Etiket Arşivleri: Neo

matrix Resurrections

Yutması Zor Bir Hap: The Matrix Resurrections

Sinema dünyasında “Simülatif gerçeklik” dendiğinde ilk akla gelen film hiç şüphesiz 1999 yapımı The Matrix‘tir. Üzerinden yirmi yılı aşkın zaman geçmesine rağmen belleklerimizdeki tazeliğini korumayı sürdürüyor. Sonrasındaki iki devam filmi ile bir üçlemeye dönüşen yapıt, bilimkurgu kültürünün de en popüler işlerinden biri. Her ne kadar devam filmleri çeşitli eleştiriler alsa da, evreni genişletip hikâyeyi neticelendirme bakımından önemli kilometre taşları içeriyordu. …

Devamını gör »
the matrix 4 3

Morpheus, The Matrix: Resurrections’ın Kötü Adamı Olabilir mi?

The Matrix: Resurrections, Morpheus’u ana kötü adam kimliğiyle karşımıza çıkararak hayranları kadar Neo ve Trinity’yi de şaşırtabilir. Neo dünyayı Ajan Smith’ten kurtarırken, Laurence Fishburne‘ün Morpheus‘u teskin edici dinginliğiyle orijinal üçlemeyi adeta bastırdı. O buz gibi dış görünüş, Morpheus’un taşkın tutkusunu ve iç ateşini ortaya çıkarmak için çatladığında, azizleşen Keanu Reeves bile ustasının karizmasıyla rekabet edemedi. Morpheus, Neo’yu gerçek dünyaya getirmekten …

Devamını gör »
The Matrix

The Matrix Evrenine Kapsamlı Bir Bakış

Matrix yayımlandığı ilk günden bu yana üzerinde sıklıkla tartışılan, hakkında teoriler üretilen önemli bir yapım. Kuşkusuz bu başarısının sırrı, Wachowski’lerin yapıldığı dönemin ötesinde bir alt metin, hikaye anlatımı ve görsel çekim teknikleri kullanması. İşbu yazı dizimizde, bilimkurgu yapıtlarının kaderini değiştiren, kazandırdığı 1.5 milyar dolarlık gişeyle türe ilgiyi artıran ve dolayısıyla yapımcıları da benzeri işlere yönelten efsane üçleme Matrix’i genel hatlarıyla …

Devamını gör »

Zorlu Bir Seçim: See You Yesterday

See You Yesterday ya da Türkçesiyle Dünü Kurtarmak, yönetmenliğini Stefon Bristol‘un üstlendiği bir Netflix yapımı. Netflix’in son dönem alternatif bilimkurgu filmlerinden biri olan yapımın ana teması ise zaman yolculuğu. CJ ve Sebastian, okullarında oldukça başarılı olan deha seviyesinde birer liseli gençtir. Fakat onları diğer gençlerden farklı kılan asıl özellikleri bir zaman makinesi üzerinde çalışmaları. Kendi imkanlarıyla tasarladıkları bu cihazla zaman …

Devamını gör »

The Matrix Revolutions

Matrix üçlemesinin çoğu otoriteye göre anlaşılması ve hazmedilmesi en zor bölümü olan Revolutions, 2. filmden üç ay sonra, aynı yıl vizyona girmişti. 2003 yaz sezonunun en heyecan verici filmlerinden olması bir yana dursun, mevcut statüsünün çok çok üstüne çıkarak bir yükseliş şovu sergileyen üçlemenin sonuncu versiyonu, tam da biraderlerin istediği gibi sonuçlanmış ve tasarlanmış. Razzie Ödülleri’nde en kötü yönetmen dalında …

Devamını gör »

The Matrix Reloaded

Wachowski Kardeşler, önlerindeki yüksek çıtanın gölgesinde bir film çekmek istemiyorlardı, bu yüzden planlarını buna göre tasarlayıp, hikayeler arası kopukluğa izin vermemek için üçlemenin son iki bölümünü aynı yıl çektiler ve vizyona soktular. Bu 3 filmin her birinde gördüğümüz anime esintilerinin en yoğun olduğu film olarak tanımlayabileceğimiz The Matrix: Reloaded, çıktığı yıl çoğu kişi için hüsran kapısı, çoğu kişi için de mevcut çıtanın …

Devamını gör »
The Matrix

Sömürü Düzenine Bir İsyan: The Matrix

“Şu ana dek izlediğin en iyi film hangisi?” diye sorsalar, tereddütsüz “The Matrix” diye yanıtlardım. Bu filmi hayatımın filmi olarak nitelememin temelinde zamansal koşulların etkisi olduğunu düşündüğüm olmuştur. On yedi yaşında, yazılım geliştirmeye meraklı bir gencin bu filmden etkilenmemesi imkansızdı. Yıllar sonra yeniden izlediğimde gördüm ki filmin bilimsel, felsefi ve dini göndermeleri ve özgürlüğü yüceltmesinin yanı sıra dozunda kullanılmış aksiyon, …

Devamını gör »
matrix

Matrix’in Renkleri ve Taşıdığı Anlamlar

Matrix filmlerindeki sahnelerde kullanılan renkler, farklı durumları ve varoluş şekillerini temsil eder. En belirgin olanı şüphesiz yeşil renktir. Yeşil, aklı temsil etmektedir. Örneğin gerçek olmayan, sadece aklın var olabildiği, kuralların akıl ile eğilebildiği Matrix, yeşile çalan bir renktedir. Hatırlayacağınız gibi ilk Ajan Smith‘in takım elbisesi de yeşilimsidir; fakat 2. filmde Smith, artık sistemin bir parçası olmadığı için elbise rengi diğer …

Devamını gör »