Bilimkurgunun öteden beri rock ve metal müzikle içli dışlı olduğunu bilmeyen yoktur. 80’lerden beri varlığını sürdüren güçlü metal guruplarından Helloween de eserlerinde bilimkurgu temalarına yer veren topluluklar arasında. 2021 tarihli kendi isimlerini taşıyan son albümlerinde de bilimkurgu temalı birçok parça bulunuyor. İşte bu yazıda o parçalardan birine, Robot King‘e değineceğiz. Parça, uyanan bir robotun zihnine gelen mesajlarla başlıyor. Bu mesajlarda, …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Müzik
Bir Distopyanın Ütopik Yansıması: 90’lar Türkiye’si
Bilimkurgu, konusu itibarıyla geleceğin tasvir edildiği bir alandır. Teknolojik gelişmelerin ne gibi toplumsal dönüşümlere sebep olabileceğini sorgular ve bu konuda çıkarımlarda bulunur. Böylece gelecekte bizi bir ütopya mı yoksa bir distopya mı beklediğini ortaya koyar. Bir dönemin bilimkurgusu, başka bir dönemin gerçeği olabilir. Geçen yüzyılın başlarında, yavaş yavaş gelişen medya teknolojileri ve özellikle de Leni Riefenstahl gibi yönetmenlerin Nazi Almanya’sı …
Devamını gör »İlhamını Uzaydan Alan DJ: Dynatron
Synthwave, 1980’lerin pop kültüründen, özellikle de o dönemin filmleri, video oyunları ve çizgi filmlerinden ilham alan bir elektronik müzik türü. Retro-fütüristik bir estetikle modern elektronik müziği birleştiriyor ve genellikle nostaljik bir hava yaratıyor. Synthwave‘de yoğun olarak analog ve dijital synthesizer’lar kullanılıyor. Bu, müziğe karakteristik bir retro ses veriyor. Bilhassa güçlü bas hatları, tekrarlayan melodiler ve 80’ler tarzı davul makineleri ön …
Devamını gör »Gamma Ray’den Bir Bilimkurgu Şaheseri: Somewhere Out in Space
Kai Hansen için “Power Metalin Büyükbabası” derler. Bu sadece tarihin ilk power metal grubu olarak sayılan Helloween’in kurucusu, öncül vokalisti ve gitaristi olmasından kaynaklı değildir. Kai, 1989’da Helloween’den ayrıldıktan sonra bir başka power metal grubu olan Gamma Ray’i kurmuştur. Power metalin en bilinen gruplarından Blind Guardian’a ilham olmuş, hatta onların ilk albümlerinde misafir sanatçı olarak bulunmuştur (Valhalla ve Lost in …
Devamını gör »Starfield Gibi Bilgisayar Oyunları, Yeni Nesil Klasik Müzik Hayranları Yaratıyor
“Starfield” yakın tarihin en çok beklenen video oyunlarından biri. Oyuncuların kendi karakterlerini ve uzay araçlarını inşa etmelerine, bin küsur gezegenden herhangi birine seyahat etmelerine ve birden fazla hikâye dizisini takip etmelerine olanak tanıyan oyun, 6 Eylül 2023’te piyasaya sürüldü. Starfield’ın ses tasarımı hakkında yakın zamanda verdiği bir röportajda ses yönetmeni Mark Lampert, oyunun müziğini “tamamen yeniden ayarlanması gereken bir ölçek …
Devamını gör »Bilimkurgu Filmlerinde Oynamış 10 Müzisyen
8 Temmuz 2023 tarihinde Özkan Uğur’u kaybettik. MFÖ grubu ile 40 yılı aşkın zamandır Türk rock ve pop müziğine büyük katkılar yaptı. Birbirinden güzel şarkılarıyla kah neşelendik kah hüzünlendik. Özkan Uğur, ülkemizin önde gelen müzisyenlerinden biri olmasının yanı sıra 1996’da Yavuz Turgul’un Eşkıya filmiyle birlikte sinema oyuncusu olarak da öne çıktı. Pek çok film ve dizide sergilediği oyunculuk yeteneği ile …
Devamını gör »Bilimkurgunun Metal Hâli: Voivod
Heavy metal, black metal, death metal, trash metal, power metal ve daha nicesi… Metal müziğin alt türlerinin de kendince adları vardır ve bu alt türlerde müzik yapan binlerce grup bulunur. Bazıları türün öne çıkan gruplarıdır ve dünya çapında ünlüdür. Bazıları ise daha yerel gruplardır ve daha küçük hayran kitlelerine sahiptir. Bir de kendi özgün tarzını yaratmış gruplar vardır. Müzikal anlamda …
Devamını gör »Uzaylılarla Üçüncü Türden Yakınlaşmalar
Üçüncü Türden Yakınlaşmalar (Close Encounters of The Third Kind), ünlü yönetmen Steven Spielberg tarafından 1977 yılında çekildi. Film, insanların dünya dışı varlıklarla karşılaşmalarını ve iletişim kurmalarını ya da kurma çabalarını konu alıyordu. Spielberg bu filmi çektiğinde henüz 31 yaşındaydı ve iki yıl önce çektiği Jaws’ın yarattığı etkiden hayli memnundu. Spielberg, o zamanlar dönüşüm geçirmekte olan Hollywood için önemli bir yönetmendi. …
Devamını gör »Metal Müziği Uzaya Taşıyan Adam: Arjen Anthony Lucassen
“Çağın Beethoven’ı” lakabını hak edecek bir müzisyen varsa o da Arjen Anthony Lucassen‘dir. Tıpkı Beethoven gibi o da Hollandalıdır, çok sayıda müzik aletini çalabilir ve bestelerini notaya değil, melodiye göre yapar ve ilginçtir ki onun da Beethoven gibi kulakları ağır işitir. 3 Nisan 1960, Hilversum doğumlu Lucassen, The Beatles hayranı babasının etkisiyle rock müzikle tanışır ve türün büyük bir hayranı …
Devamını gör »Mgła: Nihilizm Sarmalında Karanlık Ezgiler
2023 itibariyle hayatlarımız gitgide daha da berbat bir hâle gelirken, yaşadığımız günlerin boğuculuğunu en iyi ifade edebilecek müzik türlerinden biri black metal olsa gerek. Gerçi black metal, özünde geniş kitlelere hitap etme niyetinde olan bir müzik türü değil. Hatta ana akımda yer almaya bile karşı. Yine de kaliteli bir eser er ya da geç insanlara ulaşmayı başarıyor. Nitekim Mgła grubu …
Devamını gör »