkurguda Din Motifini Nasıl Kullandı?

Vakıf Serisi ve Türkiye Asimov

Isaac Asimov’un bilimkurgularında din, dramanın yaratılması, karakterlerin tanımlanması ve hikâyenin ilerlemesine yardımcı olan araçlardan biriydi. Isaac Asimov (1920-1992) neredeyse üç kuşaktır bilimkurgu türüne hükmediyor. “Robotik” kelimesini icat eden de odur. Ünlü robotik yasaları o kadar akıllıca tasarlanmıştı ki bugün bile yapay zekâ (AI) ile uğraşanlar tarafından tartışılıyor. Rus Yahudisi olarak doğan Asimov, Amerikan bilimkurgusunun en önemli yazarlarından biri, aynı zamanda …

Devamını gör »

Uzaylıların Geçit Töreni: Galaksi Şeytanları

galaksiseytanlari

Özgün adı Nightfall One olan Galaksi Şeytanları, 1991 yılında Altın Kitaplar tarafından dilimize kazandırıldı. Kapak resmi Şahin Karakoç’a, çevirisi ise Gönül Suveren’e ait olan derlemede beş öykü bulunuyor. Derlemenin öne çıkan öyküsü Nightfall, hem Isaac Asimov‘un yazarlık kariyerinde hem de bilimkurgu edebiyat tarihinde önemli bir yere sahip. Yazarın 1941 yılında kaleme aldığı öykü, dönemin ünlü editörlerinden John W. Campbell‘ın çok ilgisini çekmiş ve …

Devamını gör »

Bilimkurgu Ne Yapar?

voltaireden-vonneguta-bilimkurgu-3

Bilimkurgu etrafında 6 güneş olan bir gezegen hayal eder. Burada yaşayan “insanların” hiç gece görmedikleri için karanlıkta kalmaktan çok rahatsız olduklarını öngörür. Kozmik dansla 20.000 yılda bir gece yaratır. İlk defa gece gören insanlar deliye dönerler, en mantıklı (!) hareket olarak da her şeyi yakmaya başlarlar. Ama bu deliliklerinin sebebi karanlık değildir aslında, hepsi de arada sırada karanlıkta olmak zorunda …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Eserlerinden Uyarlanan Filmler

Isaac Asimov

Isaac Asimov, bilimkurgunun dünya edebiyatına armağan ettiği en önemli yazarlar arasındadır. Öyle ki, bilimkurgu edebiyatına gönül verip de yolu Asimov ile kesişmemiş kimse yok gibidir. Hugo, Nebula gibi sayısız ödülün sahibi olan Asimov, geride bıraktığı yüzlerce eseriyle hayal gücünü ve fikir parıltılarını geleceğe taşımaya devam ediyor. Vakıf‘tan Robot Serisine, kısa öykülerden popüler bilim kitaplarına kadar bir dolu esere imza atan …

Devamını gör »

Asimov’un Okunması Gereken Kitapları

500’den fazla eseriyle Isaac Asimov, kuşkusuz bilimkurgunun babası. Sık sık bilgisayarlardan korkmadığını söyleyen usta yazar, aslında bilgisayarların yokluğundan korkuyordu. Onun hayal dünyası, gelecek hakkında isabetli tahminlerle doluydu. Bir söyleşisinde Asimov, “Bilimsel çalışmalarda beni en çok heyecanlandıran şey, ‘buldum,’ cümlesi değil, ‘burada çok tuhaf bir şey görüyorum’ cümlesidir,” der. Diğer yandan, dünya çapında üstün zekâlıları desteklemek için faaliyet gösteren MENSA Topluluğu’nun …

Devamını gör »

Eski Yıldız Kümelerinde Dünya Dışı Yaşam Gelişmiş Olabilir

Astronomlar, dünya dışı yaşamı yanlış yerde arıyor olabilir. Bir araştırma, bu arayışın eski ve yoğun küresel yıldız kümelerinde olması gerektiğini belirtiyor. Bilim insanları, her birinin içinde milyonlarca yıldız bulunan küresel yıldız kümelerinde dünya dışı medeniyet arama fikrini bugüne dek önemsememişlerdir. Bilinen binlerce gezegenden sadece bir tanesi bahsedilen yıldız kümelerinde bulunmuştur; birçok astronoma göre ise yoğun biçimde kümelenmiş yıldızlar arasındaki yerçekimsel kuvvetlerden …

Devamını gör »

Karanlık Çökerken: Nightfall

Nightfall Kapak

Bütün toprak ayaklarımızın altındayken karanlığın amansızca üzerimize çöküşü, hepimizin her gün karşılaştığı rutin bir doğa olayı. Karanlık, doğanın kaçınılmaz gerçeğidir; çocukluğumuzun korkutan olgusu olsa da, gece gündüzü, gündüz de geceyi takip ettikçe günlük varoluşumuzun inişlerini çıkışlarını ve gelgitlerini oluşturan astronomik bir kesinliktir. Peki ya durum bu olmasaydı? Gece sadece yoğun ve her şeyi kapsayan değil de aynı zamanda ani ve beklenmedik olsaydı? Ya gün …

Devamını gör »