Etiket Arşivleri: Murray Leinster

Fanteziden Bilimsel Gerçekliğe: Uzaydan Gelen Konuk

uzaydan gelen konuk

Isaac Asimov’un önderliğindeki derleme, ilk olarak Ant Yayınları tarafından 1971 yılında ‘Dördüncü Güneş’ ismiyle okuyuculara sunuldu. Tonguç Erden’in çevirisi ile dilimize kazandırılan eser, 12 yıllık aranın ardından İlgi Yayınları aracılığıyla 1983 yılında tekrar görücüye çıktı. Yeni adı ‘Uzaydan Gelen Konuk’ olan derlemenin bu seferki çevirisi ise Dicle Yıldırım’a aitti. Derlemenin yeni baskısında dikkat çeken iki nokta vardı. İlki, kapak görselinde …

Devamını gör »

Evrendeki Canlıların Buluşma Seramonisi: Dünyalıların Gelişi

dünyalıların gelişi

1984 yılında yayımlanan bir derleme “Dünyalıların Gelişi” ve Cep Kitapları’ndan çıkan bilimkurgu öykü derlemelerinin ilki. Öyküleri bir araya getiren ve aynı zamanda çeviren kişi Yalçın İzbul. Derlemenin ana teması, evrenin farklı yerlerinde yaşayan uygarlıklarla dünyalıların karşılaşması/tanışması. Akademisyen Yalçın İzbul’un bir makalesi de öykülerden önce önsöz niyetine okura sunuluyor. Oldukça yararlı bilgilerin yer aldığı bu makele, öykülere geçmeden önce bilmkurgu türü …

Devamını gör »

Geçmiş Zamanın Bilimkurgu Çevirileri ve Çocuk

yeni-dunyalarda

“Bu dert benim başıma ilk defa 12 Temmuz 2017 tarihinde geldi.” Robert Heinlein‘ın “Puppet Masters” adlı ünlü romanının baş kişisi Sam, kitabın 62 yıl önce yayınlanan Türkçe çevirisinde anlatımına işte bu sözlerle başlıyordu. Sam’ı bilemem, ama bu dert benim başıma ilk kez 7 Eylül 1954 tarihinde geldi. O günlerde biz İstanbul çocuklarının bambaşka bir yaşamı vardı. Nüfusu milyona yeni değmiş …

Devamını gör »

Amerikan Bilimkurgusundan 4 Öykülük Seçki: Kıyametten Sonra

Kıyametten Sonra

“Toplumumuzdaki eşit olmayan yaşam biçimi yüzünden, şimdi yoksullar, varlıklılara saldırıyorlar ve adeta öç alıyorlardı. Bu, bizim uygarlığımızın en zayıf yönlerinden biriydi.” -Kıyametten Sonra / Jack London. 1999 yılında Broy Yayınevi tarafından yayımlanan, Zühtü Bayar tarafından hazırlanan bu derleme, Amerikan bilimkurgu edebiyatının en parlak dönemi olan 1950-1960 yılları arasında, eserleriyle türün gelişimine katkıda bulunan 4 yazarı bir araya getiriyor ve okura …

Devamını gör »

Türkiye’nin İlk Bilimkurgu Edebiyat Serisi: Yeni Dünyalarda

1950’lerin başlarında cep kitapları yayımlamaya başlayan Çağlayan Yayınevi, bu arada Yeni Dünyalarda adıyla on kitaplık bir diziye de yer verir. Kasım 1954 ile Mart 1955 tarihleri arasında her on beş günde bir yayımlanan bu romanlar, bilimkurgunun altın çağı olarak kabul edilen dönemin üretimleridir. Üzerlerinde yazarlarına ya da özgün adlarına dair herhangi bir bilgi bulunmayan romanlar, 1948 – 1953 yılları arasında …

Devamını gör »