Güneş’ten farklı olarak mütemadiyen şekil değiştiren, hilalken dolunay olan, sonrasında küçülen, yok olan ve yeniden ortaya çıkan Ay, eski toplumların gözünde doğum, ölüm ve yeniden doğum döngüsünün simgesiydi. Dünya’nın yegâne uydusu Ay, insan yaşamının ayrılmaz bir parçası. Kız çocuklarına içinde “Ay” geçen isimler verilmesi, şiir başta olmak üzere edebiyat eserlerinde, şarkılarda Ay sembolizminin sıklıkla kullanılması, bu kurak toprak parçasının insanlar …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Mısır
Astronomi ve Mitoloji #1: Güneş
Orta ölçekli bir yıldız olan Güneş, pek çok mitolojinin merkezinde yer aldı. Bazı kültürlerde tanrıça kimliği kazanmakla birlikte, çoğu toplumda eril bir güç olarak kabul edilen Güneş, her şeyi gören gözdü ve adalet ondan sorulurdu. Güneş bizim yıldızımız. O olmasaydı ne Dünya ve diğer gezegenler var olurdu ne de biz… Bu yazıda Güneş’in kütlesinden, ısısından ve yaşından bahsetmeyeceğiz. Konumuz orta …
Devamını gör »Oyuncak Endüstrisinde Bilimkurgu
Oyun kavramı ve bir eşya olarak oyuncak, insanlık tarihi kadar eskidir. İlk insanların yaşadığı bazı mağaralarda taştan veya kemikten oyma hayvan figürleri bulunmuştur. Çatalhöyük ve Gordion antik kentlerimizde yapılan arkeolojik kazılarda dahi oyuncak bebeklere rastlanmıştır. Ayrıca Sümerler, Antik Çin ve Hint kentlerinde yapılan kazılarda da tekerlekli oyuncaklardan hayvan veya insan figürlerine kadar değişik şekilde oyuncaklar çıkarılmıştır. Bilye veya misket olarak …
Devamını gör »Küresel Gıda Krizi Kapıda mı?
Bank of England, geçtiğimiz günlerde kıyametvari düzeyinde bir kıtlık uyarısında bulundu. Gıda fiyatlarının daha önce görülmemiş ölçülerde artacağı, dünya geneline yayılmış bir açlık felaketinin başlayacağı öngörülüyor. Covid-19 salgını ve iklim değişikliği, hâlihazırda hem tedarik zincirini hem de mahsul ekimini sekteye uğratmış durumda ve 2020’den bu yana gıda fiyatları durmaksızın katlanıyor. Dünya gıda ve enerji milyarderlerinin serveti iki yıl önceye göre …
Devamını gör »Antik Astronotlar İddiası: Zaten Ziyaret Edildik mi?
1966 yılında ünlü bilim insanı Carl Sagan ve Sovyet meslektaşı Iosif Shklovsky, “Evrende Zeki Yaşam” adlı bir kitap yayımladı. Eser, zekâ sahibi uzaylı yaşamına dair en çok yankı uyandırmış kitaplardan biriydi. Kitapta iki bilim insanı, uzaylılarla doğrudan temasa geçilmesi durumunda yaşanacakları tartışırken, uzaylıların Dünya’yı daha önce de ziyaret etmiş olma ihtimalini ciddi anlamda değerlendirmemiz gerektiğini belirtiyordu. Ayrıca geçmişteki bir temasın, …
Devamını gör »Alternatif Tarih: Avustralya Kolonizasyonu
Avustralya bir kıta ya da çöllerle kaplı devasa bir ada. Kangurularla ve Aborjinlerle meşhur. Peki bu diyar hakkında dikkat çekici başka ne tür özellikler var? Çanakkale’de pek çok Avustralyalı savaşmıştı. Bizim için dikkat çekici bir özellik bu olabilir. Okyanusya’da yaşayan insanlar için ise şüphesiz daha farklı yüzlerce şey vardır. Lakin Asya deyince, Amerika deyince, Afrika deyince aklımıza onca şey gelirken …
Devamını gör »Yeni Başlayanlar İçin Stargate
Bir arkadaşınıza veya bir aile üyenize “Stargate“’ dediğinizde o bomboş bakışlarla karşılaştığınız mutlaka olmuştur. Hatta, “Stargate mi? O ne ki?” gibi bir soruyla sizi çıldırtma girişiminde bile bulunabilirler. Tam o an çığlık atmayı veya karşınızdakini küvete sokup boğmayı düşünebilirsiniz. Düşünmeyin! Yapmanız gereken ilk şey derin bir nefes almak ve metanetinizi korumak olmalı. Karşınızdaki Stargate cahiline bir Tibetli rahip sakinliğiyle yaklaşmayı …
Devamını gör »Film ve Dizileriyle Stargate Evreni
“Tüm kalbimizle inandığımız bir film yapmak istedik. İzlemek istediğimiz bir film; uzun zamandır yapılmayan bir şey. Bilimkurgu türünde, ama aynı zamanda da Cecil B. DeMille filmleri gibi klasikleşecek bir destan yaratmak istedik.” – Roland Emmerich Roland Emmerich ve Dean Devlin tarafından ilk taslakları 90’lı yılların başında yazılan ve esasen bir üçleme olarak planlanan Stargate, başlangıçta maliyeti fazla olacağı gerekçesiyle film …
Devamını gör »Stargate’in Uzaylı Güneş Tanrısı: Ra
Roland Emmerich ve Dean Devlin, 1994 yılında Stargate efsanesini başlatırken, aynı zamanda sinema dünyasına birbirinden ilginç ve ölümsüz karakterler de armağan etmişlerdi. Şüphesiz bu karakterlerin başını Jack O’Neill, Daniel Jackson ve Ra çekiyordu. Jack O’Neill ile Daniel Jackson’ı, filmden sonra üretilen Stargate SG-1 dizisinde de düzenli olarak görme şansı yakaladık ve 10 sezon boyunca bu karakterlere yönelik geniş bir arka plan edindik. Filmde Jack O’Neill …
Devamını gör »Stargate: Ya Taptığınız Tanrılar Birer Uzaylıysa!
Roland Emmerich, 1994 yılında sinema dünyasına Stargate (Yıldız Geçidi) adında bir film armağan ederken yankısı uzun yıllar boyunca sürecek olan bir patırtı koparacağını muhtemelen hayal bile etmemiştir. Senaryosunu Roland Emmerich ile Dean Devlin‘in beraber yazdığı ve başrollerini Kurt Russell, James Spader ve Jaye Davidson‘ın paylaştığı film, özellikle uzaylı Ra ve solucan deliği kavramlarıyla bilimkurguseverlerin ilgisini çekmekte gecikmemiştir. Ayrıca yapım, uzaylılarla savaşan, ama …
Devamını gör »