Francis Ford Coppola’nın uzun zamandır beklenen bilimkurgu filmi Megalopolis sonunda vizyona girdi. Sinema tarihinin en önemli ve en büyük yönetmenlerinden olan 5 Oscar’lı Coppola, bu proje üzerinde neredeyse 50 yıldır çalışıyordu. Ancak araya giren başka projeler, öyküyü genişletmesi ve sinemada değişen zevkleri de göz önünde bulundurarak yaptığı değişiklikler, üzerinde çalışmaya 1977’de başladığı filmi 2024’te tamamlamasına yol açtı. Coppola’nın “büyük tutku …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Mimar
Bilimkurgu Edebiyatı ve Mimarlık
Psikoloji ve sosyal bilimler alanlarında, geleceğe dair tahminler ve bu tahminlerin insanlar ve toplumlar üzerindeki etkileri ilgi çekici çalışma konularından olmuştur. Örneğin, Avusturya doğumlu İngiliz filozof Karl Popper, 1964’te yayımlanan “Tarihselciliğin Sefaleti” (The Poverty of Historicism) adlı kitabında, Yunan mitolojisinin trajik kahramanı Oidipus’tan ilham alarak ilginç bir terim olan “Oidipus Etkisi”ni türetmiştir. Oidipus, efsanevi Thebai Kralı olarak bilinir, şehrine ve …
Devamını gör »Matrix Sistemi Yeni Filmde Neden Daha Güçlü?
Daha güçlü, daha güvenli bir Matrix fikri, Neo ve arkadaşlarının önceki Matrix filmlerindeki eylemlerinin doğrudan bir sonucu olarak mantıklı görünüyor. The Matrix: Resurrections, Aralık 2021’de vizyona giriyor ve her zamankinden daha güçlü bir Matrix vaat ediyor. İlk üçlemenin bitiminden yaklaşık yirmi yıl sonra Resurrections, orijinal serinin ortak yazarı ve yönetmeni Lana Wachowski‘nin dönüşünün yanı sıra Matrix’in ikonik oyuncuları Keanu Reeves …
Devamını gör »The Matrix Revolutions
Matrix üçlemesinin çoğu otoriteye göre anlaşılması ve hazmedilmesi en zor bölümü olan Revolutions, 2. filmden üç ay sonra, aynı yıl vizyona girmişti. 2003 yaz sezonunun en heyecan verici filmlerinden olması bir yana dursun, mevcut statüsünün çok çok üstüne çıkarak bir yükseliş şovu sergileyen üçlemenin sonuncu versiyonu, tam da biraderlerin istediği gibi sonuçlanmış ve tasarlanmış. Razzie Ödülleri’nde en kötü yönetmen dalında …
Devamını gör »Fütürist Bir Mimar: Zaha Had
2016 yılında hayata gözlerini yuman Irak asıllı İngiliz Zaha Hadid, fütüristik çalışmalarıyla ilham arayan bilimkurguseverlerin yakından izlemesi gereken bir mimardı. Romanlarda uzun uzun tasvir edilen mimari yapıları gözümüzün önüne kanlı canlı dikebilmesi onun hayal gücünün, engin medeniyet anlayışının ve elbette mimari ve matematik yeteneğinin ürünüdür. Kariyerini mimarlıkta şekillendirmeye başlamadan önce aldığı matematik eğitimi, üretkenliğini doğru değerlendirmesine katkı sağlamış olmalı. Postmodern mimarinin …
Devamını gör »