Etiket Arşivleri: Maske

mgla

Mgła: Nihilizm Sarmalında Karanlık Ezgiler

2023 itibariyle hayatlarımız gitgide daha da berbat bir hâle gelirken, yaşadığımız günlerin boğuculuğunu en iyi ifade edebilecek müzik türlerinden biri black metal olsa gerek. Gerçi black metal, özünde geniş kitlelere hitap etme niyetinde olan bir müzik türü değil. Hatta ana akımda yer almaya bile karşı. Yine de kaliteli bir eser er ya da geç insanlara ulaşmayı başarıyor. Nitekim Mgła grubu …

Devamını gör »

Modern Hayatta ‘Yüzsüz’ İnsan(lar): Tanin no Kao

“…yüzü olmayan bir adam sadece karanlığın dünyaya egemen olduğu zaman kendini özgür hisseder.” 19. yüzyıla kadar büyük ölçüde feodal yapıyla yönetilen bir ülkenin modernleşme ve onun etkileriyle başa çıkması oldukça zorlu olacaktır, ki Japonya bunun için oldukça tipik bir örnektir. 1860’lardan itibaren “zorunlu” dışa açılma ve hızla askeri, ekonomik ve teknolojik olarak “çağı” yakalama çabası ülkeyi ve ülke insanını olumlu …

Devamını gör »

Maske | Özgür Odabaşı (Kısa Öykü)

Yıl 2312, Dünya Doktor Lendt laboratuvardan hızla çıktı, maskesinin kenarlarındaki kumaş kulak kapaklarına hafifçe dokunarak kulaklık modunu aktifleştirdi. Kulaklarının meşgul olduğunu belirten bir trafik işareti olarak kulak çevresi boyunca buzlu bir zeminin arkasında yanan mum ışığı gibi mat kırmızı bir hat belirdi. İsimlerini, kim olduklarını, neler yaptıklarını bilmediği anonim bir grubun gün içerisinde bu şarkısını kaçıncı kez dinlediğini saymamıştı. Yeni …

Devamını gör »

Vidocq’ta Aydınlanma İzleri ve Liberal Devrim

Vidocq (Pitof, 2001) bir dedektiflik hikâyesini konu alıyor. Ünlü dedektif Vidocq, başta isteksiz olduğu bir soruşturmayı kabul eder ve Paris’in önde gelen kişilerinin kaza gibi görünen esrarengiz ölümlerini araştırmaya başlar. Soruşturma ilerledikçe kendisine Simyacı denilen ve aynalı bir maskenin ardına saklanan bir katil bütün şüpheleri üzerine çeker. Filmin başında dedektif Vidocq, Simyacı’yı kovalar. Yaptıkları mücadeleyi kaybeden Vidocq, ölmeden önce Simyacı’nın …

Devamını gör »

Çizgi Romandan Sinemaya: V for Vendetta

“Bu pelerinin altında etten ve kemikten bir beden yok. Sadece bir fikir var. Ve fikirlere kurşun işlemez!” 2005 yapımı filmin hayranları oldukça uzun zamandır kaynak eserin dilimize kazandırılmasını bekliyordu. JBC Yayıncılık 5 Kasım günü yayınladığı haberle yazar Alan Moore ve çizer David Lloyd‘un klasik eserini basacağını duyurduğunda hayranlar oldukça sevindi. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan eser sert kapağı, aslına uygun kağıda baskısı …

Devamını gör »
örümcek adam kapak

Bilimkurgu ile Çizgi Romanın Buluşması: Örümcek Adam

“… Ağını fırlatmış, kendini gökdelenin tepesinden boşluğa henüz bırakmıştı ki, hafızasını esir alan karmaşa yeni bir atağa geçti. O ana kadarki tecrübeleriyle olan tüm bağlantısı kesildi ve kendini aşağı uçar halde bulan her insan gibi o da büyük bir dehşete kapılarak haykırdı: ‘Aagh! Ne yapıyorum ben?'” Neyse ki kim olduğunu ve kendini gökdelenin tepesinden aşağı neye güvenerek bıraktığını anımsaması fazla …

Devamını gör »
Korkonun-Butun-Sesleri

Bilimkurgunun Ustalarından Seçme Öyküler: Korkunun Bütün Sesleri

Metis Yayınları’nın ilk olarak 1993 yılında derleyip yayımladığı kısa öykülerden oluşan bu kitap, aradan geçen uzun zaman içinde çok fazla rağbet görmemiştir. Elbette buna Türkiye’de bilimkurgunun gözde bir tür olmaması sebep olarak gösterilebilir. Sedef Öztürk ve Levent Mollamustafaoğlu’nun derleyip çevirdiği kitapta 7 usta bilimkurgu yazarından 7 öykü bulunuyor. Öykülerin tek bir tema etrafında şekillenmediğini, farklı tatları okura sunduğunu vurgulamakta yarar …

Devamını gör »