Elektrikli araçlar geleceğin gözdesi olsa da, sıvı nitrojen bazlı araçlar son zamanlarda dikkat çekmeye başladı. Bunun yanı sıra bilimkurguda zaman zaman konu edilen sıvı nitrojen motorları son dönemde sıkça gündeme geliyor ve beklenmedik gelişmelerle bilim insanlarını bile şaşırtıyor. Şimdiye kadar sıvı nitrojen motorlarının yakın zaman için ütopya olduğuna dair bir inanç hakimdi. Bu motorlarda sıvılaştırılmış nitrojen (azot) yakıt olarak kullanılıyor. …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Mühendislik
Sosyoteknik Tahayyüller Uzay Mühendisi Olmayı Nasıl Etkiliyor?
Bilim, Teknoloji ve Toplum çalışmalarında “sosyoteknik tahayyüller” şöyle tanımlanıyor: “Sosyal hayata ve sosyal düzene dair kolektif olarak hayal edilen unsurların bilimsel ve teknolojik projelerin tasarımındaki ve gerçekleşmesindeki yansımaları” (1). Türkçede “sosyoteknik tasavvurlar” olarak da kullanılan terim (2) asıl olarak ulusal çaptaki projelere yönelik olsa da, uzay çalışmalarının hem işbirliği hem de bir yarış olarak uluslararası niteliği, kavramın bu bağlamdaki anlamının …
Devamını gör »Gerçek Bir Uzay Kolonisi Nasıl İnşa Edilir?
Bir gün beşikten ayrılmak zorunda kalabiliriz. Tabii tercihimiz, içinde doğduğumuz bu güzel bahçeyi mahvedip uzaya kaçmak zorunda kalmamak… Yine de bir gün orada yaşamayı tercih edebiliriz. Bunun için kendimize uygun bir ortam oluşturmamız gerekecek. Ama nasıl bir yerde? Bir uzay istasyonun birçok sorunu olacak. Ancak bunlardan belki de en önemlisi, yerçekimi sorunu. Halen yeryüzünün 400 km üstünde dolanan Uluslararası Uzay …
Devamını gör »Yakın Gelecekte Havacılığın Çehresi Değişebilir
Kuşlar büyüleyici varlıklardır ve henüz herhangi bir teknoloji onların kusursuz aerodinamiğini taklit edemiyor. Amansız bir odaklanma ile avına dalış yapan bir kızıl şahin, bölgeleri üzerinde it dalaşı yapan bir çift sinek kuşu veya okyanus üzerinde günlerce süzülebilen dev bir albatros, aerodinamikçilerin ve pilotların hayalini kurduğu pek çok şeye doğuştan sahiptir. Yine de kuşların bu doğuştan gelen yetenekleri karşısında insanlar tamamen …
Devamını gör »Medeniyet Sınıfları
İnsanlık, konakladığı gezegen üzerinde geri dönülmez etkilere sebep oldu. Bu da yepyeni bir jeolojik çağın şafağına işaret etti; aslında medeniyetlerin evrimi için önemli bir adım atılabilecek kapsamlı bir değişiklikti. Anthropocene olarak adlandırılan bir çağdayız. Yani insan türünün gezegende egemenliğini ilan ettiği dönem. Artık av değil, apeks bir avcı tür olabilmeyi başardığı dönemdir. Gezegenin her yerine yayılmış, kendi içerisinde tek tür …
Devamını gör »