Etiket Arşivleri: New Horizons

the orville

Üçüncü Sezonuyla The Orville

Seth MacFarlane’in çocukluk hayali olan The Orville, 2017’deki açılış sezonuyla karışık yorumlar aldı. Kimine göre Star Trek’in ucuz bir kopyasıydı, kimine göre de eski bilimkurgu denklemlerini kullanmasıyla gelecek vadeden bir projeydi. Dizinin kendisi de bu kafa karışıklığını besliyor gibiydi. Hem Star Trek: The Next Generation’da gördüğümüz o felsefî ve derin mevzulara neşter atmak istiyor hem de mizahi yanından ödün vermeye …

Devamını gör »

İlham Arayanların Yaşayan Dünyası: Plüton

New Horizons, 2015 senesinde Plüton ve uydularının yanından geçmiş, bu gök cisimlerini net bir şekilde fotoğraflamıştı. Bu fotoğraflar, Plüton’un o zamana kadar çekilmiş en detaylı görüntüleriydi. Önceleri Plüton’un çeşitlilikten yoksun ve “düz” bir yüzeye sahip olduğu düşünülüyordu. Oysa New Horizons sayesinde Plüton’un ne denli zengin bir coğrafyaya sahip olduğu ortaya çıktı. Plüton’un yüzey şekilleri oldukça ilginç hatta ilham verici. Mesela …

Devamını gör »

Bilimkurguda Plüton

1930 yılında keşfedilen Plüton, Güneş Sistemi ailesinin en uzak ve en küçük gezegeni sıfatını yıllar boyunca taşımıştı. 2006 yılında gezegenlik tacı elinden alınıp cüce gezegenliğe tenzil-i rütbe yapılsa da o halen çoğu kişi için gönüllerin gezegeni. Uluslararası Astronomi Birliğinin (International Astronomical Union) kriterlerine göre yıldızının etrafında dönmesine rağmen yörüngesinin civarını temizleyecek ölçüde güçlü kütle çekimine sahip olamayan gök cisimleri “cüce …

Devamını gör »

Plüton’da Kurulacak Bir Koloni

Plüton, Kuiper Kuşağı‘nda bulunan bir cüce gezegen. Dünya’dan son derece uzak ve oldukça egzotik bir bölgede. Hiçbir cazibesi yok. Tamamen buzlar ve buzlaşmış kumullarla kaplı. Işık orada bir hatıra gibidir ancak. Günümüze kadar sadece birkaç piksellik görsellerden ibaretti bizim için. Fakat New Horizons uzay aracının Kuiper Kuşağı‘na varmasıyla bu cismin sandığımızdan daha ‘canlı’ bir yer olduğunu öğrendik. Büyük ihtimalle antik …

Devamını gör »

Plüton’un Görsel Tarihi

Kendi küçük ama yüreğimizdeki yeri büyük olan Plüton, ilk olarak NASA, ESA ve M. Buie Araştırma Enstitüsü tarafından 2002-2003 yıllarında birkaç görselin birleştirilmesiyle kabaca haritalandırılmıştı. Görseller Hubble Uzay Teleskobu ile çekilmişti. Yukarıda 90 derecelik görseli olan Plüton’un üzerinde görülen renklerdeki kontrast farkları, cüce gezegenin atmosferindeki mevsimsel değişikleri işaret ediyordu. Yeni Ufuklar’ın varışına kadar, bu görseller Plüton’un en iyi fotoğraflarıydı. Ardından …

Devamını gör »

Plüton ile Baş Başa

Plüton, en büyük cüce gezegen değildir. Hatta keşfettiğimiz ilk cüce gezegen de değil, ikinci cüce gezegendir. İlk bulduğumuz cüce gezegen, şu anda Dawn (Şafak) uzay aracının yörüngesinde dolanarak incelediği Ceres‘tir. İlk kez 1801 yılında İtalyan astronom Giuseppe Piazzi tarafından keşfedilen Ceres, 1850’li yılların ortalarına kadar bir gezegen olarak kabul edilmiştir. Ceres’ı, bulunduğu günlerde Neptün henüz keşfedilmediği için sistemimizin 8 gezegeninden …

Devamını gör »
pluton New Horizons

Selam Sana Plüton!

Plüton‘la karşılaşmaya hazır olun! Önümüzdeki ay gidilmeyen son gezegen olan Plüton’a bir uzay aracı varmak üzere. (Evet, Plüton artık gezegen kabul edilmiyor, ama bizim gönlümüzde hala o Güneş Sistemi’nin 9. gezegeni olmaya devam ediyor.) NASA tarafından gönderilen uzay aracı Plüton’dan sadece 4 hafta ve 32 milyon kilometre ötede… Gelecek ay, tarih yeniden yazılıyor. Uzay aracı, 9 yıl süren 5 milyar kilometrelik …

Devamını gör »