Etiket Arşivleri: Neptün

Gunes-Sistemi

Güneş Sistemi’mizin Gezegenleri Nasıl Keşfedildi?

Antik çağlarda gökbilimciler, birbirlerine göre sabit bir konumda duruyor gibi görünen yıldızlarla diğer gezgin yıldızlar arasında ayrım yapabiliyordu. Ayrıca bu sabit gibi duran yıldızların, yani gezegenlerin diğer yıldızlar gibi yanıp sönmediği, parlaklığının yıl boyunca değiştiği ve ekliptik denilen Güneş ve Ay’ın izlediği aynı yolda ilerledikleri de tespit edilmişti. Böylelikle söz konusu gezegenlere özel bir statü atfedildi ve eski uygarlıklar, çıplak …

Devamını gör »

Bilimkurguda Neptün ve Uyduları

Güneş Sistemimizin yıldızımıza en uzak gezegeni Neptün (4.45 milyar kilometreyle Dünyanınkinin yaklaşık 30 katı), modern çağda gözlemlenmeden önce varlığı matematiksel denklemler tarafından öngörülen ve o denklemlere göre hesaplanarak konumu bulunan bir gök cismi olmasıyla bilim tarihinde önemli bir keşif öyküsüne sahip. Ancak bu öyküden bahsetmeden önce, bu buz devi gezegenin bazı fiziksel özelliklerini hatırlayalım. Neptün’ün keşif öyküsüne değindikten sonra da …

Devamını gör »

Düşük Bütçe İle Boyundan Büyük İşlere Kalkışmak: Magellan

Görsel efektler yerine temelde yatan fikirlere odaklanan düşük bütçeli filmlerin çoğu zaman “blockbuster” tabir edilen dev bütçeli filmlere taş çıkaracak kadar iyi olduğu bir gerçek; Moon ve Dark Star akla gelen ilk örnekler. Elbette bu durum her zaman geçerli değil, ama geçerli olduğu durumlarda da filmde emeği geçenlerin o yaratıcı enerjisi kendini hemen belli ediyor. Öte yandan kimi zaman fikirlerin …

Devamını gör »

Dünya Neptün’ün Uydusu Olsaydı?

Dünya açıklanamayan bir nedenden dolayı gizemli bir şekilde Neptün’e doğru sürüklenmeye başlasaydı ne olurdu? YouTube’da en takip edilesi astronomi kanallarından biri olan Dreksler Astral bunun cevabını veriyor. Bu videoyu fazlasıyla ilham verici buldum. Böylelikle aklımda Neptün’ün etrafında dolanan Dünya’ya ait sönük bir manzara belirdi. Bu manzarayı renklendirmek için hayal gücü ve de bazı bilimsel gerçeklere ihtiyaç var. Öncelikle Dünya’nın şu anki yörüngesinin dışına sürüklenmek …

Devamını gör »
micro_universe_cestica

Uzaydaki Büyük Düşmanımız: Toz

H.G. Wells’in War of the Worlds romanında, Dünya’ya saldıran Marslıları durduran şey insanlığın silahları veya direnişi değil, mikroskobik canlılardır. O kadar ileri bir teknolojiye erişmiş Marslıların Dünya’nın mikroplarına bir önlem almamasını garipsemeyin; zira 2017 tarihli Alien Covenant filminde bile başka bir gezegene inen insanlar mikroskobik tehlikeleri düşünmeden, koruyucu giysileri olmadan çıkmadı mı gemiden? İnsanlığın uzayda yayılmasının önündeki en büyük tehlike …

Devamını gör »
Gunes-Sistemi

Güneş Sistemimizde Hayat

Gelin hep birlikte mevcut bilimsel bulgulardan yola çıkarak Güneş Sistemimizdeki çeşitli gezegen ve uyduların yaşama ne kadar elverişli olduklarına dair bir fikir yürütmece gerçekleştirelim. Bildiğiniz üzere, Dünya dışındaki gezegen ve aylardan 30 kadarı, son 40 yıldır robot araçlarla ziyaret edilmiş, yakından fotoğrafları çekilmiş ve haklarında oldukça ayrıntılı veriler toplanmış haldedir. Dilerseniz Merkür‘den başlayalım. Yüzey sıcaklığı, atmosferinin yokluğu ve gece ile …

Devamını gör »

Güneş Sistemi’nin Hareketli Görseli

Karşınızda güneş sistemimizdeki gök cisimlerinin hareketlerini iki boyutlu düzlemde gösteren harika bir gif. Kepleri’in 3. gezegensel hareket yasasının da söylediği gibi; bir gezegenin yörüngesel periyodunun karesi, dolandığı elipsin ana eksen uzunluğunun küpü ile doğru orantılıdır. Yani basit olarak gezegen, yörüngesinde olduğu yıldızdan ne kadar uzaklaşırsa katetmesi gereken mesafe artacaktır ve aynı zamanda daha yavaş dönecektir. Matematiksel olarak: : Gezegenin yörüngesel …

Devamını gör »