Etiket Arşivleri: MARS ROVER

Mars’a Neden Hâlâ Ayak Basamadık?

Bu kapak illüstrasyonu Jack Coggins tarafından 1951’de çizilmiştir. Mars’ın Phobos’tan görünümünü ve insanlığın ufuk açıcı yolculuklarını ele alan umut dolu bir görsel. Bilim insanları ve mühendisler 70 yıldır Mars’a gitme hayalleri kuruyor. Hatta geçtiğimiz aylarda NASA, astronot pozisyonlarının açıldığını da duyurmuştu. Ancak yapılan tüm bu çalışmalar henüz proje olmaktan ileri gidemiyor. Yine de aklınızın bir köşesinde bulunsun, Mars’a insan gönderme misyonu konusunda …

Devamını gör »

Mars’a İnsanlı Uçuş İçin Gerekli 5 Teknoloji

NASA, 2030’larda Mars’a gitmeyi gerçekten çok istiyor. Hatta geçen hafta, Mars’a yolculuğa dair plan ve gelişmeleri içeren bir rapor bile yayımladı. Rapor çoğunlukla optimist ve soyut bir amaçla yazılmış olsa da, NASA’nın gelecek yıllarda geliştirmeyi umduğu bazı önemli teknolojiler hakkında bilgiler içeriyor. Bu yazıda söz konusu teknolojileri sizler için derledik. Gerçekten Büyük Roketler NASA’nın Space Launch System (Uydu Fırlatma Sistemi), …

Devamını gör »
the-martian-wallpaper-awesome-images-09r3711am7

JPL’nin Marslı Filmindeki Rolü

NASA’nın California’da bulunan “Jet Propulsion Laboratory – Jet İtki Laboratuvarı” (romanda JİL olarak geçen) kurumu, hayali astronot Mark Watney’nin tüm ekip ve teknolojisiyle birlikte dünyadan epeyce uzakta, kızıl gezegende yalnız başına mahsur kalması sonucu yaşadığı macera dolu serüvende astronotun hayatta kalmasında önemli bir rol oynuyor. Marslı’ya Destek Olmak Belki de Marslı’daki en önemli hikaye; 1997’de JPL tarafından tasarlanıp üretilen ve üç ay boyunca …

Devamını gör »

Neden Roverlar Mars’taki Sıvı Suyu İncelemiyor?

NASA, bu sene yeniden Mars’ta sıvı su bulduğunu açıkladı. Zira NASA, böyle bir haberi zaten 2000’lerin başında yayınlamıştı. Daha sonra 2007’de THEMIS uzay aracı tarafından görüntülenen Warrego Valles adında 188 km’lik antik göllerin keşfi açıklandı. Fakat bildiğiniz gibi bunlar kurumuştu. 4 sene önce ise Newton Krateri‘nde mevsimsel sıcaklık değişimlerine bağlı olarak olası tuzlu sıvı suyun uydu görüntüleri elde edilmişti. Ancak bu keşfi 100% doğrulamak için …

Devamını gör »

Kısa Bilimkurgu Animasyon Filmi: Abiogenesis

Yönetmenliğini Richard Mans‘ın üstlendiği 2011 yapımı bu kısa animasyon filmi, bir robotun yeni bir gezegene yaşam ekmesini anlatıyor. Grafiklerinin yanı sıra müzikleriyle de beğeni toplayan Abiogenesis‘in aldığı ödül sayısıysa sürekli artışta. 1998’den beri 3D ile ilgilendiğini belirten Mans, 2003’te NASA‘yla sözleşme de imzalamış biri. Öyle ki NASA için hazırladığı çalışmalar, Mars’taki jeolojik yapıyı inceleyen ve su bulunup bulunmadığını araştıran Rover …

Devamını gör »