Etiket Arşivleri: Mezbaha No.5

Bilimkurgu Romanlarından Unutulmaz Açılış Cümleleri

Bir kitabın ilk cümlesi, şüphesiz ki en önemli cümlesidir. Ve tabii okuru selamlama niteliği de taşır. Çünkü kitapla ilişkimiz o cümleyi okuduktan sonra gelişir. Hatta çoğu okur için o ilk cümle, kitabı okuyup okumama konusunda bir karar alma noktasıdır. Ya o kitabı okuma isteği uyandırır ya da kitaptan uzaklaştırır. Bir yazar için de ilk cümle önemlidir kuşkusuz. Mükemmel açılış cümlesini …

Devamını gör »
otostopcunun galaksi rehberi bilimkurgu komik

Keyifle Okuyacağınız 11 Mizahi Bilimkurgu Kitabı

Kuşkusuz bilimkurgu hikâyeleri, karanlığa ve ciddiye sapma konusunda talihsiz bir üne sahip. Ve evet, uzay operası ve kıyamet sonrası kabuslar hakkında okumak istiyorsanız birçok seçenek bulunmakta. Ancak bilimkurgu kitaplarının patlayan gezegenler ve galaksiler arası politikadan ibaret olması gerekmiyor (ya da en azından patlayan gezegenlerin tamamen mizahsız olması gerekmiyor). Uzayın enginliği varoluşun tam bir yansıması, yani saçma; hâliyle yazarlar bunu görüp …

Devamını gör »
Tekrar Basilmasi Gereken 12 Bilimkurgu Kitabi

Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları #2

Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Eserleri’nin ilk yazısının geniş bir yankı uyandırması ikinci bir yazının yazılmasının elzem olduğunu gösterdi. Bir üçüncü yazıya ihtiyaç olur mu sorusunun cevabı ise “kesinlikle”dir, çünkü bilimkurgu yayıncılığında ülkemizin eskiye nazaran oldukça güçlü zamanlardan geçtiğini söylemek mümkün. İçinde bulunduğumuz dönemde yeniden bir yükseliş içinde olduğunu da ilk yazıda dile getirmiş, fakat yine de yetersiz bir seviyede olduğunu …

Devamını gör »

2. Dünya Savaşı Temalı Bilimkurgu Eserleri

İlk dünya savaşı daha önce görülmemiş tarzda bir olaydı. Savaş o kadar geniş çaplıydı ki, herkes bunun tüm savaşları bitirecek büyük savaş olduğuna inanıyordu. İnsanlık henüz hiçbir şey görmemişti. Birinci Dünya Savaşı’nın sonucunu sindiremeyen birtakım delirmiş adamlar, tarihin yazdığı en büyük katliamlara sahne olan İkinci Dünya Savaşı’nı çıkardı. İkinci Dünya Savaşı, gerçekten büyük bir olaydı. O kadar büyüktü ki savaşı …

Devamını gör »

Gerçeğin İz Düşümü: Mezbaha No 5

Tarihi olayları kurgularken hüzünle eğlenceyi, tiksintiyle azameti birleştiren Kurt Vonnegut, mantık dışı görünen dünyaları betimlemede ve tuhaflıkları olağanmış gibi göstermede en başarılı yazarlardan biridir. Belki de ilkidir. ABD’nin Indianapolis şehrinde 11 Kasım 1922 tarihinde dünyaya gelen yazar, II. Dünya Savaşı‘nda Avrupa’da asker olarak hizmet verdi. Dresden şehrinin bombalanmasına şahit olduğu sırada savaş esiriydi ve kendisini derinden etkileyen bu olay, en …

Devamını gör »
kurt-vonnegut-kapak

Yirminci Yüzyılın Voltaire’i: Kurt Vonnegut

Oğlum lisenin başında bir yıl hazırlık okuyup İngilizce öğrenince, benden okumak için kitap istemişti. Ben de ona Kurt Vonnegut’ın bir romanını verdim: Breakfast of Champions (Şampiyonların Kahvaltısı). Kitabı evirdi, çevirdi, adından bir şey anlaşılmıyordu. “Nasıl bir yazar bu?” diye sordu. “Hınzır bir yazardır, oğlum,” dedim, “Hınzır bir yazar.” Eserleriyle ilk kez karşılaşan bir okura ‘hınzır’ diye tanıttığım Vonnegut’ı, 85 yıllık üretken bir …

Devamını gör »