Etiket Arşivleri: Margaret Atwood

margaret atwood kapak

Margaret Atwood’un Kaleminden: Neden Bilimkurguya İhtiyacımız Var?

Uyduruyorlar ve biz de en azından bir noktaya kadar uydurduklarını biliyoruz. Bu yüzden tesadüflerden, tuhaflıklardan, aksiyon ve maceradan yoksun olan Gerçek Hayat’la ilgileri yok —savaş anlatıları hariç tabii. Yine aynı nedenle muteber kabul edilmiyorlar. Oysa sanatsal roman daima insan doğasını, yani insanların yatak odası dışındaki giyinik hâllerinde, gözlemlenebilir sosyal koşullar altında nasıl davrandıklarını anlatma iddiasındadır. Ama “tür” romanının derdi başkadır. …

Devamını gör »
distopik kurguda ureme nufus cinsellik

Distopik Kurguda Cinsellik, Üreme ve Nüfus Kontrolü

Distopik kurgular, geleceğe yönelik sosyal kaygılarla şekillenirler ve toplumda hâlihazırda var olan kimi eğilimlerin olası sonuçlarına karşı sert bir uyarı niteliği taşırlar. İnsan üretimi teknolojinin kötüye kullanımı ve aşırı nüfus artışı da bu kaygılar arasında önemli bir yere sahiptir ve bu iki mesele daima bu tarz fütüristik kurguların odağında olmuştur. Distopya denildiğinde akla gelen ilk eserler olan Cesur Yeni Dünya …

Devamını gör »

Distopik Düşler: Feminist Bilimkurgu Geleceği Nasıl Öngördü?

Mary Shelley’den Margaret Atwood’a, feminist bilimkurgu yazarları yaşamanın farklı biçimlerini hayal ederek, bizi “işleri başka türlü yapabilir miyiz” diye sormaya teşvik ettiler. Margaret Atwood’un eskimeyen distopik romanı Damızlık Kızın Öyküsü TV dizisi olarak da karşımıza çıktı. 1985 yılında yayımlanan roman, üreme haklarıyla ilgilenmesi, teokratik bir yönetimin ABD’de aniden güç kazanması, pandomimleştirilmiş İslami Fanatikleri konu etmesi ile güncellik ve zamanlama açısından …

Devamını gör »

Gelecek Kütüphanesi: Edebi Bir Zaman Kapsülü

Bir kütüphane düşleyin. Öyle ki 100 kitaptan oluşuyor ve kütüphanenin barındırdığı bu kitapları ancak 100 yıl sonra okuyabileceksiniz. Çünkü kitaplar da 100 yıl sonra basılacak ve basımda kağıt olarak kullanılmak üzere şimdiden bir ormanlık ağaç dikilmeye başlanmış. 2014’ten itibaren her yıl yeni bir yazarın bu projeye özel olarak yazdığı bir kitap kütüphaneye ekleniyor. 2114’e dek, adeta bir zaman kapsülü misali …

Devamını gör »
kadin bilimkurgu yazarlari

Okunması Gereken 15 Kadın Bilimkurgu Yazarı

Kadının bakış açısı türün başlangıcından bu yana bilimkurguyu şekillendirmiştir. Teknolojinin insanın kontrolü dışında dallanıp budaklanmasına eğilen Mary Shelley’nin Frankenstein’ı için ilk gerçek bilimkurgu romanı olduğu söylenebilir. Kadınlar sonraki yüzyılda da disipline katkılarını sürdürdü. Bu yazıda en çok okumanız gerektiğini düşündüğümüz kadın bilimkurgu yazarlarını bir araya getirdik. Bakış açısı ve eğildikleri konular açısından yazarlar oldukça geniş bir çeşitliliktedir. Bazıları gerçekliğe daha fazla …

Devamını gör »

Lidia Yuknavitch ile Dünyanın Sonundayız

Orta Çağ‘ın önemli tarihsel kişiliklerinden Jeanne d’Arc ile Christine de Pizan, Dünyanın Sonundayız’da bu kez 2000’li yıllarda fakat benzer bir karanlık atmosferde sembolize ediliyor. İki güçlü kadının gelecekteki izdüşümlerinin hikayesi yine bir kurtarıcı rolünde, post-apokaliptik bir dünyada, hayatı emen düzene meydan okumayla aktarılıyor. Meydan okumanın karşı öznesi ise yine bir Orta Çağ kişisi olan, romantik şair Jean de Meun. En …

Devamını gör »

Spekülatif Kurgunun Kraliçesi: Margaret Atwood

Margaret Atwood, 18 Kasım 1939’da Ottawa, Kanada’da diyetisyen bir anneyle kendisinde doğa sevgisi uyandıran böcekbilimci bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Quebec’te büyüdü ve yazmaya karşı erken yaşta heves gösterdi. 1961 yılında mezun olduğu Toronto Üniversitesi’nde lisans çalışmalarına devam etti. Ertesi yıl Radcliffe’ten yüksek lisansını aldı. Kariyeri boyunca Atwood, ABD’de ve Kanada’daki çeşitli üniversitelerde dersler verdi. Uluslararası alanda ünü olan …

Devamını gör »

Sıra Dışı Korkunç Bir Gelecek: The Handmaid’s Tale

Karşımızda pek de abartılı bulamayacağınız, izlerken ürpereceğiniz sıra dışı bir gelecek tasviri var: The Handmaid’s Tale… Margaret Atwood’un 1985 yılında kaleme aldığı ve 1992 yılında Afa Yayınları tarafından “Damızlık Kızın Öyküsü” adıyla dilimize kazandırılan kitabından yola çıkarak hazırlanan bir dizi. İlk sezonu sona eren ve 2. sezon onayını kapmış olan dizi, “Dram Dalında En İyi Dizi” ödülünü alırken ve Offred …

Devamını gör »

Bilimkurgu Romanlarında Ateizm

Bilimkurgu büyük oranda dini önemsemez, yani pek çok bilimkurgu anlatıda dine ilişkin hiçbir şeyin yer almadığını söyleyebiliriz. Fakat bazı bilimkurgu romanları ise üstü kapalı veya açık şekilde ateisttir: Kimisinde ateist karakterler mevcuttur, kimisi ateistlerin dindarlarla veya dini kurumlarla olan çelişkilerini ele alır. Bu romanların bir kısmı ise –ki bunları ateist veya daha doğru bir ifadeyle ateistik diye adlandıracağım- dini ve …

Devamını gör »

Playboy’da Edebiyata Soyunan Bilimkurgu Yazarları

Dünyaca ünlü Playboy dergisinin kurucusu, 91 yaşında hayata veda eden Hugh Hefner’dı. Tavşanlı meşhur logosuyla kültürel bir ikona dönüşmüş olan dergi, 18’den teneşir paklayıncaya dek her milletten milyonlarca erkeğin hayallerinde pornografik içeriğiyle taht kurmuş olsa da, Playboy çıplak kadın fotoğraflarından çok daha fazlasıydı. Hele ki bilimkurgu takipçileri için… Hefner, Playboy’u hem üst düzey yöneticilerin hem de üniversitede öğrenim gören genç erkeklerin …

Devamını gör »