Etiket Arşivleri: Micromegas

Bilimkurguda Satürn ve Uyduları

Güneş Sistemi’nin –Dünya haricinde- en güzel gezegeni hangisidir diye sorulsa, hemen hemen herkes “Satürn” diyecektir. Etrafını saran halkalarıyla Güneş Sistemi’nin mücevheri diyebileceğimiz Satürn, gelecekte uzay turizmi başladığında yörüngesinde kurulacak uydu otelleriyle hiç şüphesiz en gözde balayı mekanlarından biri olacak. Kadim çağlardan beri insanlar tarafından gözlemlenen ve mitolojide önemli bir yere sahip olan Satürn gezegeni, uyduları Titan ve Enceladus’ta yaşamın olası …

Devamını gör »

Bilimkurguda Jüpiter ve Uyduları

Devasa cüssesiyle Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter, bilhassa uyduları üzerinden bilimkurgu edebiyatında ve sinemasında en yoğun işlenen yerlerden. Bir zamanlar eski Yunan mitolojisindeki baş tanrı Zeus’un karşılığı olarak Roma mitolojisinde Jüpiter adıyla tapılan gezegen, zaman zaman başı boş dolaşan meteorları büyük kütlesinden ötürü kendi üzerine çekerek, adeta bir “kütle çekim süpürgesi” işlevi de görüyor. Tabii tam tersini yaptığı …

Devamını gör »

Voltaire ve Bilimkurgu

Voltaire, ünlü Candide romanından önce Sirius ve Satürn’den Dünya’yı ziyarete gelen devasa yaratıklar ile ilgili hikayeler de yazmıştır. Kuşkusuz Voltaire, Bilimsel Romantizmi kuran yazarlar zincirindeki en önemli halkalardan biridir. Gerçek adıyla François-Marie Arouet, 1695’de Paris’te doğdu. 1718’de Voltaire adını seçti. Kısa süre içinde kıskanç bir zekâ, yorulmak bilmeyen bir reformcu ve araştırmacı bir zihin olarak ün yapmaya başladı. Edebiyatın yanında bilimsel araştırmalarla da …

Devamını gör »