Fransız yazar Pierre Boulle‘ün 1963 yılında yayımlanan La Planète des Singes (Maymunlar Gezegeni) romanı, bir nevi “Guliver’in Gezileri” yorumu olarak düşünebilir. Çok da uzak olmayan bir gelecekte üç uzay gezgini; verimli ormanları, yaşanabilir iklimi ve temiz havasıyla Dünya’ya fazlasıyla benzeyen bir gezegene iniş yapar. Gezegen her yönüyle kusursuz gözükse de aslında hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Gerçek, çok geçmeden açığa …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Maymunlar Gezegeni
70’ler Türkiye’sinde Bilimkurgu: Okat Uzay Serisi
Yeni Dünyalarda Serisi ile Türk okurunu modern yabancı bilimkurgu eserleriyle tanıştıran Çağlayan Yayınevi’nin ardından, Okat Yayınları da 1971’de bilimkurgu adına büyük bir atılım ve katkı olan Uzay Serisi’ni yayımladı. Okat Uzay Serisi, Çağlayan Yayınevi’nin amatörce başladığı yolculuğu daha sağlam adımlarla sürdürdü. Bilindiği gibi Çağlayan Yeni Dünyalarda Serisi’nde eserlerin özgün adı ve yazar bilgisi bulunmuyordu. Okat Uzay Serisi, bu bağlamda daha …
Devamını gör »Bilimkurguda Uzaylılarla İletişimin Örnekleri
Bilimkurgu geniş kitlelerce sevilen bir tür hâline geldiğinden beri en çok kullanılan konseptlerden biri uzaylılar olmuştur. Uzaylıların Dünya’yı ziyaret etmesi veya insanların bir uzaylı medeniyetiyle karşılaşması her zaman gerek okuyucu gerek izleyici için doyurucu bir hikâye anlatımı ortaya çıkarmıştır. Uzaylı konseptinin kullanıldığı eserlerin bir kısmı uzaylıları kötü ve işgalci varlıklar olarak göstermiş ve genelde insanların kendilerine karşı verdiği savaşı anlatmıştır. …
Devamını gör »Özgürlük Heykeli’ni Yıkan 6 Bilimkurgu Filmi
Bilimkurgu filmlerinde dev dalgalardan uzaylılara, canavarlardan nükleer felaketlere kadar birçok şeyin Özgürlük Heykeli‘ni yerle bir ettiğine şahit olduk. Uzun süredir bilimkurgu ile haşir neşir olan senarist ve yönetmenler, filmlerinde ABD’nin en ikonik simgelerinden biri olan Özgürlük Heykeli’ni yıkmaktan geri durmadı. Hatta bu durum öyle bir hale geldi ki, ABD bilimkurgu sineması için adeta bir ayırıcı özellik oldu. Özgürlük Heykeli’ni yıkmanın …
Devamını gör »Zamanda Yolculuğun Sineması
Zamanda yolculuk, bilimkurgunun en popüler konularından. Bunun nedeni heyecan verici, tartışması zevkli ve üzerinde fazlasıyla kafa yorulacak kadar zengin bir konu oluşu. Popüler bilim belgesellerini biraz takip ettiyseniz (ya da popüler bilim kitaplarını biraz okuduysanız) zaman makinesi, büyükbaba paradoksu, solucan deliği, kara delikler, sicim teorisi gibi kavramları mutlaka duymuşsunuzdur. Bu yazımızda saydığımız konulardan, Einstein’dan, ışık hızından, genel görelilik kuramından ya …
Devamını gör »İnsanlar Cehenneminden Maymunlar Gezegenine
“Hiç şüphe yok ki eğer hayvanların bir dini olsaydı şeytanı insan suretinde hayal ederlerdi!” Önce on binlerce yıl boyunca üzerinde yaşadığımız ve yuvarlak olduğunu son birkaç yüzyıldır keşfettiğimiz mavi gezegenimizi evrenin merkezinde sandık. Dünya’nın Güneş’in etrafında döndüğünü iddia eden türdeşlerimizi kurduğumuz mahkemelerde cezalandırdık, hatta kimilerini idama mahkum ettik. Bir süre sonra ne gezegenimizin ne de yıldızımızın evrenin merkezinde olduğunu idrak …
Devamını gör »Maymunlar Gezegeni’nin Bilinmeyen Fikir Babası: Pierre Boulle
Günümüzde Pierre Boulle adını duyan çok az kişi vardır. 1963 tarihli La Planète des Singes (Maymunlar Gezegeni) isimli romanında zamanda yolculuk yaparak maymunlar tarafından kurulan ve idare edilen bir medeniyet fikrini ilk ortaya atan kişidir. Fakat eserleri bundan ibaret değildir. Kwai Köprüsü (The Bridge on the River Kwai) olarak bilinen ünlü sinema yapımı da esasında Pierre Boulle’un aynı adı taşıyan romanına …
Devamını gör »Caesar’ın Değişimi: Maymunlar Gezegeni için Savaş
War for the Planet of the Apes, Matt Reeves tarafından yönetilen ve yine Matt Reeves ile birlikte Mark Bomback tarafından yazılan 2017 yapımı bir devam filmi. Maymunlar Gezegeni üçlemesinin finali olmasının yanında bazı rivayetlere göre dördüncü filmin de öncüsüdür. Sequel olsun veya olmasın Hollywood tarihindeki en başarılı ve en kaliteli üçlemelerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Lord of the Rings ve King Kong’dan aşina …
Devamını gör »Bilimkurguda Yeni Dalga Akımı
Yeni Dalga (New Wave), 1960 ve 1970’lerde bilimkurguya yeni bakış açılarının getirildiği, deneysel metinlerin öne çıktığı bir akımdır. İçinde birçok tema ve türden eser bulundurur ancak bunlar genelde hard sci-fi çerçevesinde olmaz. Yeni dalgacılar teknolojik gelişmelerin değil; politika, psikoloji, toplum bilim gibi sosyal bilimlerin ya da felsefenin öne çıktığı ve genelde alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı kurgulara önem verirler. Bu teknoloji karşıtlığında, …
Devamını gör »Narsist Doğamıza Bir Başkaldırı: Maymunlar Gezegeni
“Çek şu kokuşmuş pençelerini üzerimden, seni lanet olası pis maymun!” – George Taylor Bir inandığımız, bir de bildiğimiz şeyler vardır. Örneğin, gözlemlediğimiz kadarıyla evrendeki en zeki tür olan homo sapienler (akıllı/bilen insan), yani biz, bu üstünlüğümüzün bir hayli övünülesi olduğuna inanırız. Bunu, özellikle toplumsal bağlamda, zaman zaman öyle ileri götürürüz ki, bizimle aynı gezegeni paylaşan diğer türleri bile kendimizden farklı bir kategoriye ekler; …
Devamını gör »