1957 yılında İngiliz yazar Nevil Shute (1899 – 1960) tarafından yazılan Kumsalda, nükleer bir savaş ve ardından gelen radyasyon serpintisi esnasında Melbourne’de bir grup insanın başından geçenlerin anlatıldığı post apokaliptik bir roman. Roman 1963 yılında geçer, Üçüncü Dünya Savaşı gerçekleşmiş, dünya nüfusunun çoğu yok olmuştur. Dünyanın büyük kısmı bir atom savaşıyla yok edilmiş ve radyoaktif bir serpinti yaşadığınız yere doğru …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Nevil Shute
Uçak Mühendisliğinden Yazarlığa: Nevil Shute
Yazar ve uçak mühendisi Nevil Shute Norway (1899-1960), 17 Ocak 1899’da İngiltere, Ealing’de doğdu. Nevil, merkez postanede memur olan Arthur Hamilton Norway ve eşi Mary Lousia’nın ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. 1912 yılında baba Arthur, İrlanda posta ofisinde yazman oldu. Arthur ve Nevil, İrlanda’da 1916 senesinde meydana gelen Paskalya Ayaklanması sırasında Dublin karargahının kuşatılmasını bizzat yaşadı. Oxford’daki Lynam’s Okulu ve …
Devamını gör »Bilimkurgu ve Nükleer Enerji
Nükleer enerjinin ortaya çıkışı Albert Einstein’ın ünlü ‘Görecelik’ kavramına dayanır. Bu formülde görülebileceği gibi az bir miktar madde sayesinde oldukça fazla enerji elde etmek mümkün olacaktır. Zaten BK yazarlarının da binlerce ışık yılı uzaklıktaki gezegenlere, yıldızlara gidebilecek uzay gemilerinin yakıt sorununu bir yoldan halletmeleri gerekmektedir. Çünkü bugünün teknolojisine sahip uzay araçları tonlarca sıvılaştırılmış yakıtı beraberlerinde götürmek zorundadırlar ve ancak Dünya’dan …
Devamını gör »Voltaire’den Vonnegut’a Bilimkurgu
“Bu deli zırvalarını gerçekten okuyor musun?” Çok değil, 15-20 yıl önce elinde bilimkurgu kitabıyla yakalanan birine ilk sorulan bu olurdu. Ya da kaşlar kalkar, hafif alaycı bir sesle “ilginç!” denilirdi ve saygınlığınızın o anda dibe vurduğunu hissederdiniz. Çoğu kimse için bilimkurgu, entellektüel bir ayıptı. Kimileri için hala öyle. Tıpkı aynı insanlar için, erotizmin ahlakî bir ayıp olması gibi. Bu bir rastlantı mı? Bence …
Devamını gör »