Etiket Arşivleri: Nichelle Nichols

Bilimkurgu Filmlerinden Unutulmaz 10 Siyahi Karakter

Bilimkurgu, Amerikan pop kültürünün dayanıklı ve uzun ömürlü bir öğesi. Ütopik (ya da distopik) geleceklerin tasvirini sunarak, gerçeklik doğasını sorgulayarak, insanlığın evrimini ya da yok oluşunu ve yarattığı teknolojiyi sorgulayarak sinemadaki yerini koruyor. Gerilim, korku, süper kahraman ve hatta komedi türleriyle sorunsuz bir şekilde birleşerek sinemada unutulmaz anlar sunuyor. Ana akım sinema, siyahilerin temsili açısından pek de tatmin edici bir …

Devamını gör »
star trek voyager

Uzaydaki Temsilcilerimiz ve Bilimkurgu

Buck Rogers‘tan Star Trek‘e, kurgusal astronotlara dair görünümün dramatik şekilde değiştiğini ve gerçek uzay uçuşlarının da bu kültürel değişimi yansıttığını görüyoruz. 1930’larda, Neil Armstrong‘un Ay’a ayak basan ilk insan unvanını alışından 30 yıl önce, çizgi romanlarda ve beyazperdede Buck Rogers’ın western benzeri uzay maceraları vardı. 1960’lara gelindiğinde ilk nesil astronotlar da tıpkı Rogers gibi görünüyordu. Tümüyle beyaz erkeklerden ibaret bu …

Devamını gör »

Star Trek Her Zaman Politikti

İlk günden itibaren Star Trek, tüm büyük bilimkurgu yapımları gibi politikti. Her zaman dünyayı açıklamaya ve gelecek için umut vermeye çalıştı. Ne zaman yeni bir Star Trek dizisi veya karakteri ortaya çıksa ve içinde bir tür güncel sosyal mesaj içerse, kaçınılmaz olarak birileri diziden ve karakterden hoşnutsuz olduğunu belirtir. Bu tür yorumlarda bulunanlar genellikle dizinin çok politik hâle geldiğinden yakınır. …

Devamını gör »

Star Trek VI: The Undiscovered Country

6 Aralık 1991’de, Atılgan’ın ilk ekibi son macerasına çıktı. Star Trek VI: The Undiscovered Country, Kaptan Kirk’ün kendi önyargılarıyla yüzleşmesini ve Klingon İmparatorluğu ile düşmanlıkların sona ermesini Berlin Duvarı’nın yıkılması için bir alegori olarak kullandı. Böylece gelmiş geçmiş en karanlık ve en bilindik Star Trek filmlerinden biri ortaya çıkmış oldu. Belirgin bir şekilde yaşlanan Atılgan ekibinin görünüşteki son yolculuğu olan …

Devamını gör »

Star Trek III: The Search for Spock

The Search For Spock başlığına sahip bir filmde Spock’ın bulunmama gibi bir ihtimali zaten yoktu. Filmi Leonard Nimoy‘un yönettiği de göz önüne alındığında sorulması gereken asıl soru şu: Peki bu arayış keyif veriyor mu? Cevap, en azından hikaye akmaya başlayana kadar, evet. Malum, bir önceki The Wrath of Khan filminde Spock’ı kaybetmiş, hatta ardından duygusal bir veda töreni bile düzenlemiştik. …

Devamını gör »

Star Trek II: The Wrath of Khan

Spock‘ı diğer Star Trek karakterlerinden ayıran önemli bir özelliği vardır. O yarı insan, yarı Vulkan’dır ve davranışları da buna uygun olarak değişiklik gösterir. Vulcan mantık dsiplinine bağlı yaşamaya çalışsa da, zaman zaman insani tarafının önüne geçmekte güçlük çeker. Bu zamanlarda onu kendisinden beklenmeyecek davranışlar sergilerken izleriz. Karakterimiz, ikinci Star Trek filmi olan The Wrath of Khan‘da da böyle bir seçim …

Devamını gör »
Star Trek Uhura

Uzay Yolu’nun Haberleşme Subayı: Nyota Uhura

‘’Ve Uhura, adı özgürlük demektir. Güzellikte yürür, gece gibi.’’ – Büyükelçi Kollos. Nyota Uhura, Star Trek ile hayatımıza giren bir Yıldız Filosu subayıdır. En çok, Enterprise ve Enterprise A isimli gemilerde verdiği hizmetlerle tanınır. Oldukça başarılı bir subay olan Uhura, aynı zamanda zeki ve güçlü bir kişiliğe sahiptir. Siyahi haklarının tartışıldığı bir dönemde ekranlara çıkarak büyük bir şok yaratmıştır. Gene Roddenberry’nin düşündüğü …

Devamını gör »
Star Trek The Animated Series

Star Trek: Animasyon Serisi

Gene Roddenberry tarafından yaratılan Star Trek serisi, bilimkurguseverlere mükemmel bir evren sundu. Roddenberry’nin Star Trek fikri ilk zamanlarda bazı televizyon kanallarının kabul etmemesine rağmen kendisine tarihte yer buldu. 1966-1969 yılları arasında 3 sezon boyunca gösterimde kalan Star Trek: Original Series dizisinin iptalinden sonra birçok sinema filmi çekildi. Fakat 1987 yılında The Next Generation gösterime girene kadar bir animasyon seriye de imza atıldı. Star …

Devamını gör »
kadin karakterler

Bilimkurgunun Unutulmaz 10 Kadın Karakteri

Çalışma alanı veya disiplin olarak bilim, uzun süredir erkek ağırlıklı bir alan olarak görülüyor. Aynısı bilimkurgu türü için de geçerli. Kadın karakterler çoğu zaman erkek karakterin öyküsünü çekici hale getiren bir dekor veya kazanılacak bir ödül konumunda. Bilimkurgu fanları da erkek ağırlıklı bir topluluk olduğundan, hikayelerin erkeklerin taleplerini dikkate alması da şaşırtıcı değil. Ekranın dışındaki dünyada yıllar içinde yaşanan büyük değişimler …

Devamını gör »

Efsanevi Bilimkurgu Gemisi: Enterprise NCC-1701

“Yeni dünyalar keşfetmek, yeni uygarlıklar aramak, daha önce hiç kimsenin gitmediği yerlere cesurca gitmek…” Uzay Yolu (Star Trek) dizisinin her bölümünün başında Kaptan Kirk’ün sesinden bu kelimeler tekrarlanır. Ardından da uzay gemisi Atılgan’ın çeşitli yönlerden görüntüsü ekranda belirir. Biz izleyiciler olarak o zaman anlarız ki, hiç kimsenin daha önce gitmediği yerlere bu uzay gemisi ile gidilecektir. Türkçe’de Atılgan olarak bilinen …

Devamını gör »