Amerikalı yazar Ian Tregillis’in Simya Savaşları üçlemesinin ilk parçası olan Mekanik, öyküsünü alternatif tarih üzerine inşa eden, kurgu ve anlatısıyla güçlü bir bütünlüğe sahip, özellikle özgür iradeye dair varoluşçu sorular etrafında ilerleyen bir roman. Ülkeler arasındaki mezhep savaşları, teknoloji mücadeleleri, hikâyenin geçtiği yüzyıla hitap eden bilimsel ilerlemeler eserin atmosferini yarattığı gibi, toplumsal yapı ve dönüşümü yorumlamaya yönelik önemli bileşenlerdir. Fizik …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Mekanik
Isaac Newton’ın Çığır Açıcı Buluşları
Isaac Asimov bir kitabında, “Tüm zamanların en büyük bilim insanı kimdir?” sorusuna tereddütsüz olarak “Isaac Newton” yanıtını vermişti. Geçenlerde yapılan “bütün zamanların en büyük bilim insanı kimdir?” soruşturmasında ise Einstein’dan sonra ikinci sırada yer alıyordu. Peki, 1642 yılında doğup 1726 yılında ölmüş olan bu büyük bilim dehasının hâlâ bu kadar ön sıralarda yer almasının nedeni neydi? Newton, her biri kendi …
Devamını gör »Orta Çağ’da Fütürist Bir Mühendis: İsmail El Cezeri
Rönesans dahilerinden Leonardo Da Vinci’nin helikopter, denizaltı vb. mekanik çizimlerinin, fütürist tasarımlarıyla bilimkurguseverlerin hayranlığını kazandığı malum. Peki bu eşsiz beynin esin kaynağı olan bir başka dahinin ondan birkaç yüz yıl evvel Anadolu topraklarında yaşamış olduğunu biliyor muydunuz? Tam adı “Bedi‘uz-zemân Ebû el-‘İzz b. İsmaî‘l b. el-Rezzâz el-Cezerî”, yaygın bilinen ismiyle “İsmail El Cezeri” olan bu öncü kişinin, 1181-1206 yılları arasında …
Devamını gör »