Türk sinemasının geçmişteki ve günümüzdeki örneklerine baktığımızda, sinemamızda dram ve melodram türünün -bir dönem- komediden daha ağırlıkta olduğunu görmekteyiz. Yeşilçam sinemasında 50’lerden 90’lı yıllara kadar, ağırlıklı olarak zengin kız fakir oğlan, birleşemeyen aşklar, trajik yaşamlar, kan davaları gibi konuları ele alan sayısız filmler çekildi. Tüm bunlar sonucunda Yeşilçam, kendi kalıplaşmış klişelerini yarattı; ilerleyen dönemlerde yapılan benzer tarzdaki yapımlar, söz konusu …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Metin Demirhan
Türk Edebiyatının Yılmaz İşçisi: Orkun Uçar
“Apartmanımızın bodrum katında simsiyah demir kapısı olan kilitli bir mahzen vardı. Öyle siyah bir kapıydı ki mum ışığını bile emerdi sanki. Seyrettiğim vampir filmlerinin etkisiyle geceleri tabutundan çıkan bir canavarın orada olduğunu hayal ederdim. Korkumu atmak için o kapının ardındaki odada bir gölge tiyatrosu gösterisi yapıp, çocuklara bilet keserek hikaye anlattığımı hatırlıyorum. Artık orası benim egemenliğime girmişti.” Orkun Uçar, ülkemizin …
Devamını gör »Anılarla Giovanni Scognamillo
8 Ekim 2016… Giovanni Scognamillo 87 yaşında aramızdan ayrıldı. Tanışalı 30 yıl olmuş. 1987 yılında üniversiteyi kazanıp İstanbul’a göç ettiğimde telefonunu bulup, evini ziyarete gitmiştim. “Dünyamızın Gizli Sahipleri” adlı kitabıyla adını duymuştum ilk. Bartın’da ortaokuldayken kitap elime geçmişti. Bir gariplik vardı: yazarın ismi Giovanni Scognamillo idi ama Türkiye ile ilgili bölümlerde hep “biz” diyordu. Çevirmen adı da yoktu. Açıkçası kitabı …
Devamını gör »Metin Demirhan’la Bir Röportaj
1 Kasım 2007 tarihinde vakitsizce aramızdan ayrılan sinema yazarı, kısa film yönetmeni ve karikatürist Metin Demirhan, gerek ortaya koyduğu ürünlerle ve gerekse de türe olan içten ilgisiyle bilimkurguya gönül vermiş pek çok insanın yakından tanıyıp sevdiği bir sanatçıydı. Öyle ki günümüzde bilimkurgu yaratımıyla uğraşan ve bu doğrultuda mücadele eden sayısız yazar ve çizer için Metin Demirhan, hala sıcak bir dost ve …
Devamını gör »Orhan Duru ve Bilimkurgu
80’li yılların ortası, lisedeyim; ilk defa bir dergide ismimi gördüm. Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi’nin okur mektupları köşesinde… Yazının içeriği “Kurgubilim değil, Bilimkurgu” idi. Dergide yayınlanan bir yazıda ne yazık ki bilimkurgu yerine “kurgubilim” kullanılmıştı. O tarihlerde yaygın ve hatalı olarak kurgubilim kelimesi kullanılıyordu. (Bugün de süregelen bir yanlış.) Ben çocukken tek kanallı ve siyah beyaz TRT’de, kısıtlı yayın saatine …
Devamını gör »Orkun Uçar’la Bir Sohbet: Metal Fırtına’daki Bilimkurgu
Yıllardır Türkler bilimkurgu yazamaz, yerli bilimkurgu ilgi görmez diye bir anlayış var. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Öyleyse Türk edebiyatının en çok ilgi çeken, satan serisi Metal Fırtına nedir? Biraz geriden başlayayım. 1995 yılında yazarlığı bırakmıştım. 1999 yılında rahmetli dostum Metin Demirhan, efsane dergi Nostromo için kısa bilimkurgu öykü yarışması düzenlemişti. Birçok ödül vardı ama ben H.R. Giger desenli bir saate …
Devamını gör »