Etiket Arşivleri: Natalie Portman

Revenge of the Sith star wars kapak

Star Wars: Revenge of the Sith

Star Wars: Revenge of the Sith, sadece bu uzun serinin içindeki sıradan bir film değil; içe işleyen karakterleri, yürekleri parçalayan öyküsüyle tam bir Shakespeare’vari trajedi. Aynı zamanda serinin yaratıcısı George Lucas’ın imzası olan son Yıldız Savaşları filmi. Lucas sonrası Disney’in yeni filmlerini yetersiz bulan pek çok Yıldız Savaşları hayranı için de zincirin son halkası. 2. filmden sonra yaklaşık üç yıllık …

Devamını gör »
Attack_of_the_clones_kapak

Star Wars: Attack of the Clones

George Lucas, yönetmenlik kariyerine başladığı 60’lı yıllardan itibaren önemli projelere imza attı. Ancak yönetmen olarak adını efsaneler arasına yazdırmasını 1977 ile 1983 arasında seyirciyle buluşan Star Wars üçlemesine borçluydu. İlk Yıldız Savaşları üçlemesi, haklı olarak büyük ilgi gördü ve rekor kıracak seviyede ticari başarı getirdi. Üstelik sadece ticari başarısı ile değil, aynı zamanda eleştirmenlerden aldığı yüksek notlar nedeniyle de çok konuşuldu. …

Devamını gör »
Star Wars The Phantom Menace kapak

Star Wars: The Phantom Menace

Star Wars evrenini konu alan dördüncü, ancak kronolojik anlamda serinin ilk filmi olan 1999 yapımı The Phantom Menace (Gizli Tehlike), vizyona girdiği yıl bakımından önemli bir dönüm noktasını ifade eder. Bilindiği üzere doksanların sonu ve milenyal başlangıç, bilimkurgu sineması açısından The Matrix, Dark City gibi yapımların vizyona girdiği bereketli bir dönemdi. Büyük bütçeli gişe bombası The Phantom Menace, artık kendini ispatlamış …

Devamını gör »

Ünlü İsimlerden Bilimkurgu Türünde Roman Önerileri

Bu yazımızda ünlü müzisyen, oyuncu ve bilim insanlarının sosyal medya paylaşımları ya da röportajları sırasında değindiği bilimkurgu kitaplarını sizler için listeledik. Önerilerin sıralaması tamamen rastgele olup, herhangi bir sıralama ölçütü bulunmamaktadır. O halde daha fazla oyalanmadan listemize geçelim. Elon Musk Mühendis, endüstriyel tasarımcı, teknoloji girişimcisi, ve hayırsever. Böyle tanımlanınca Tony Stark’ı anımsatması gayet normal.  Zira, Tesla Motors, SpaceX, Neuralink, Hyperloop …

Devamını gör »

Bilimkurgu Sinemasında 10 Saç Modeli

1895 tarihli The Mechanical Butcher adlı 45 saniyelik filmde, bir kasabın kesim makinesine soktuğu canlı domuz diğer taraftan kesilmiş, paketlenmiş ve satışa hazır halde çıkar. O günden bugüne Bilimkurgu Sineması akıl almaz bir gelişim gösterdi, zihinlerimizi özgürleştirip hayal dünyalarımızı genişleten görsel ve işitsel bir şölene dönüştü. Öyle ki bu koca bilimkurgu okyanusuna oltamızı ne zaman daldırsak farklı lezzette bir balık yakalıyoruz. Uzay …

Devamını gör »
V for Vendetta

Maskenin Ardındaki Fikir: V for Vendetta

“Bizim hikâyemiz de her hikâyede olduğu gibi gelecek vaat eden bir politikacıyla başlar. Oldukça dindar bir adamdır ve tutucu bir partinin üyesidir. Son derece basit görüşlüdür ve politik yöntemlere saygısı yoktur. Ne kadar güç kazanırsa fanatizmi de o kadar artar; daha saldırgan ve daha acımasız biri olur…” Tanıdık geldi mi? 2005 yapımı filmde faşist parti liderinden böyle söz ediliyor. İktidardakilerle …

Devamını gör »

Star Wars Üçlemeleri Üzerine

Yazıya başlamadan önce sadece George Lucas’ın Yıldız Savaşları filmlerini değerlendireceğimi belirtmek isterim. Disney’in çektiği seriyi bu yazıya dahil etmedim, çünkü Disney’in filmlerine seriyi asıl yaratan ve ilk 6 filmin de senaryosunu yazan George Lucas hiç katkı vermemiş ve filmler onun vizyonunun uzağında kalıp başka bir yere evrilmiştir. Yazıya George Lucas’ı kısaca tanıtarak girmek istiyorum. Lucas’ın öyküsü aslında pek çok genç …

Devamını gör »

Değişen Bilimkurgu ve Netflix: Annihilation

Uzun olmasa da bir süre boyunca erteledim Annihilation‘u izlemeyi. Sebebi malum; Netflix yapımı bir uyarlama olması beni biraz geri itti başlat tuşuna basarken. Fakat bu filmde daha önce fark edemediğim bir kalite olduğunu anlayınca daha fazla tutamadım kendimi: Pazarlama stratejisi… Netflix artık pazarlamayı o kadar iyi yapıyor ki bunun farkında bile olamıyoruz. Zaten kanımca Türk reklam anlayışında çığır açmaya doğru …

Devamını gör »

Kansere İçeriden Bir Bakış: Annihilation

“Love it or hate it” denen bir sınıf var. Ya bayılırsın ya nefret edersin. Kafa karıştırıcı bir sınıftır. IMDb’de bakar on yıldız veya bir yıldız verenleri görürsün. Biri “şarlatanca bir paçavra, zaman ve paranızı boşa harcamayın” yazarken diğeri “müthiş, dolambaçlı, içe işleyen bir sanat eseri” der aynı film için. Annihilation bayıl ya da nefret et sınıfına girenlerden. Sitede daha önce …

Devamını gör »

Derin Görünmeye Çalışan Sığ Bir Çaba: Annihilation

Sonda söylenmesi gerekeni ilk başta yazarak başlayalım bu yazıya: Alex Garland‘ın yönettiği Annihilation bir kısa film, en çok 25-30 dakikalık “Alacakaranlık Kuşağı” bölümü olabilecek bir senaryonun uzatılmış hali. Kurgu çatısı çok dallı değil, tek bir düzlem üzerinde ilerliyoruz. Bazı sahneler ana kurguyu ilerletmek için değil de film olsun diye uzatılmış gibi duruyor. Annihilation’a “Uzayda Piknik”in sabun köpüğü, sığ versiyonu diyebiliriz. “Parıltı” bölgesinin …

Devamını gör »