Etiket Arşivleri: Mitokondri

uzay astronot mitokondri

Uzay Yolculuğu Mitokondriye Zarar Veriyor

Mitokondri, hücrelerin içinde bulunur ve enerji sağlayan organellerdir. Enerji üretiminin yanı sıra hücreler arası iletişimde de büyük rol oynar. Beyin hücreleri, kalp, karaciğer ve kaslarda yer alır. Dolayısıyla güçlü mitokondriye sahip olmak, güçlü bir vücuda ve güçlü bir beyne sahip olmak demektir. Uzun uzay yolculukları çeşitli fiziksel sorunlara neden olur. Görünüşe göre hepsinin ortak bir kaynağı var ve bu da …

Devamını gör »
Mitokondriyal DNA

Mitokondriyal DNA (mtDNA) Nedir? Nasıl Kullanılır?

Mitokondriyal DNA (kısaca mtDNA), hücrelerimizin çekirdeği haricinde, mitokondri denen ve enerji üretimi için büyük moleküllerin oksijen ile yakılarak küçük moleküllere dönüştüğü organelde bulunan bağımsız DNA parçasına verilen isimdir. Kısacası ana genetik materyalimiz olan çekirdek DNA’sından bağımsız; ancak canlı genomu dahilinde sayılan bir DNA’dır. Çekirdekteki DNA iki taraftan da bilgi taşıdığı için, bazı kritik bilgiler muğlaklaşabilmekte, bu nedenle de analizi güçleştirebilmektedir. …

Devamını gör »

Mitokondrisiz Ökaryot!

Mitokondriniz olmadan biyokimyasal fonksiyonlarınızı sürdüremezsiniz, hiçbir ökaryot sürdüremez. Fakat yeni bir araştırmaya göre mitokondrilerinden kurtulmuş ökaryotlar olabilir! Evrimsel biyolog Eugene Koonin‘in dediği gibi “Artık mitokondrisi olmadan bile mutluca yaşayan ökaryotlar olabilir.” Mitokondriler evrimsel olarak primordial ökaryotik hücrelerin içlerine girdikten sonra fagolizozomdan kurtulup, simbiyotik ilişki kurmayı başarmış bakteri torunlarıdır. Bunun birçok yönden anlayabiliyoruz. Örneğin, morfolojik olarak bakterilere benzemeleri dışında genomları bakteriler gibi …

Devamını gör »