Etiket Arşivleri: Marslılar

Bilimkurgu Yapımlarından 6 Tehlikeli Uzaylı Türü

İnsan zihni yaratıcı olduğu kadar yıkıcıdır da. Hatta yıkıcılığı bazen öyle yüksek bir seviyeye ulaşır ki kendi sonunu dahi planlayıp bunu hayata geçirebilir. Ama çoğunlukla hayatta kalmak için durmadan en uygun yolları aramaya, görünmez bir el gibi muhtemel rotaları yoklamaya devam eder. Bu muhtemel rotalar uzaya doğru tırmanıyor artık. Orada ne tür felaketler ya da mucizeler saklı? Bununla alakalı çok …

Devamını gör »
marslilar

Marslılar | Sadık Efe Sarıtunalı (Kısa Öykü)

Josef, küçük dükkanının penceresine inen levyeyle irkildi. Ancak bu yalnızca bir saniye sürdü, gelenleri kol bantlarından tanımıştı. Onlar Delta Çocukları’ydı. Sert adamlar olmalarına rağmen kendisine zarar vermeyeceklerini biliyordu çünkü çeteyi o kurmuştu. “Kalk ayağa ihtiyar, bizimle geliyorsun.” dedi çetecilerin başında olduğu belli olan adam. Yirmisinden büyük görünmese de gelenlerin en yaşlısıydı. Josef sakince kahvesini yudumlarken, “Gelmek istediğimi pek zannetmiyorum.” dedi. “Gelmek zorundasın,” dedi …

Devamını gör »
gule gule dunya asimov

Isaac Asimov Öyküleri Veritabanı

Usta yazar Isaac Asimov, hayatı boyunca birçok alanda yüzlerce kitap yazmasına rağmen en geniş kitleye ulaşan eserleri kuşkusuz bilimkurgu türündedir. Bu türde yazdığı kitapların ötekilere nazaran daha çok bilindiği gerçeğini göz önüne aldığımızda, Asimov’un türün tarihinde haklı bir yere sahip olduğunu söylemek mümkündür. Vakıf, İmparatorluk ve Robot serilerinin yanı sıra, tekil romanlarıyla da bilimkurgu dünyasına eşsiz eserler bırakmayı başarmıştır. Ayrıca …

Devamını gör »
uc-robot-yasasi-isaac-asimov

Altın Kitaplar’dan Öykü Derlemesi: Üç Robot Yasası

“İnsanlar, robotların kendilerinin yerlerini almalarından korkuyorlar.” -Üç Robot Yasası isimli öyküden. Türkiye’de en fazla Asimov kitabı yayımlayan yayınevi olma unvanını elinde bulunduran Altın Kitaplar‘dan öykülerle dolu bir derleme daha. Bu seferki 1996 yılına ait ve yine öteki Asimov kitaplarında olduğu gibi çevirmen Gönül Suveren. İçinde 8 öykü barındıran kitabın adı Üç Robot Yasası olsa da, 1 öykü dışında Asimov’un ünlü …

Devamını gör »

Radyonun Gücü: Orson Welles’in Sunumuyla Marslıların İstilası

Gelişen teknolojiyle birlikte, dünyada radyonun yaygınlaşması 1930’lu yıllara rastlar. Bu dönemde radyo ile yapılan yayınlar geniş kitlelere ulaşmaya başlamış, milyonlarca radyo cihazı satılmış ve bu sayede radyonun kitleler üzerindeki etkisi de artmıştır. Radyonun o zamanki gücü, bugünkü internetin gücüyle kıyaslanabilir. Ulaşım ve haberleşme imkânlarının sınırlı olduğu 30’lu yıllarda radyolar, gazetelerle birlikte, haber almanın ender kaynaklarındandı. Yine bu yıllarda başlayan canlı …

Devamını gör »

Asimov’dan 7 Öykü

Isaac Asimov için ne desek, ne yazsak az kalır. O, kütüphanelerin büyülü yerler olduğunu çocuk yaşta keşfetmiş bir kitapkurdu. Öyküleri henüz yirmi yaşına gelmeden dergilerde yer bulmaya başlamış bir öykücü. Bilimkurgu edebiyatının gidişatını değiştirmiş büyük bir usta. Yazdıklarıyla olduğu kadar, konuşmalarıyla da insanları etkileyen bir eğitimci. Aklınıza gelecek her konuda eser vermiş üretken bir kişi. Yazmanın kendisi için nefes almaktan …

Devamını gör »

Bir Bilimkurgu Klasiği: Invaders from Mars

Astronot olma hayalleri kuran küçük zeki bir çocuk olduğunuzu hayal edin. Pencere kenarında gökyüzüne çevrili kocaman bir teleskopunuz var. Duvarınızda ise güneş sistemi ile ilgili bir poster asılı durmakta. Odanızın perdesi bile yıldızlar ve roketlerle süslü. Kısacası uzayla yatıp, uzayla kalkan bir çocuksunuz. Bir gece her zamanki gibi pijamalarınızı üstünüze geçirmiş yatmaya hazırlanıyorsunuz. Sabah okula gideceksiniz. Erken kalkmanız gerekiyor. Dışarıda …

Devamını gör »
marslilar

Erken Dönem Asimov Öyküleri: Marslılar

1980’li yıllarda dilimize birçok Asimov kitabı kazandıran Cep Kitapları Yayınevi, yazarın bilim kitaplarının yanı sıra, bilimkurgularından da basmayı ihmal etmemişti. Sonsuzluğun Sonu isimli romanına ek olarak, Dünya Hepimize Yeter ve Marslılar gibi öykü derlemelerini de okura sunan yayınevi günümüzde varlığını sürdürmese de, zamanında Asimov severleri bir hayli sevindirdiği aşikar. Bu kitaplara şimdilerde yalnızca sahaflar aracılığıyla sahip olabilsek de, hiç olmamasından …

Devamını gör »

Hayal Gücü Gösterisi: Uzayın Bekçileri

Isaac Asimov‘un, daha önce Cep Kitapları’ndan çıkan “Marslılar” adlı öykü derlemesinde yer alan öyküleri, Altın Kitaplar tarafından farklı isimlerle çevrilerek “Uzayın Bekçileri” kitabında toplanmış. Her bilimkurguseverin okuması gereken, Asimov’un eşsiz hayal gücü ile yoğrulmuş 7 adet öyküden oluşuyor kitap. Farklı alanlara eğilen, birbirinden keyifli öykülere kısaca değinmek gerekirse eğer: Yerin Altında: “Bir gezegen sonunda ölmeye mahkumdur,” diyor Asimov ve buna neden …

Devamını gör »

H.G Wells ve Sosyalizm – 3. Bölüm: Dünyaların Savaşı

“Fakat boş değillerse, bu Dünyalarda kimler yaşıyor?. Dünyanın efendileri biz miyiz yoksa onlar mı? Ve her şey insan için nasıl yaratılmış olabilir?” -Johannes Kepler “O şey geliyordu. Dünya’ya savaş açmaya.” Dünyalılar ve diğerleri şeklinde yaratılan ikili yapı, bilimkurgunun başlıca temalarındandır. 1898 yılında kaleme aldığı Dünyaların Savaşı adlı eserinde ‘o şey’ diyerek dünyalılardan farklı bir varlığın geliş anına işaret eden Wells, …

Devamını gör »