Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) tarafından düzenlenen GİO Ödül Töreni Moda Sahnesi’nde gerçekleşti. Fantazya, bilimkurgu, korku türlerinin Türkiye’de tanınması ve gelişmesi adına öncü rol üstlenen yazar, araştırmacı ve çevirmen Giovanni Scognamillo’nun adını taşıyan ve bu yıl altı kategoride verilen GİO Ödülleri, 18 Ağustos’ta düzenlenen törenle onuncu kez sahiplerini buldu. Büyük ilgi gören törende çoğunluğunu yayıncı, yazar, editör, çevirmen ve …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Müfit Özdeş
Türk Bilimkurgu Edebiyatına Tarihsel Bir Bakış
Kökenini söylencelerden alan bilimkurgunun var oluş serüveni, düşünen ve düşleyen insanın ortaya çıkışına değin uzanır. Öyle ki insan, soyut düşünce yeteneğine sahip olduğu günden beri merak etmekte, araştırmakta ve neden-sonuç ilişkisi kurmaktadır. Dolayısıyla bu yeteneklere sahip bir türün erken tarihinde bile bilimkurgusal yaratılara rastlamak doğaldır. Nitekim her kültürün mitolojisi, irili ufaklı bir yığın bilimkurgusal anlatıyla bezelidir. Örneğin bir ölümsüzlük arayışını …
Devamını gör »Bilimkurgu Kulübü, Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’u Sunar
Bilimkurgu Kulübü‘nün üçüncü öykü kitabı Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, Fihrist Kitap etiketiyle 28 Temmuz’da okurla buluşuyor. Yeryüzü Müzesi (İthaki Yayınları, 2018) ve İlk (İthaki Yayınları, 2021) seçkilerinin ardından gelen kitap, adından da anlaşılacağı üzere bize yine bizi anlatmayı, ancak bu kez şakanın dozunu biraz arttırmayı planlıyor. Ülkemizde fazla örneğini görmediğimiz mizahi bilimkurgu alt türünde yirmi sekiz öyküden oluşan …
Devamını gör »Müfit Özdeş ile Röportaj
Yazmaya nasıl başladınız? Özellikle sizi bilimkurguya yönlendiren etkenler nelerdi? Okumayı çok küçük yaşta öğrenmiştim, büyükbabamdan. Eve her gün birkaç gazete girerdi. Bu gazetelerdeki harf denilen kargacık burgacık şekillerle onları okuyanların ağzından çıkan sesler arasındaki ilişki beni büyülüyordu. Sonunda büyükbabama musallat oldum, o harfi niye şöyle bu harfi niye böyle okudun diye. Böylece sora sora, kurallarını bile tam öğrenemeden beş yaşında …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatı Üzerine #6
Bilimkurgu denilince aklınıza ilk olarak ne geliyor? Mekikler, uzaylılar, yapay zekâ ya da kontrolden çıkarak insanlığı yok eden robotlar mı? Bunlar bilimkurgunun başat unsurları ve külliyatın büyük bir çoğunluğu bu kavramlarla ilintili. Bilhassa teknolojik gelişmelerin kamusal alanda ağırlığını gitgide daha fazla hissettirdiği şu günlerde, yardımcı olarak tasarladığımız aygıtların kendi iradelerini kazanmaları durumunda bize ve kararlarımıza dair neler söyleyebileceklerini düşünmek hem …
Devamını gör »İlk’in Yazarlarıyla Bir Söyleşi
Dünya, fantastik diyebileceğimiz ilkel bir bilimkurgu çağından geçiyor. Tüm dünyayı saran Covid-19 salgını nicedir bizi birbirimizden kopardı. Şöyle ağız dolusu gülüşemediğimiz, birbirimize dokunamadığımız zaman tünelinde, yorgun argın ilerlerken neyse ki bize bu karanlığı unutturacak bir haber geldi: Uzaya gidiyoruz. Öyle yavaş da değil sert bir inişle. Bu vesileyle dünya da bizi fark etti. Neyse tüm bu ‘gelişmeler’ bir yana edebiyatın …
Devamını gör »İlk’in Yazarlarıyla Online Söyleşi
Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi bünyesinde gerçekleştirilen Perşembe Söyleşilerinin bu haftaki konukları, bilimkurgu öykü seçkisi İlk‘in yazarlarından Afşin Kum, Arzu Uçar, Burak Albayrak, Feyza Hepçilingirler ve Müfit Özdeş oldu. Sıcak Kafa ile FABİSAD en iyi roman ödülünü kazanan Afşin Kum, Dış Kapının Mandalı ve Bir Küçük Delilik kitaplarıyla kendi okur kitlesini yaratmayı başaran Arzu Uçar, kitabın editörlüğünü de üstlenen İthaki …
Devamını gör »Bilimkurgu Kulübü, İlk’i Sunar
Bilimkurgu iyi ki var! İthaki Yayınları etiketiyle 3 Şubat’ta raflardaki yerini alan İlk, bilimkurgu alanında senelerdir eser veren yazarlar ile türe yabancı ama edebiyatta tecrübeli isimleri yan yana getiriyor. Bilimkurgu Kulübü‘nün Yeryüzü Müzesi‘nin ardından İthaki Yayınları ile ortaklaşa yürüttüğü bu ikinci proje, ismiyle müsemma şekilde Pangea Kitaplığı‘nın ilk öykü seçkisi olma özelliğini de taşıyor. İlk, tematik bir öykü derlemesi ve …
Devamını gör »Türk Yazarlardan Okunması Gereken 10 Bilimkurgu Öyküsü
Son yıllarda basılan nitelikli eserlerle birlikte Türkiye’de bilimkurgunun yeniden yükselişe geçtiğïni söylemek mümkün. Türk bilimkurgu edebiyatı zaman zaman bir çıkmaza girse de, bu alandaki üretim devam ediyor. Geçmişten günümüze, bilimkurgu alanında öyküler yazmış olan yazarlardan 10 öykülük bir seçki hazırlama fikri ortaya bu yazıyı çıkardı. Farklı yazarlardan, okunması gereken başarılı öyküleri bir arada bulmak ve Türk yazarların kaleminden bilimkurgu öyküleri …
Devamını gör »Yeryüzü Cambazı | Müfit Özdeş (Şiir)
Bakın, Hiçbir yere tutunmadan Ayakaşağı durup Başımı göğe sarkıtıyorum Sonra sağ dizimi büküp Ayağımı yerden ayırıyorum Bakın, Sol bacağımla yaylanıyorum Sağ ayak ileri, kollar dengede Artık yere sol ayağımın Parmak uçlarıyla tutunuyorum Bakın. Bakın şimdi, Yerküreyi ayağımdan bir an bırakıp Boşlukta öylece kalakalıyorum ve sonra Öbür ayağımla tekrar yakalıyorum Yürümek… Kolay mı sanki? Heybeliada, 20 Nisan 2020
Devamını gör »