Etiket Arşivleri: Metis Bilimkurgu

Savaşın Yıkımında Bir Arayış: İki Dünya Savaşıyor

iki-dunya-savasiyor

“Savaşta kazanan ordu önce zafer kazanılacak şartları oluşturur sonra savaşa girişir. Kaybedecek olan ise önce savaşa başlar sonra kazanacağı şartları arar.” Savaş Sanatı – Sun Tzu Savaş Sanatı adlı yapıt binlerce yıllık kadim Çin tarihinin belki de en bilindik eserlerinden. Pek çok komutanın okuduğunu, ilham aldığını söylediği bu eser ilk bakışta cephede yaşananlar üzerine bir söylev gibi anlaşılmaktadır. Ancak bundan ibaret …

Devamını gör »

Bir Persona Arayışı: İkiz Yıldız

ikiz-yildiz-kapak

“Zaman ve bir yığın kâğıt verildiğinde bir filozof her şeyi kanıtlayabilir.” Robert A. Heinlein, karakter yaratımı konusunda oldukça başarılı bir isim. Ay Zalim Bir Sevgilidir ve Yıldız Gemisi Askerleri gibi bilindik diğer eserlerinin başarısındaki temel etken de bu. Doğrusu bir yazarın kendi politik kanaati doğrultusunda metinler yazması ya da metinlerini bu doğrultuda şekillendirmesi gayet normal. Yalnızca tezli romanlarda değil, pek çok kurgusal eserde de …

Devamını gör »

Dev Reklam Şirketlerinin Kontrolündeki Dünya: Uzay Tacirleri

“Sanırım burada öğrendiğim şey, reklamların bilinçaltına biz meslektekilerin bile düşündüğünden daha kuvvetle etki yaptığıydı. Reklamcılıktan sürekli ‘şu boktan şey’ diye bahsedildiğini duyduğumda şok olmuştum. İlk başta şaşırmış ama reklamların insanların beynine işleyip yine de işe yaradığını görünce zevklenmiştim.” -Mitchell Courtenay. 1919’da doğan Frederik Pohl, bilimkurgu dünyasının unutulmaz isimlerinden biridir. Roman ve öykülerinin yanı sıra dergici geçmişi de bulunan Pohl, belirli …

Devamını gör »

Jack Vance: Planetary Romance Ustası

ABD’li yazar John Holbrook “Jack” Vance (1916-2013), Kaliforniya Üniversitesi’nde önce madencilik mühendisliği, daha sonra fizik ve nihayetinde gazetecilik eğitimi aldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında, gemisi Ticari Deniz Kuvvetleri’nde iki kez torpido ile vuruldu ve bu olayı 1945 yazında Thrilling Wonder Stories dergisinde yayımlanan “The World-Thinker” adlı ilk öyküsünde işledi. 1940’ların sonunda ve 1950’lerin başında, Startling Stories ve Thrilling Wonder Stories başta …

Devamını gör »

Yunan Mitolojisinin Bilimkurguyla Buluşması: Bu Ölümsüz

bu olumsuz 1

“Ölmekte olan bir dünyadaki tek ölümsüz, dünyasını nasıl yeniden hayata döndürebilir?” Polonya asıllı Amerikalı bilimkurgu yazarı Roger Zelazny, 1937’de doğdu. İlk bilimkurgu öyküleri 1962’de dönemin popüler dergisi “The Magazine of Fantasy and Science Fiction”da yayımlandı. Zelazny’nin ilk romanı (This Immortal) ise 1966’da bilimkurguseverlerle buluştu. 1969 yılına dek öykü ve romanlar kaleme alan yazar bu tarihten itibarense tam zamanlı olarak yazarlığa adım …

Devamını gör »

Akıl Hastaları Tarafından Oluşturulan Toplum Düzeni: Alfa Ayının Kabileleri

alfa-ayinin-kabileleri

“Evren, kendini sonsuz farklı biçimlerde var eder. Bu varoluş biçimine bile öyle hemencecik burun kıvırmamak gerekir.” – Philip K. Dick. Asıl adı Philip Kindred Dick olan ve bilimkurgu dünyasında PKD olarak bilinen yazar 1928’de ABD’de doğmuştur. 40’a yakın bilimkurgu romanı ve 100’den fazla bilimkurgu öyküsüyle günümüzde türün en bilinen yazarları arasında görülen PKD, Türkiye’de de en fazla romanı ve öyküsü …

Devamını gör »

Bir Bilimkurgu Yazarından Fazlası: David Brin

David Brin

Bilim insanı ve ödüllü bilimkurgu yazarı Glen David Brin, 6 Ekim 1950’de Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyaya geldi. Kaliforniya Teknoloji Ensitüsü’ndeki astrofizik eğitiminin ardından, Kaliforniya Üniversitesi’nde Uygulamalı Fizik alanında yüksek lisans ve Uzay Bilimleri alanında doktora yaptı. Kökeni Polonya’da yaşamış bir Yahudi aileye uzanan yazar, şu an San Diego, Kaliforniya’da yaşamaktadır. David Brin, 2010 yılında Institute for Ethics and Emerging Technologies’e katıldı ve …

Devamını gör »

Ursula K. Le Guin’in İlk Romanı: Rocannon’un Dünyası

Rocannon’un Dünyası

“Anlamak karşılıklı olmalıydı, sadakat ve sevgi gibi.” Bilimkurgunun saygın bir tür haline gelmesinde büyük öneme sahip yazarlardan biri olan Ursula Kroeber Le Guin, gerek Yeni Dalga Bilimkurgu içine dahil edilen romanları, gerek bilimkurgu üzerine yazdığı makaleleriyle okurların gönlünde yer edinmeyi başarmıştır. Feminizmin yaşayan en büyük destekçilerinden olan Le Guin, bunu romanlarına da sıkça yansıtmış ve sosyolojik altyapısı güçlü bilimkurgusal romanlara …

Devamını gör »

Dünyaya Orman Denir

dünyaya orman denir

“Arzlı insan çamur ve kırmızı tozdu. Athsheli insan ise dal ve köktü…” Ursula K. Le Guin, Amerikan edebiyatının yetiştirdiği en önemli yazarlardan biri. Gerek bilimkurguya gerekse fantastiğe hâkimiyetiyle geniş bir okur kitlesi edinen yazar, iki türün de hakkını ziyadesiyle veriyor. Yer yer politik ve sosyolojik mesajlarını aktarabilmek için kurgusunu yazınsal bir dekor olarak kullanan Le Guin, çağımızın ötesinden yankılanan berrak …

Devamını gör »

Ölümün Sıradanlaştığı Bir Gelecek: Pısırıklar Çağı

“Yeniden doğmayı kim istemez. Ama ölümünüzle yeniden doğumunuz arasına yüzlerce yıl girerse, bazı “uyum sorunları” yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.” 1919 yılında doğan Frederik Pohl, Amerikan bilimkurgusunun önemli temsilcilerindendir. Birçok takma isimle eserler vermiş ve başta Cyril M. Kornbluth olmak üzere farklı birkaç yazarla daha ortak çalışmalarda bulunmuştur. Dergici geçmişine de sahip olan Pohl, Astonishing Stories, Super Science Stories, Galaxy and IF, …

Devamını gör »