Etiket Arşivleri: Mesaj

SETI Paradoksu Hipotezi: Ya Herkes Sadece Dinliyorsa?

seti paradoksu

İtalyan asıllı Amerikalı fizikçi Enrico Fermi, Manhattan Projesi kapsamında çalıştığı Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndaki meslektaşlarıyla uzaylılar hakkında sohbet ederken tarihe geçecek bir soru sordu: “Herkes Nerede?” Aslında oldukça basit bir soru olan bu cümle, Fermi Paradoksu’nun da temelini oluşturacaktı. Öyle ya, devasa bir evrende yaşamamıza rağmen ortalıkta kimseler yoktu. O günden beri bu paradoksa çok sayıda çözüm önerisi getirildi. Bunlardan biri de herkesin …

Devamını gör »

Mesajlarımız Dünya Dışı Bir Uygarlık İçin Ne Kadar Anlaşılır?

Pioneer

Pioneer ve Voyager uzay araçları, bir gün onları bulacak olanlara gönderdiğimiz mesajlarla ünlü. İki Pioneer uzay aracı birer plaka taşırken, Voyager’lar ise fonograf kaydına sahip. Bu nesneleri hazırlamak için muazzam miktarda çaba harcadık. Ancak uzaylı bir gözlemci, yıldızlara gönderdiğimiz bu mesajları gerçekten anlayabilir mi? Mesajların anlaşılıp anlaşılmayacağı konusunda hiçbir şeyi garanti olarak kabul edemesek de, uzay aracını bulabilecek varlıkların en …

Devamını gör »

Bir Roman, Bir Film: Carl Sagan’ın Mesaj’ına Kapsamlı Bir Bakış

contact-mesaj

Argus Projesi’ndeki radyo teleskopların tam da doğru zamanda Vega yıldız sistemini dinliyor olması büyük bir şanstı. Eğer o gece o teleskoplar o yıldıza çevrilmemiş olsa, bilim insanları dünya dışı yaşama dair sinyalleri hiçbir zaman alamayabilirdi. Şans eseri, o sırada asal sayıların yayımlandığı o sinyal alındı ve dünya tarihi sonsuza dek değişti. Carl Sagan‘ın ünlü romanı Contact (Mesaj, Say Yayınları), kısaca …

Devamını gör »

Çetin Bal’dan Uzaylılara Mesaj Var!

evren-ve-insan

Çetin Bal‘ı bilir misiniz? 2000’lerin başından itibaren kişisel çabalarıyla ayakta tuttuğu www.zamandayolculuk.com internet sitesi sayesinde, hem popüler bilime hem de bilimkurguya gönül vermiş birçok insanın kahramanıdır o. Halen yayınını sürdüren internet sitesi, zaman yolculuğundan astronomiye, özel araştırma dosyalarından bilimkurgu eserlerine değin hemen her alanda doyurucu içerikler sunmuş, meraka ve keşfe aç insanların uğrak limanlarından biri haline gelmiştir. Önüne geçemediği UFO …

Devamını gör »

SETI, Seti@Home, BOINC ve Ötesi

İnsanlık tarihinin özellikle son yüzyılında, radyo sinyalleri de diğer haberleşme teknolojileriyle birlikte hayatın içine girdi. Kullanılan radyo sinyallerinin frekans aralığı gittikçe genişledi, sinyal yoğunluğu ise her geçen gün artmaya devam ediyor. İşin gerçeği radyo sinyalleri sadece A noktasından B noktasına gitmekle kalmaz, her yönde yayılır. Diğer bir deyişte, insanlık olarak oldukça fazla gürültü yaratıyoruz. Bu da “Evrendeki diğer zeki canlı …

Devamını gör »

Bilimin Işığında Bir Hayat: Carl Sagan

carl-sagan

“Hayal gücü bizi hiç gitmediğimiz dünyalara yolculuğa çıkarır. Hayal gücümüz olmadan, hiçbir yere gidemeyiz.” Carl Sagan, 70 ve 80’lerin belki de en ünlü bilim insanıydı. Dünya dışı zeki yaşamı araştırmış ve nükleer silahsızlanmayı savunmuştur. Yazarlarından biri olduğu ve sunuculuğunu üstlendiği Cosmos: A Personal Voyage belgeseliyle Contact (Mesaj) adlı romanı şüphesiz görünürlüğünü artırmış, bugün bile kendisini hatırlamamızı sağlamıştır. Bir gökbilimci olan Carl Sagan, 9 …

Devamını gör »

Arecibo Mesajı: Merhaba Uzaylılar, Biz Buradayız!

On milyon tane uygarlığa ulaşabilme düşüncesiyle, 1974 yılında Porto Rico’daki Arecibo Radyo Teleskobu’ndan 25.000 ışık yılı uzaklıkta Herkül takım yıldızı yönünde yer alan M13 küresel kümesi doğrultusunda uzaya 2.38 gigahertz frekansında bir radyo mesajı gönderildi. Gönderilen mesaj, kendi uygarlığımız boyunca uzaya gönderilen en güçlü bir radyo sinyali olup, gücü 3 trilyon watt değerindeydi. 3 dakika boyunca gönderilen mesaj, saniyede 10 bit …

Devamını gör »

Bir Bilim Kadınının Mücadelesi: Contact

Küçük Eleanor babasına sorar “Evrende yalnız mıyız?” Cevap kısa ve nettir: “Eğer yalnızsak bu çok büyük bir yer israfı olurdu.” 1996 yılında aramızdan ayrılan bilim insanı ve yazar Carl SAGAN‘ın aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan film, bilimkurgu yapımları arasından sağlam kur­gusu, oturmuş karakterleriyle rahatça sıyrılıyor. Üç saate yakın uzunluğuna rağmen, özellikle yönetmenin duru anlatımı ve Jodie Foster‘ın her zaman alıştığımız rahat oyunu …

Devamını gör »

Isaac Asimov’dan Carl Sagan’a Mektuplar

Carl Sagan ve Isaac Asimov 1960’larda tanıştılar. Asimov otobiyografisinde “kafamda onu, teleskop’unun başında duran herhangi bir astronom figürü gibi yaşını başını almış biri olarak canlandırmıştım; fakat karşımda gördüğüm kişi 27 yaşında, yakışıklı, inanılmaz bir zekaya sahip genç bir adamdı.” şeklinde betimler. İkili 25 yıldan uzun süre iyi birer arkadaş olarak kaldılar. Asimov’un Carl Sagan’a yönelik ilk izlenimleri doğru çıkmış ve zamanla …

Devamını gör »