Etiket Arşivleri: Mentat

dune

Önemli Olaylarıyla Dune Romanının Öncesinde Yaşananlar

Dune evreni, günümüzden 20.000 yıl sonrasına uzanan zaman çizelgesiyle gelmiş geçmiş en iddialı bilimkurgu evrenlerinden biri. Denis Villeneuve‘ün 2021 tarihli uyarlaması Dune, serideki ilk kitabın yarısını konu alıyor, asil Atreides Hanedanı’nın Arrakis gezegenine gelişine odaklanıyordu. 10191 yılında gerçekleşen bu olay, filmi zaman anlamında türünün en ileride geçen örneklerinden de biri yapıyor. Film ve kitaplar bu olayla başlasa da, Dune’un zaman …

Devamını gör »

Dune Evrenine Girerken: Bahar Akmalı!

Uçsuz bucaksız çöllerle kaplı bir dünya hayal edin. Toz fırtınalarıyla dövülen, aşırı sıcaklarla kavrulan, kurak, çetin ve ölümcül… Evet, pek de misafirperver görünmüyor, ancak uygarlığımız açısından eşsiz bir öneme sahip. Çünkü evrenin dört bir yanına dağıldığımız bu uzak gelecekteki uzay seyahatleri için bahar (melanj) adlı bir maddeye muhtacız. Bahar olmadan ne kurduğumuz Galaktik İmparatorluk’un ayakta kalabilmesi mümkün ne de ticaretin. Sonuçta …

Devamını gör »

Dune Filminde Neden Hiç Bilgisayar ve Robot Yoktu?

Frank Herbert’ün kült romanı Dune‘un uyarlaması sinemalara hızlı bir giriş yaptı ve tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Öyle ki devam filmi şimdiden onaylandı bile. Yönetmen Denis Villeneuve aksiyondan çok bu engin evreni anlatmaya odaklansa da, film devasa bütçesine ve hatırı sayılır uzunluğuna rağmen Dune evrenini ancak yüzeysel bir şekilde ele alabiliyor ve hikâyeyi bize aktarabilmek adına evrenin kendine has bazı noktalarına odaklanıyor. …

Devamını gör »
Bene Gesserit

Kadim ve Güçlü Bir Kadın Düzeni: Bene Gesserit

Dune, hacmi ile göz kamaştırıcı bir boyutta. O kadar çok farklı karakter, fraksiyon ve unsur içeriyor ki, kitabı okumak bazen hafızanızla güreşiyormuşsunuz hissi yaratıyor. Zaten 1984’de David Lynch tarafından filme uyarlandığı zaman, izleyicilerin kafası karışmasın diye filmdeki terimlerin ne olduğunu anlatan kartlar dağıtılmıştı. Bu keyifli bir deneyim olsa gerek, yine de 1984’deki yapım bir hayal kırıklığı olarak karşılanmıştı. Şimdilerde Denis …

Devamını gör »

Dune: Sürücüler Okulu

Her büyük bilimkurgu evreni genişlemeye müsait olduğu gibi, açıklanmayı bekleyen detaylarla da doludur. Frank Herbert de Dune evrenini birçok detayda açık bırakmıştır. Bu detayların birçoğu yazar olan oğlu Brian Herbert ve bilimkurgu romanları ile ünlü Kevin J. Anderson tarafından 1999 yılından itibaren yayımlanmaya başlanan bir seri roman ile genişletilmiş ve detaylandırılmıştır. Bu ikilinin en iyi bilinen serileri Cihad Üçlemesi, Hanedanlar …

Devamını gör »

Dune: Mentat Okulu

Frank Herbert‘in ölümüyle sona eren klasik Dune serisinin ardından, Dune evreni zaman çizgisinde büyük boşluklar oluşmuştu. Bu boşluklar yazarın oğlu Brian Herbert ve yazar Kevin J. Anderson tarafından bir dizi roman ile doldurulmaya başlandı. “Cihad Üçlemesi” ve “Hanedanlar Üçlemesi” bunlar arasında en bilinenleridir. Bu iki seri arasındaki hikaye boşluğu da “Büyük Okullar Üçlemesi” ile giderildi. İşte “Dune: Mentat Okulu“, bu serinin ikinci …

Devamını gör »

Dune: Rahibeler Okulu

Dune evreni Frank Herbert tarafından öylesine geniş bir zaman aralığı içinde tasarlandı ki, kendi ömrü bu aralığı doldurmaya yetmedi. Kendisi gibi yazar olan oğlu Brian Herbert ve yazdığı bilimkurgu romanları ile tanınan yazar Kevin J. Anderson tarafından, belli temalar çerçevesinde bu boşluklar seriler halinde yavaş yavaş doldurulmaya başlandı. En çok göze çarpan seriler “Hanedanlar Üçlemesi”,”Cihad Üçlemesi” ve “Büyük Okullar Üçlemesi” oldu. …

Devamını gör »

Dune Evreninin Kurgusal Kitapları

Büyük bilimkurgu eserleri, yaratıcılıkları kadar derinlikleriyle de ön plana çıkarlar. Betimledikleri kurgusal atmosfere “evren” denilmesi de bu yüzdendir. Bilimkurgu evrenlerinde yıldız sistemlerinin, gezegenlerin, yaratıkların, teknolojilerin yanı sıra özel kültürlere, karakterlere ve insanın aklına gelmeyecek kadar çok çeşitliliğe rastlarız. Bu çeşitliliğe kurgusal kitaplar da dahildir. Geniş evren tasarımlarıyla bilinen yazarlar, bir noktadan sonra o evrenin içinde yazılmış kitaplara dahi yer verirler …

Devamını gör »
ged_cover_double

Dune İmparatorluğu Soyağacı

İnsanlık, sürekli olarak medeniyetin gelişeceği, daha adil bir düzen ve refah içinde yaşayacağı hayalini kurmuştur. Ancak tarih her defasında, bunun bir illüzyon olduğunu göstermiştir. Benzer şekilde Dune serisinin tarihi de imparatorluklar tarihidir. Olaylar dünya tarihinin yaklaşık olarak 16000 yıl sonrasında geçer. Üstad Frank Herbert’ın de tavsiye ettiği Dr. Willis E. McNelly imzalı Dune Ansiklopedisi‘nden öğrendiğimiz kadarıyla, Dune tarihinin dönüm noktası …

Devamını gör »
corrin savasi 2

Cihad Üçlemesi #3 – Dune: Corrin Savaşı

Kuşkusuz ki herkes, Dune serisine üstat Frank Herbert’ın en önemli eseri olarak kabul edilen “Dune: Çöl Gezegeni” romanı ile başlar. Serinin temelini oluşturan bu romandaki terimlerin çoğu, evrenin eski tarihine aittir ve anlaşılması zordur. Yazar, hikayede sadece bu detaylarla ilgili merak uyandırır ve gerisini okuyucuya bırakır. Bu merak kırıntılarını, yine kendisinin yazdığı beş devam romanı boyunca takip ederek yapbozu birleştirmeye …

Devamını gör »